Закарпаття: Якщо вас просять стати поручителем, добре подумайте...

Підвела своїх знайомих мешканка м. Берегово Ольга Коваленко (прізвище змінено. — Авт.). Маючи намір "розкрутитись" у торговельному бізнесі, в червні 2007 року в кредитній спілці "Мрія" вона оформила кредит на суму 5000 гривень терміном на 12 місяців під 30% річних зі сплатою щомісячно по 417 грн. Щоб застрахувати себе від несподіванок, кредитна спілка поставила перед позичальницею вимогу знайти поручителів на випадок, якщо не зможе повернути кредит.

О. Коваленко звернулась до своїх колегинь на ринку, щоб вони поручились за неї. Запевнила, що ніяких проблем не матимуть, вона розрахується за кредит, і поручительство в даному разі — чиста формальність. Репутація О. Коваленко була не заплямованою, в якійсь нечесності поміченою вона не була, і жінки без роздумів довірливо підписала договір поруки.

Не знаю, наскільки уважно читали поручителі договір, який підписували, але вони брали на себе повну відповідальність за повернення кредиту. У кредитної спілки виникало право звернення стягнення на їхнє майно в повному обсязі несплачених сум кредиту, відсотків за користування завданої неповерненням кредиту збитків.
Спочатку ніщо не віщувало непрємностей, О. Коваленко своєчасно розраховувалася з кредитором. Але з грудня

2007 року перестала погашати кредит, не поставивши до відома своїх поручителів, виїхала до Черкаської області, звідки родом. І не давала про себе ніякої звістки. Кредитна спілка звернулась до поручителів, щоб виконали взяті на себе зобов'язання і розрахувались за позичальницю. Жінки такого повороту події не очікували, стурбовані, обурені поведінкою-компаньйонки, не могли втямити, чому вони мають платити, коли ніякої користі, підписуючи договір, не мали. Платити вони відмовлялись.

Тоді кредитна спілка звернулась до суду, і з жінок стягнуто досить значну суму боргу, який залишався за О.Коваленко. Рішення суду законне.

Відносини поруки регулюються статтями 553—559 Цивільного кодексу України. За договором поруки особа поручається перед кредитором боржника за виконання ним свого і відповідає перед кредитором, якщо той, хто брав кредит, порушив взяті на себе зобов'язання по його поверненню.

Несуть відповідальність однаково і боржник, і його поручитель. Якщо поручителів декілька, як у наведеному випадку, всі вони нарівні з боржником несуть солідарну відповідальність. При цьому весь борг стягується з того, з кого його можна стягнути, хто має кошти, майно та інше. А вже той, з кого стягнуто борг, має право звертатись до суду, щоб пропорційно повернути собі сплачені за інших суми.

З поручителя при невиконанні боржником зобов'язання стягується не тільки сума непо-вернутого кредиту, а й проценти, неустойка, відшкодування збитків. Так, з поручителів О. Коваленко стягнуто суму не-сплаченого останнього боргу, а також різні штрафні нарахування, що в кінцевому рахунку перевищило розмір всього взятого нею кредиту 5 тис. грн.

Коли боржник з якоїсь причини не сплачує кредит, кредитор зобов'язаний повідомити про це поручителя, а тому необхідно негайно з'ясувати у боржника причину невиконання ним свого зобов'язання. Якщо боржник не в змозі повернути кредит, тоді поручителю необхідно самому розрахуватись за боржника. А вже потім чи добровільно, чи через суд повертати собі сплачене.

Закон передбачає також, що за надання послуг як поручителя, особа має право на відповідну оплату з боржника, що має бути обумовлено в договорі поруки.

На того, хто брав кредит, накладається обов'язок негайно повідомити поручителя про те, що він повністю розрахувався, щоб виключити можливість, у разі нечесності кредитора, спроби отримати ним борг також із поручителя, тобто в подвійному розмірі.

Порука припиняється тоді, коли боржник виконав зобов'язання, забезпечене порукою. Міняти договір поруки без згоди поручителя, якщо при цьому збільшується обсяг його відповідальності, закон не дозволяє.

Припиняється порука й у випадках, якщо борг переходить у встановленому законом порядку на іншу людину, за яку особа не бажає поручатись. Також припиняється порука зі збігом строку, на який вона встановлена в договорі. Якщо такий строк не встановлено, порука припиняється, якщо кредитор упродовж шести місяців від дня настання строку виконання основного зобов'язання не пред'явить вимоги до поручителя.

В жодному разі не закликаю до зневіри у всіх і всьому. Але відповідна обережність, зваженість, у разі згоди поручитись, повинні бути. Перш за все, треба добре знати, ким насправді є особа, за яку поручається, — її наміри, майновий стан, можливості, моральні якості. Потім необхідно уважно не просто прочитати, а вивчити договір поруки. Все, що в ньому написано, як крупним, так і, особливб, дрібненьким шрифтом. Тому що часто саме в написаному дрібненько, що важко читається, криється якась каверза кредитора. Не буде зайвим порадитись із юристом, показати йому договір поруки, обговорити з ним кожне положення. А вже потім підписувати договір, чітко усвідомлюючи, яку відповідальність береш на себе.

Іван Івашкович, адвокат, м.Берегово.
27 квітня 2009р.

Теги: поручитель, кредитор, позичальниця, борги

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 5
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини