Олег Гаваші: Приємно, коли бачиш бажання керівника працювати на громаду

Перечин – "наймолодше" місто Закарпаття, адже свій міський статус отримало лише кілька років тому. Як сьогодні розвивається районний центр Перечинщини, вивчав голова облдержадміністрації Олег Гаваші, котрий 23 квітня побував тут з робочою поїздкою.

Олег Гаваші: Приємно, коли бачиш бажання керівника працювати на громаду

Тенденції минулого і початку цього року свідчать про позитивну динаміку розвитку міста. Так, за перший квартал 2009 року виконано план по доходах до бюджету на 132,7 відсотка. Якщо порівнювати з відповідним  періодом 2008 року, то в міську казну вже надійшло на третину більше коштів (245,3 тисячі гривень). 

Завдяки стабільному наповненню бюджету удвічі зросли обсяги фінансування на капітальні видатки. Тобто значно збільшились відрахування на соціальну сферу. Олег Гаваші насамперед цікавився роботою міських дошкільних закладів, фінансування яких забезпечується місцевим бюджетом. Як повідомила виконуюча обов’язки міського голови Мирослава Гуранич, у бюджетній сфері відсутня заборгованість по зарплаті і оплаті енергоносіїв. За останні два роки вдалося провести реконструкцію опалювальної системи в обох дитсадках: у "Веселці", на що з міського бюджету було виділено 44 тисячі, та в "Теремку", де проведено робіт на 27 тисяч гривень. В першому дитсадку проведено капітальний ремонт, зокрема замінено вікна і двері, плитку у побутових і сантехнічних приміщеннях, завершено ремонт харчоблоку, закуплено витяжки, електричні плити тощо. На черзі – реконструкція "Теремка".

Але проблема дитячих садків залишається актуальною для Перечина – їх не вистачає. Насамперед вкрай потрібно відкривати ще один дошкільний заклад в мікрорайоні "Посьолок". Мирослава Гуранич каже, що частково вирішити цю проблему вдалося завдяки домовленості з релігійною громадою міста, якій було передано один із будинків у "Посьолку". Релігійна громада провела реконструкцію, умеблювали і тепер тут від ДНЗ "Веселка" відкрито групу на 20 дітей. Поточне фінансування роботи цієї групи проводиться вже за кошти міської ради.

Крім того, коштом міського бюджету вже виготовлено проектно-кошторисну документацію на реконструкцію під дитсадок однієї зі споруд колишнього військового містечка. Цього року планується витратити 50 тис. грн., аби зробити огорожу, перекрити дах на колишньому військовому клубі, де заплановано зробити новий садочок.

Позитивних напрацювань у міської ради за останній рік чимало. Місто змінилось просто на очах: стало охайним і комфортнішим. Нещодавно завершено реконструкцію центральної площі: замінено бруківку, встановлено ліхтарі. Днями поміняють лавиці, а ті, що були досі, розмістять у дворах багатоповерхівок, де невдовзі облаштують дитячі майданчики.

Минулого року за рахунок міського бюджету відремонтовано 7 доріг, цього року заплановано ще вісім. Інші шляхи ремонтували обласні дорожні організації. Знято з порядку денного і проблему освітлення міських вулиць. У 2008 році з міського бюджету було виділено 300 тисяч гривень, за які вдалося провести освітлення 80 відсотків міських доріг. Цьогоріч депутати виділили на завершення робіт ще 50 тисяч.

Міська рада взялась і за реконструкцію житлового фонду. За останній рік було проведено реконструкцію 65-квартирного будинку на площі 50 років Жовтня. Там зробили новий шатровий дах і замінили вікна та двері. Частково відремонтували покрівлі ще на 4 будинках. Цього року на ремонт дахів знову заклали у бюджет 85 тисяч. У планах керівництва міста завершити переведення житлового фонду на автономне опалення. Десятьом найбільш соціально незахищеним сім’ям за кошти міського бюджету встановили газові лічильники і конвектори. Наразі теплом від власних котелень забезпечені дитсадки міста. Майже 400 тисяч гривень виділено з обласного бюджету на реконструкцію котельні Перечинської районної лікарні.

Але основну увагу голова облдержадміністрації зосередив на вирішенні проблемних питань міста. Перечин досі не має генерального плану міста. Необхідно проводити реконструкцію тротуарів центральних вулиць, вуличних стічних мереж тощо. Болючим для перечинців є облаштування нового кладовища: на жаль,  тривалий час навколо цього цвинтаря тривали політичні ігри, і нарешті міській владі вдалось розрубати цей гордіїв вузол – практично вся документація вже готова, залишилось завершити водовідведення і благоустрій.

Але чи не найголовнішою проблемою міста є будівництво і реконструкція мереж водозабезпечення, каналізації (зокрема по вул. Духновича, Радянська, у мікрорайоні Посьолок), впорядкування двох потоків, що перетинають місто, – “Домарадж” і ‘Вулшава”. Це підтвердив і прийом громадян, який того ж дня провів у Перечині Олег Гаваші. З десяток звернень, в тому числі і колективних, стосувались саме цих проблем. о речі, багато перечинців відзначали позитивні зміни в їхньому місті, які відбулися за останні півтора-два роки.

Олег Гаваші у свою чергу теж підкреслив, що нинішнє керівництво міста має чітке бачення проблематики і шляхів розв’язання проблем. Зрозуміло, що місту не під силу профінансувати всі роботи. Скажімо, на будівництво каналізаційних мереж по вулицях Духновича, Радянська і в мікрорайоні Посьолок необхідно 1 мільйон гривень, реконструкцію мереж водопостачання та водовідведення – 700 тисяч, а каналізаційно-насосних станцій – понад півтора мільйона гривень. "Фінансово допомагатимемо за рахунок державної субвенції та коштів обласного бюджету, – запевнив перечинців голова облдержадміністрації. – Важливо, що міська рада самотужки вже виготовила проектно-кошторисну документацію".

З 2004 року в Перечині будують новий водозабір – за рахунок субвенцій держбюджету, також залучаються і кошти міського бюджету. Наразі в Перечині найвища в області собівартість водозабезпечення. Тому в 2007 році довелось підвищувати тарифи на водопостачання, але мешканці міста цього не відчули: в першу чергу завдяки тому, що Перечинська міська рада, єдина на Закарпатті, дотує різницю в тарифах на водопостачання. Для цих потреб у цьогорічному бюджеті міста закладено 85 тисяч гривень.

Олег Гаваші відзначив як позитив і те, що щороку зростають надходження в бюджет розвитку міста. Так, у 2008 році Перечин отримав від продажу землі та комунального майна понад 400 тисяч гривень. На сьогодні у бюджеті  розвитку з минулого року залишилося 240 тисяч гривень. Цього року планують отримати ще 400 тисяч. Мирослава Гуранич запевнила, що ці кошти спрямують в першу чергу на розвиток соціальної сфери міста. Зокрема планується 100 тисяч витратити на будівництво каналізаційних мереж по вул. Духновича, продовжити роботи з благоустрою міста. Спрямують кошти і на реконструкцію водонапірної башти в мікрорайоні Посьолок. 

 – Приємно, коли бачиш бажання керівника працювати на громаду. Як і будь-яке місто, Перечин має немало проблем. Але важливо, що тут не чекають, коли за них проблеми вирішать район, область, держава. Головне, що місто бачить свої перспективи і проблеми. І працює над їх вирішенням. А ми, на рівні області, всіляко підтримуватимемо їхні ініціативи і допомагатимемо розвиватись, – підбив своєрідний підсумок робочої поїздки голова облдержадміністрації Олег Гаваші.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
24 квітня 2009р.

Теги: Перечин, робоча поїздка, Олег Гаваші, житловий фонд, дитячі садки, бюджет

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини