В Ужгороді 50 випускників закінчують школу, не маючи навіть свідоцтва про народження

Міське управління освіти ще на початку року забило на сполох: виявляється, в ужгородських школах №№ 13 та 14 навчаються діти (переважно ромської народності), котрі не мають жодних документів, які б засвічували їхню особу. Актуальності ця проблема набула тому, що деякі з них цього року повинні закінчити навчання й отримати атестат про повну чи неповну середню освіту, але видати цей документ без свідоцтва про народження жоден освітній заклад просто не має права.

Як же сталося, що маленьких ромів приймали до освітнього закладу без належних документів? Директор Ужгородської ЗОШ № 13 Мар’яна Савко розповідає, що пріоритетним завданням освітян є залучення дитини шкільного віку до навчання. Двічі на рік працівники школи ходять місцями проживання ромів, шукаючи дітей, котрі за віком уже повинні сидіти за партою, запрошують їхніх батьків прийти і записати дітей до школи. Траплялося так, що ті приходили, писали відповідну заяву, але свідоцтва про народження дитини не мали. Освітяни, звісно, йшли їм назустріч і приймали дитину без документів, але при цьому зобов’язували батьків згодом донести всі необхідні папери. Все це затягувалося на роки, й от уже дітям час видавати атестати зрілості, як виявляється, що їхні батьки свідоцтва так і не оформили. Тепер ромське населення вже не так безвідповідально ставиться до свого батьківства — скептики твердять, що причиною цього є велика грошова допомога, яку батькам новонародженої дитини просто не видадуть без усіх необхідних паперів. А тоді, коли держава не так відчутно допомагала батькам, дітей часто залишали без документів — вони фактично були непотрібні людям, котрі за життя ніде не вчилися, офіційно не працевлаштовувалися, не отримували пенсій — одним словом, жили поза всіма можливими реєстрами.

Коли школи підрахували, скільки дітей без свідоцтв про народження в них навчається, виявилося, що таких близько 50. Міське управління освіти разом із сектором кримінальної міліції у справах дітей, міською службою у справах дітей, відділом реєстрації актів цивільного стану, Ужгородським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, представниками паспортного столу та дирекцією шкіл провело збори, на які запросили батьків тих дітей, котрі з різних причин не мають свідоцтв про народження. За словами начальника міської служби у справах дітей Сергія Просяника, їм пояснили, що для того, аби оформити свідоцтво, батьки повинні поїхати до міського перинатального центру, який за відповідною заявою надасть батькам довідку про те, що там справді приймали пологи в такої-то громадянки, котра дійсно народила дитину такого-то числа такого-то року, а тоді звернутися до відділу РАЦСу, який і видасть дитині свідоцтво про народження. Та виявилося, що ця проблема має куди глибше коріння, оскільки для того, аби ВРАЦС видав свідоцтво про народження дитини, однієї довідки з пологового будину замало — до неї слід додати відповідну заяву і паспорт матері, якого в переважної більшості присутніх на зборах матерів просто немає. “То що ж заважає вам зробити паспорт?” — розпитували представники вищезгаданих структур. Виявляється, оформити цей важливий документ вони не можуть, тому що не мають свідоцтва про народження, яке знову ж таки не можуть зробити, бо їхні старенькі матері… не мають ані паспортів, ані свідоцтв про народження! Отже, для того, аби нинішні школярі отримали атестати, їхні матері й бабусі повинні залагодити всі давно закинуті паперові недопрацювання. Ромські барони, присутні на зборах, розповіли представникам влади, що давно вже займаються цим питанням, а кілька років тому навіть гроші видавали, аби лише люди виходили собі всі необхідні документи. За їхніми ж словами, ромський менталітет виявився сильнішим за здоровий глузд, оскільки гроші були швидко витрачені, а люди так і не отримали реєстрацію. Звісно, у кожної родини були свої особливі нюанси в проблемі оформлення документів: хтось народився далеко від Ужгорода і не має можливості поїхати до тамтешнього пологового будинку за довідкою про народження, а хтось не може оформити паспорт через те, що не має місця прописки, адже, як відомо, на вулиці Прикордонній офіційно знаходиться лише 1 будинок, тоді як там давно виріс цілий ромський мікрорайон з незаконно зведеними тимчасовими і постійними будівлями.

Проведена зустріч сприяла тому, що половина з 50 дітей уже отримали свідоцтва про народження, тож проблем із видачею атестатів у них не буде. Інші батьки або намагаються вирішити складну ситуацію, або ж пустили її на самоплив. Усі міські структури висловили готовність усіляко сприяти тому, аби діти чимскоріш отримали документи і стали повноправними громадянами нашої країни, а для попередження подібних ситуацій нагадують, що батьки зобов’язані невідкладно, але не пізніше одного місяця від дня народження дитини, зареєструвати народження дитини в державному органі РАЦС. У разі смерті, хвороби батьків або неможливості для них з інших причин зареєструвати народження дитини закон дозволяє провести реєстрацію в той самий строк за заявою родичів, інших осіб, уповноваженого представника закладу охорони здоров’я, в якому народилася дитина або в якому на цей час вона перебуває. У випадку несвоєчасної, без поважної причини, реєстрації батьками народження дитини на батьків-порушників складається адміністративний протокол, який надсилається до адміністративної комісії при виконавчому органі міської ради для накладення на них штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (ст. 212-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Реєстрація народження дитини провадиться державним органом РАЦС з одночасним визначенням її походження та присвоєнням прізвища, імені та по батькові.

Особиста явка обох батьків для реєстрації народження дитини є обов’язковою у випадках, якщо:

1) батьки при реєстрації шлюбу взяли різні прізвища і бажають присвоїти дитині одне з їхніх прізвищ або подвійне, утворене шляхом з’єднання їхніх прізвищ;

2) батьки бажають дати дитині подвійне, рідковживане ім’я або ім’я іноземного походження. При цьому слід мати на увазі, що дитині може бути дано не більше двох імен, якщо інше не випливає із звичаю національної меншини, до якої належать мати і (або) батько;

3) батьки не перебувають у шлюбі між собою. У такому випадку походження дитини від батька визначається за заявою матері та батька дитини або за заявою чоловіка, який вважає себе батьком дитини.


За додатковою інформацією можна звернутися в Ужгородський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (вул. Ф. Ракоці, 2; тел.: 61-64-72), відділ реєстрації актів цивільного стану (вул. Уральська, 5; тел.: 61-43-03), або в службу у справах дітей (пл. Поштова, 3, каб. 109,110 , тел.: 61-62-32).

Тетяна Літераті, “Ужгород”
22 квітня 2009р.

Теги: Ужгород, свідоцтво про народження, школи, випускники

Коментарі

правда 2023-01-21 / 12:09:44
усі учні без свідоцтв це приписки

Автору 2009-04-22 / 16:00:00
"в ужгородських школах №№ 13 та 14 навчаються діти (переважно ромської народності)" - як пафосно сказано. А чом не написати, що там усі без винятку діти - циганської національності, а населення називає ці заклади - циганські школи?..

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини