Закарпаття: Міліцейська династія Вашкебів живе на Виноградівщині

На Закарпатті - багато міліцейських династій. Лише у спецпідрозділі судової міліції "Грифон" їх є кілька. Це родини Холмогорових, Сочків, Приймичів та інші. Сьогоднішня наша розповідь про династію Вашкебів з Виноградівщини.

Закарпаття: Міліцейська династія Вашкебів живе на Виноградівщині

Після приходу радянських військ на Закарпаття  Йосипа Вашкебу одразу  залучили до охорони громадського порядку. Воно й не дивно, адже він   був сільським активістом. Не раз зі зброєю у руках  доводилося заступати на чергування  в  рідному Троснику та в сусідніх селах. Правда, охоронцем правопорядку Йосип був  тільки три роки. Невдовзі його перевели на посаду секретаря сільради, адже  закінчив церковно-приходську школу, а грамотних людей  тоді у селі  бракувало. Потім працював на різних посадах у колгоспі.  Пізніше на міліцейську стежину став його син Йосип. В армії юнак служив у  далекому Нижньому Тагілі тодішньої Свердловської області у внутрішніх військах.

-- Охороняли ми особливо небезпечних злочинців, які вже мали по 4-5 "ходок", -- згадує Йосип-молодший. – На цій "зоні" не було навіть ліжок, тільки нари. Нерідко траплялися вбивства. Врізалося в пам'ять, як  один "зек",  відсидівши загалом майже  40 років, виходив на волю.

Служба неабияк загартувала молодого  хлопця. Тому, коли після повернення додому у військкоматі йому запропонували йти на службу в міліцію, погодився.  Почав свій шлях  в ОВС Йосип Вашкеба  з ізолятора тимчасового тримання  Берегівського райвідділу. Далі була посада інспектора державного пожежного нагляду (тоді вони  функціонували  при міськрайвідділах міліції).

Інспектора-новачка  направили на 11-місячні курси у Ворошиловград (тепер Луганськ). А після їх закінчення, хлопець  вступив на заочне відділення  Черкаського пожежного училища. Працювати, доїжджаючи в Берегово,  ставало  все складніше, адже мав вже власну сім’ю,  народився син. Отож на початку 80-х Йосип Вашкеба переводиться у Виноградівський райвідділ міліції. Тут працює інспектором, потім старшим інспектором. Після реорганізації в середині 90-х років він стає старшим інспектором з держпожнагляду та служби СДПЧ-6 м. Виноградів. Фактично це була посада заступника начальника пожежної служби району.

-- 90-ті роки були дуже важкі, --  пригадує  Йосип Вашкеба. – Не вистачало грошей на найнеобхідніше, насамперед паливно-мастильні матеріали, запчастини. Не кажучи вже  про  формений одяг. Якось вишикували  особовий склад,  а  в кожного  --  різна форма, як у "махновців" :  в одних ще радянського взірця, в інших якийсь "самопал", словом, що зуміли, то й  дістали...    

За час служби доводилося виїжджати на гасіння великих пожеж. Тоді   за знищення врожаю вогнем карали суворо, можна було  навіть  поплатитися посадою. У 1984, як згадує колишній пожежний держінспектор, на Виноградівщині скирди горіли одна за одною. Як напасть якась. За тиждень – близько 15 таких пожеж. Не спали по кілька днів, чергували в полях вночі. А гасити скирду --  справа майже безнадійна.  Нелегко прийшлося і під час гасіння вогню на Вилоцькій взуттєвій фабриці. Тут уночі  зайнялися відходи гуми, тільки завдяки неймовірним зусиллям  вдалося врятувати  склад готової продукції;  А ще горів у Вилоку  меблевий комбінат. Для виробництва продукції використовувався  лак, а він, як відомо, легко займається. Тож  майже  цілу ніч працювали пожежні підрозділи з Виноградівщини  та сусіднього Берегова. А якось довелося рятувати ромів, які крали залишки пального із залізничних цистерн. Залізли всередину цистерни й  задихнулися випарами бензину... Одного витягли ще живим, двоє інших померли.  Задіювалися працівники пожежної охорони у ті роки і на спільних з міліцією (насамперед ОБХСС та УДАІ) рейдах та відпрацюваннях.

Труднощі, надзвичайні ситуації, стреси за час служби з роками далися взнаки, відбилися на здоров'ї. І в 1998 році за станом здоров'я Йосип Вашкеба вийшов на заслужений відпочинок.  Та  через кілька років династію правоохоронців  продовжив  його син Олексій.  Каже, що вже  змалку знав:  працюватиме в міліції.

Олексій закінчив Виноградівський політехнічний технікум, потім -- філіал Мукачівського політехнічного інституту. Працював в охоронній фірмі. А  майже два роки тому перейшов  на службу у  спецпідрозділ судової міліції "Грифон".

-- Олексій поки що служить на сержантській посаді, -- говорить начальник роти "Грифон" Василь Маркович. – Та, маючи необхідну освіту, непоганий фаховий рівень,  сумлінно виконуючи службові обов'язки, з часом може отримати  офіцерське звання та відповідну посаду. 

Можливо, правоохоронців у сімействі Вашкебів  побільшає, адже дочка  Йосипа Діана нині   навчається на юридичному факультеті одного з вишів Ужгорода.

Михайло Пискач, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
17 квітня 2009р.

Теги: Виноградівський район, династія, міліція, МВС

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини