На базарах не бракує й продавців перших лісових трофеїв. Щоправда, коштують грибочки не дешево: за маленьку мисочку продавчиня править 3 гривні, а невеличке відерце – вп’ятеро дорожче.
“У нашій країні ці гриби відносяться до умовно-їстівних, а в деяких країнах Європи – до отруйних. Тому перед вживанням відварюю сморчки 2-3 рази, зливаючи щоразу в’язку воду, - розповідає Марина Балог, купуючи перші лісові грибочки на базарі. – Це сморчки-конуси їх можна відразу смажити, та готувати потрібно не менше ніж півгодини. Звичайні сморчки потребують довгої термообробки. Гриби відварюють 20 хвилин, після - промивають і тільки потім смажать з луком та яєчком, а сморчки з домашньою сметаною – справжній делікатес”.
Сморчки – квітневі гриби, вони не бояться заморозків, за це у народі їх кличуть гриби-проліски. Та їхній сезон короткий – усього 2-3 тижні.