28 квітня працеохоронці Закарпаття відзначатимуть своє свято

"Дійти до кожного працівника" — таку мету поставив на своєму засіданні оргкомітет з підготовки та проведення у Закарпатській області Тижня охорони праці, що триватиме з 22 по 28 квітня під гаслом "Життя та здоров’я на робочому місці – основне право людини".

28 квітня працеохоронці Закарпаття відзначатимуть своє свято

- Заходи, заплановані у рамках Тижня, ні в якому не повинні носити характер разової  акції, - запропонував голова обкому працівників житлово-комунальних господарств Павло Орос. -  Починати роботу треба із щоденної уваги до питань безпеки виробництва та охорони праці майстрів, керівників середньої ланки до щомісячних заходів контролю з боку керівництва підприємств. Причому з найелементарнішого - культури виробництва.
Бо якщо працівник забезпечений, до прикладу, одягом і засобами індивідуального захисту, то нещасний випадок через відірваний рукав навряд чи станеться. Протидіяти виробничому травматизмові ефективніше не пунктами й штрафами, а  сконтактованістю між працівником та роботодавцем, яку перший повинен відчувати повсякчас. Тоді керівництву підприємств та організацій не доведеться боятися перевіряючи. Сам же Тиждень я сприймаю, як своєрідний етап підбиття підсумків того, що зроблено підприємствами в працеохоронній царині протягом року, звіт про рівень, якого вдалося досягнути.

  Оскільки цьогорічний День охорони праці співпав із 90-ою річницею Міжнародної організації праці, на думку Михайла Думнича - голови обласної організації роботодавців "Закарпаття", що нараховує 360 асоційованих членів,   в рамках Тижня доцільно провести спільний з регіональними структурами  Міністерства праці та соціальної політики "круглий стіл". Порушивши на ньому одну, але надзвичайно важливу для регіону проблему, на зразок питання створення консультаційних пунктів, які сьогодні успішно працюють, втілити її в життя.  Такий підхід – засідання не заради засідання, а для вирішення наболілого - підтримують організації роботодавців Ужгородського, Рахівського, Хустського районів. Потрібно піднімати важливість працеохоронних питань для усіх роботодавців регіону, в тому числі й відзначаючи кращих та активно поширюючи їхній досвід. І не остання роль тут відводиться облдержадміністрації, функції якої з організації та координації цієї роботи передбачені чинним законодавством.

  Як повідомив  оргкомітету заступник голови обласної ради профспілок Василь Захарець, на засідання Президіїї, в якому взяли участь усі голови обкомів,  основну увагу в ході Тижня охорони праці заплановано приділити аналізові виконання завдань зі створення належних та безпечних умов праці, передбачених колективними договорами тих чи інших підприємств. Є приклади, де ця робота поставлена належним чином: УАП ТОВ "Фішер-Мукачево", на якому регулярно проводяться акції "За безпечну працю"; "Точприлад" з його конкурсом "Кращий громадський інспектор з охорони праці"…

Хоча питання про виділення коштів на навчання з охорони праці – а ми щороку вчимо по 500 чоловік - поки що не вирішене, - зауважив начальник управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків та професійних захворювань Іван Зарева,  ми активно долучилися до роботи. В Іршаві заплановано "круглий стіл", в одному з училищ Виноградова – зустріч, гарні заходи запропонували рахівчани, в яких найактивніше працює Рада безпечної життєдіяльності. Значну підтримку надає й адміністрація Ужгородського району. Будуть, як уже склалося традиційно,  відвідини потерпілих та їхніх родин, панахиди за загиблими на виробництві. А ще пропонуємо в рамках Тижня провести день без виробничого травматизму та аварій у регіоні.

- Наші квітневі працеохоронні заходи, - підсумував засідання оргкомітету начальник Територіального управління Держгірпромнагляду Михайло Саварин, - відбудуться і пройдуть організовано як завдяки нашим зусиллям, так і завдяки зусиллям трудових колективів. Адже проводяться вони не для "галочки", потрібно це, перш за все, кожній людині,  право якої на виконання трудових обов’язків в безпечних та здорових умовах гарантоване Конституцією України. І оскільки робота наша безперервна, бо працюємо на поставлену мету не день і не тиждень, всі стратегічні питання, занесені до плану заходів, будуть виконані. Проте план - не догма. Кожна нова ініціатива – підтримується, корисна, конструктивна пропозиція – вітається…

Прес-служба Теруправління Держгірпромнагляду України по Закарпатській області
15 квітня 2009р.

Теги: безпека праці, травматизм, виробництво, працеохоронці, свято

НОВИНИ: Соціо

11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини