Керівники Закарпаття на Хустщині радились і садили дерева (ДОПОВНЕНО, ФОТО)

Питання благоустрою, стан погашення заборгованості з виплати заробітної плати та проведення робіт із земельної реформи розглядалися на виїзній нараді при голові облдержадміністрації, яку було проведено минулого четверга в Хусті. В нарді взяли участь голова обласної ради Михайло Кічковський, заступники голови облдержадміністрації та облради, керівники районів, начальники профільних управлінь.

Керівники Закарпаття на Хустщині радились і садили дерева (ДОПОВНЕНО, ФОТО)

Йшлося насамперед про благоустрій та озеленення краю. Заступник голови облдержадміністрації Віктор Лукеча повідомив, що в області упродовж поточного року заплановано висадити близько 650 тисяч саджанців дерев та чагарників, що на 9 відсотків більше, ніж торік. Крім того, обласним управлінням лісового та мисливського господарства з метою заліснення та лісовідновлення планується висадити близько 10 млн. саджанців на площі близько 2 тис. га, ще близько 2 млн. саджанців на площі 232 гектарів зобов’язується висадити ДП "Закарпатагроліс".

До проведення весняної толоки активно долучилися і навчальні заклади краю. Так, у 760 навчальних закладах області була проведена акція "Посади дерево і збережи його", в якій взяли участь понад 129 тисяч учнів, висаджено 27 тисяч дерев. На 9 квітня в області висаджено 125830 дерев, створено нові зелені зони, впорядковано понад 160 парків, скверів і алей, приведено до належного естетичного та санітарного стану 8292 будинків та понад 950 гектарів прибудинкових територій тощо.

– Традиційно напередодні Великодня ці роботи в області активізуються, – каже Віктор Лукеча. – Планується, що до Пасхи більшу частину запланованого буде зроблено.

Одночасно контролюючими службами активізовано роботу щодо дотримання законодавства по благоустрою. На сьогодні обласною санепідемслужбою видано 1348 приписів, оштрафовано 232 сільських голів. З метою посилення контролю Олег Гаваші запропонував проводити засідання адмінкомісій, на які покладено завдання по контролю за благоустроєм, не один раз на місяць, а щотижнево.

Голова облдержадміністрації закликав представників виконавчої влади та місцевого самоврядування тримати питання благоустрою на контролі постійно, а не лише під час проведення місячника з санітарної очистки.
– Питання проведення благоустрою повинно бути актуальним протягом всього року, а роботи мають проводитися систематично, – констатував Олег Гаваші. – Щодо фінансування, то на сьогодні всі знаходяться в однакових умовах, але коли проїжджаєш через одне село то бачиш впорядковані огорожі, дороги, побілені дерева, ліквідовані сміттєзвалища, а в деяких населених пунктах за цю роботу навіть не бралися. Зрозуміло, що в питанні благоустрою в першу чергу все залежить від вдалої організації роботи.

Керівники Закарпаття на Хустщині радились і садили деревВже наступного тижня голови райдержадміністрацій та райрад звітуватимуть про попередні результати з благоустрою та озеленення.

З інформацією про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати виступив начальник головного управління праці та соціального захисту населення Віктор Мацола. Він повідомив, що на 1 березня заборгованість зросла до 13,6 млн. гривень. Зростання відбулося переважно за рахунок підприємств державної форми власності, які на сьогодні боргують своїм працівникам 5,6 млн. гривень. Найбільшими боржниками залишаються Солотвинський солерудник (1,7 млн. грн..) та Батьовський хлібокомбінат (403 тис.). Основними причинами зростання боргу на підприємствах державної форми власності Віктор Мацола назвав відсутність фінансування або значне недофінансування відповідними міністерствами.

Обласною владою систематично проводяться заходи щодо ліквідації заборгованості, відбуваються щотижневі засідання обласної комісії. По кожному підприємству проводиться індивідуальна робота, вживаються заходи впливу на керівників. Зокрема з початку цього року прокуратурою області вже порушено 21 кримінальну справу. За оперативними даними, станом на 1 квітня, в області фіксується зменшення заборгованості на 2,4 млн. гривень.

Йшлося на нараді і про стан видачі державних актів на право власності на земельну ділянку та активізацію роботи з проведення грошової оцінки земель населених пунктів. Як повідомив начальник головного управління земельних ресурсів Іван Калинич, на 1 січня 122 тисячі закарпатців вже отримали державні акти. У 76 відсотках населених пунктів проведено грошову оцінку земель. Для її завершення в області необхідно ще 2,3 млн. гривень. У 2009 році від продажу землі планують отримати 87,2 млн. гривень, її вже продано на 10,2 мільйона. Попри кризу, земля дорожчає: середня вартість одного квадратного метра землі цьогоріч зросла на третину – до 73 гривень.
За результатами наради голова облдержадміністрації видав доручення головам райдержадміністрацій, яким передбачено активізувати роботу з грошової оцінки земель та видачі державних актів.
***
Після завершення наради, в рамках Всеукраїнської акції “Весняна толока”, що стартувала з ініціативи Президента України Віктора Ющенка, голова облдержадміністрації Олег Гаваші та голова обласної ради Михайло Кічковський, їх заступники, очільники районів за декілька годин спільно висадили на святому для кожного закарпатця місці – Красному Полі – понад тисячу саджанців дуба, клена, берези, сосни тощо. У толоці взяв участь і народний депутат України Іван Плющ.

¬– На знак світлої пам’яті про борців за нашу незалежність тут закладено парк, – відзначив Іван Плющ. – Дуже приємно, що відродження української історії, щирим послідовником чого є Президент України Віктор Ющенко, відбувається на таких прикладах.

Як підкреслив голова облдержадміністрації Олег Гаваші, весняна толока напередодні найвеличнішого християнського свята Великодня справді об’єднала зусилля місцевих територіальних громад та влади щодо збереження довкілля, благоустрою та озеленення території області.

– Сама акція є дуже актуальною – ми мусимо міняти психологію людей, привчати дітей до бережного ставлення до навколишнього середовища, – каже Олег Гаваші. – Її мета – збереження та примноження зелених насаджень і залучення до цього громадськості, насамперед дітей та молоді. Акція дала поштовх до великої благородної справи, яка має стати постійною і допомагатиме нам виховувати у молодого покоління щиру любов до природи, свого рідного краю.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації
13 квітня 2009р.

Теги: Хуст, толока, нарада, Олег Гаваші, Михайло Кічковський, озеленення

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 8
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини