Начальник закарпатської міліції про аварію "Ламборджині", замах на ужгородського суддю та наругу над пам'ятниками

Прес-конференція начальника ГУ МВС України в Закарпатській області Павла Кононенка була, як ніколи, велелюдною. Окрім численних журналістів, в її роботі взяли участь заступники начальника обласного управління та керівники основних служб закарпатської міліції.

Начальник закарпатської міліції про аварію "Ламборджині", замах на ужгородського суддю та наругу над пам'ятниками

ПРО ЕКОНОМІЧНУ КРИЗУ Й РІСТ  РІВНЯ ЗЛОЧИННОСТІ

Полковник Павло Кононенко охарактеризував криміногенну ситуацію в краї за перший квартал поточного року та роботу  органів внутрішніх справ  з протидії злочинності. Керівник міліції відповів також  на численні запитання журналістів. Останніх, зокрема, цікавили скандальні події довкола затримання в Ужгороді літака буцімто голови Секретаріату Президента України Віктора Балоги, аварії в Ужгороді  швидкісного автомобіля “Ламборджіні” (цю подію пов’язують із сином голови Конституційного Суду України Андрієм Стрижаком), замаху на життя заступника голови Ужгородського міськрайонного суду Олега Ціцака та інші резонансні для Закарпаття події.

-- Економічна криза в державі не обійшла стороною й Закарпаття, --розпочав свій виступ Павло Кононенко. -- Ми відмічаємо  в краї ріст рівня  загальнокримінальної злочинності на 8,7% , збільшення кількості  тяжких та особливо тяжких злочинів -- на 10,8%. За рівнем злочинності на 10 тисяч населення Закарпаття посідає третє місце знизу, поступаючись лише спокійнішим у криміногенному плані Івано-Франківській та Тернопільській областям.

Міліція нашого краю  була готова до атаки криміналітету й спрацювала набагато краще, ніж  торік. Зокрема, розкрито злочинів на 9,7 відсотків більше,  за цим показником закарпатська міліція займає 5-те місце у державі. На 7,6% зменшилося  нерозкритих злочинів.

Незважаючи на стовідсоткове зростання кількості  розбійних нападів, вони всі розкриті. Як і всі  випадки згвалтувань,  завдання тяжких тілесних ушкоджень,  в тому числі й зі смертельними наслідками. З 10 цьогорічних убивств нерозкритим залишається лише резонансний розстріл ужгородського підприємця Грузіна. Краще, ніж в середньому по державі, у нас розкриваються й пограбунки. Розкрито також 96% шахрайств.

На жаль, спостерігається тенденція до збільшення кількості  майнових злочинів, зокрема на 21% побільшало крадіжок. Затримано кілька організованих злочинних груп. У Мукачеві, наприклад,  працівники карного розшуку припинили "діяльність"   групи  зловмисників на чолі з раніше судимим ватажком, яка викрадала апаратуру та обладнання для водопостачання з осель громадян. Зловмисникам уже доведено 9  епізодів таких злочинів.

Краще спрацювала міліція і в розкритті крадіжок автомобілів. На початку березня знешкоджено групу з чотирьох жителів  Мукачева та Сваляви, усі  -- раніше судимі. Зловмисникам доведено викрадення семи автомобілів, які злодії  потім розібрали  й реалізовували по запчастинах.

На особливому контролі перебуває розкриття злочинів  попередніх  років, відсоток розкриття яких збільшився  на 15%.

Активізувалась робота щодо вилучення  з незаконного обігу вогнепальної зброї, на 12,7% більше задокументовано злочинів, пов’язаних із незаконним обігом наркотиків. Рекордним для України залишається вилучення наприкінці січня у наркоділків в Мукачеві 3605 пігулок наркотика “екстезі”.

У суд  направлено вже  п’ять  кримінальних справ, порушених за  ознаками організованої злочинності, а загалом у провадженні  знаходиться понад десяток  таких справ. У цьому плані добре спрацювали і УБОЗ, і карний розшук, і служба ДСБЕЗ.

КУДИ “ЗДАВАТИ” НЕЛЕГАЛЬНИХ МІГРАНТІВ?

З початку року задокументовано   чотири  групи переправників нелегальних мігрантів.  Порушено п’ять  кримінальних справ. Є й одна кримінальна справа за фактом торгівлі людьми, чого не було в попередні роки.

-- На жаль, проблема з нелегальною міграцією вирішується в державі на незадовільному рівні, -- вважає полковник Кононенко. -- На Закарпатті немає жодного приймальника-розподільника для "нелегалів",  найближчий аж у Луцьку. А це півтисячі кілометрів, на що потрібні затратити кошти  на бензин, відрядження міліціонерів тощо. Аби депортувати на батьківщину, скажімо, громадянина Сомалі, необхідно  близько  2000 доларів на квиток. Де міліція візьме такі кошти? Держава теж не виділяє. Тому пріоритетним для міліції залишається документування організаторів та перевізників, а не затримання самих нелегалів. Я мав на цю тему розмову з головою Закарпатської ОДА Олегом Гаваші, і ми дійшли згоди, що необхідно готувати звернення до Президента та Прем’єра.

Викрито й  низку  резонансних злочинів  економічного спрямування,  в тому числі тяжких і особливо тяжких. Зокрема,  за  70 злочинами збитки становлять  100 тисяч гривень, у 8 випадках -- понад мільйон!

Міліція Закарпаття працює на належному рівні. Про це  свідчать і показники, і  факти. Ми --  на доброму рахунку у Міністерстві внутрішніх справ. Але, як зауважив керівник ГУМВС,  робота міліції його  не повністю задовольняє.  Не розкрито згадане вбивство бізнесмена в Ужгороді, резонансні злочини попередніх років: збройний напад на “Брокбізнесбанк” в Ужгороді, вбивство сім’ї Яцути і  таксиста Пастеляка. Але робота над розкриттям цих злочинів триває.

ЧИ Є МІСТ У ЗАРІЧЧІ?

Стосовно інформації Управління  боротьби з організованою злочинністю (її оприлюднив “5 Канал” і неоднозначно сприйняли на Закарпатті), буцімто в селі Заріччя на Іршавщині розікрали  гроші, призначені  на відбудову після повені сільського моста, коментарі дав керівник УБОЗ ГУМВС України в Закарпатській області полковник Сергій Шаранич:

-- В УБОЗ надійшла оперативна інформація про те, що в селі Заріччя посадові особи у змові з виконавцями робіт сфальсифікували акти прийому виконаних робіт, привласнивши бюджетні кошти. До  перевірки залучили  відповідних фахівців, призначили ревізію КРУ, внаслідок чого порушили  кримінальну справу  стосовно  виконавців робіт і особи, яка повинна була контролювати саме виконання.  Ця справа вже передана на розгляд у суд. Що стосується посадових осіб Зарічанської сільської ради, то матеріали  щодо  них виділені в окреме провадження й  триває досудове слідство. Всього за матеріалами перевірки КРУ виявлено фінансові порушення бюджетного законодавства на суму понад  мільйон гривень, з них на 44 тисячі справа уже скерована у суд.

З приводу звинувачення УБОЗу, який буцімто надав в ефір  неправдиві  цифри, проведено службове розслідування,  за підсумками  якого порушень чинного законодавства працівниками УБОЗ не виявлено.  За цим фактом  проводиться перевірка з боку  прокуратури  області. У зв’язку з цим також провели робочу зустріч з представником Секретаріату Президента України. 

Цікавилися журналісти і правопорушеннями  з боку самих працівників міліції. За словами заступника начальника ГУМВС з кадрового забезпечення  полковника Володимира Петрицюка, з початку року порушено п’ять  кримінальних справ стосовно працівників закарпатської міліції. Торік за перший квартал таких справ було  шість. Загалом,   з урахуванням  попередніх  років, маємо в краї 42 кримінальні справи проти міліціонерів.

Рік тому  з ОВС за порушення дисципліни  звільнили  18 працівників, нині таких фактів поки що немає.

МІЛІЦІЯ БЛИЗЬКА ДО РОЗКРИТТЯ ЗАМАХУ НА СУДДЮ

Про розкриття замаху на життя ужгородського судді Олега Ціцака розповів начальник карного розшуку ГУМВС полковник Володимир Шелепець. За його словами,  в помешкання судді (у кухню) справді закинули вибуховий пристрій, який пошкодив  стіни та меблі.  На той момент господар із  сім’єю був вдома. Порушено кримінальну справу за фактом посягання на життя людини. Перевіряються й інші версії, зокрема, пов’язану з діяльністю  самого заступника голови Ужгородського міськрайсуду О.Ціцака. Міліція близька до розкриття цього резонансного злочину. 

Цікавилися представники ЗМІ й затриманням в Ужгороді приватного літака, який буцімто належить Віктору  Балозі.

-- До нас надійшов запит депутата Верховної Ради, першого заступника голови комітету  боротьби з організованою злочинністю й корупцією Геннадія Москаля, який просив перевірити законність використання літака (номер вказується) на предмет дотримання вимог митного та повітряного законодавства, -- розповідає Павло Кононенко. -- Як бачимо, про  Балогу тут не згадується. Відповідного листа ми направили  працівникам митниці. Аби митники могли  безперешкодно здійснити цю перевірку, вони попросили нашого сприяння. У зв’язку з цим  були залучені працівники УБОЗу та ДАІ,  які надавали допомогу. Наша участь обмежувалася лише охороною громадського порядку, щоб не було жодних  інсинуацій стосовно працівників митниці. За  підсумками перевірки, як ідеться в листі керівника Ужгородської митниці М.Поради,  щодо  громадянина США Г., командира повітряного судна, порушено справу за недотримання  митних правил.     

Тепер про наругу  над пам’ятниками Петефі в Ужгороді й на Верецькому перевалі. За словами Павла Кононенка, порушили кримінальну справу стосовно першого випадку. Зловмисників поки що  не знайшли. Біля таких пам’ятників найближчим часом встановлять  камери відеоспостереження, а  також працюватимуть неподалік наряди міліції. А от пам’ятник угорцям на  Верецькому перевалі, за словами начальника закарпатської міліції,  не  є історичною цінністю і  взагалі ніде не зареєстрований...

ЗА КЕРМОМ “ЛАМБОРДЖІНІ” БУВ НЕ СТРИЖАК  

Резонансну аварію, за участі  іномарки “Ламборджіні” в Ужгороді, яку пов’язують із сином голови КС Андрія Стрижака, прокоментував  начальник УДАІ ГУМВС Петро Луцюк. За його словами, А.Стрижак у справі не фігурує. “Ламборджіні”  зареєстроване в Мілані й офіційно належить відомому футболісту Кахі Каладзе. Доручення на право керування іномаркою має громадянин Юрій Д., який постійно проживає в місті Михайловці у Словаччині. За кермом на момент  ДТП перебував інший закарпатець -- громадянин Г., який повинен був доставити машину на автомийку, але не впорався з керуванням і скоїв ДТП.  На водія складено 3 протоколи про порушення ПДР (керування машиною без належних документів,  скоєння ДТП і перевищення швидкості). Справу цю вже розглянув суд, водія оштрафовано на 340 гривень.

Стосовно ситуації на закарпатських дорогах загалом, то вона, за словами полковника Луцюка,  стабілізувалася. З початку року зареєстровано 171 ДТП (проти 313 торік), в яких гинули й травмувалися люди. На 27 менше  осіб загинуло (30 проти 57), на 145 менше травмованих (198 проти 343). Порушників правил дорожнього руху з початку року оштрафовано на загальну суму понад 8 мільйонів гривень.

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
11 квітня 2009р.

Теги: Павло Кононенко, злочин, розкриття, криза, вандалізм, "Ламборджині", Стрижак, замах, Цицак, мігрант

Коментарі

Шурик 2009-04-12 / 21:26:00

Да козлы они всё равно правду не напишут а ж**у как заносили так заносить и будут.

С**И

Віктор Яценко 2009-04-12 / 13:08:00
Не Ламборджині, а Ламборгіні. Вчить італійську - дуже красива мова! Майже така красива, як українська.

Олежик 2009-04-11 / 18:19:00
Що за тайна громадянин Д. громадянин Г.Беееееееееееееееее .Що барану пасут козли !

НОВИНИ: Кримінал

19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
21:18
/ 2
$6500 за "квиток" на човен: на Закарпатті затримали двох військових, що "підробляли" переправленням "ухилянтів"
13:36
/ 3
У Міжгір'ї за пів години знайшли зловмисника, що вкрав авто Renault Kangoo
» Всі новини