Маршрутом "Закарпатського винного шляху"

А чи відомо поціновувачам напою богів точне географічне походження закарпатських вин? І не дивно, якщо пауза з відповіддю затягується. Почасти споживач вивчає марку вина, дегустує його, а затим цікавиться, з якої саме місцини товар. Так ось, найкращі вина виготовляють у низовинній частині області - Виноградівському, Берегівському, Мукачівському та Ужгородському районах. Досить добре розвивається галузь і в передгірському Іршавському.

Маршрутом "Закарпатського винного шляху"

Незважаючи на негаразди, які супроводжували закарпатських виробників, традиції живуть. Їх не знищили ані указ про боротьбу з пияцтвом і алкоголізмом, ані розпад колгоспно-радгоспної системи господарювання. Виноробні промислові підприємства, які постали на руїнах колишніх радгоспів, - "Леанка", "Бобовищанський", "Ужгородський", - належать до стратегічних підприємств і не підлягають приватизації. А в 90-ті виникли ще кілька великих винзаводів з приватною формою власності.

У краї за Карпатами на перші позиції у виноробстві повільно, але впевнено вийшли приватні винороби - гідні конкуренти відомим виробникам. Голова Закарпатської спілки приватних виноградарів і виноробів, створеної майже два роки тому, Олександр Ковач розповів, що спілка об'єднує півсотні майстрів-виноробів. Поповнити спілку може лише виробник, який професійно займається справою, не виробляє і не збуває фальсифікат. Сумлінні винороби отримали підтвердження щодо належного гатунку їхніх вин з боку державної структури - НДІ виноградарства і виноробства ім. Таїрова, що в Одеській області.

Винороби самі зголосилися на проведення незалежної експертизи. Проби вин, які були відібрані експертами з цієї установи на місці, в одних викликали здивування, в інших -захоплення. П'ять вин із десяти отримали сертифікати відповідності Держстандарту. Решта були близькими до вимог, відрізнялися лише за окремими параметрами (наприклад, кислотність). Проходження цієї процедури дало змогу впритул наблизитися до реалізації мети - формування нового турпродукту під назвою "Закарпатський винний шлях".

Його офіційно презентували рік тому. Відтоді кожен, хто бажає, може, зупиняючись у дегустаційних підвалах виноробів, пробувати найкращі вина. До таких належать ті, що виготовляються з європейських сортів винограду, - Мускат Оттонель, Мюллер Тургау, Трамінер рожевий, Рислінг і багато інших. Загалом у Закарпатті понад півсотні дегустаційних залів, що робить його схожим із відомими винними місцевостями за кордоном - знаменитим Токаєм в Угорщині, Кошице у Словаччині, Орадеєю в Румунії...

Щоразу поштовхом у підкоренні нових стандартів якості стають фестивалі. Найвідомішим та популярним є фест "Червене вино". Він цього року вчотирнадцяте проводився у Мукачевому. Крім нього, визнання здобули й осінній - "Закарпатське божоле" в Ужгороді, і весняне свято у Береговому, літнє - у Виноградові. Популярність здобуло свято збирання винограду в селищі Середнє на Ужгородщині... Цікаво, що в Береговому винороби об'єдналися в так званий орден св. Венцела, який вважається їхнім покровителем. Належністю до ордену пишаються понад двадцять приватних виноробів. Вони мають власну форму одягу - мантії та клобуки. У цьому районі детально описана та опублікована кількасотрічна історія виноробства.

Не випадково один із переможців винних фестів Іван Урста переконує, що вживання невеликої кількості червоного вина не несе жодної загрози, лише користь для здоров'я.

- У рецептуру моїх вин закладена аура берегівських земель, наших гір, пам'ять предків, - каже І. Урста. - Вони містять у собі вітаміни, зокрема групи В, амінокислоти. Червоне вино виводить радіонукліди, а наявні в ньому антиоксиданти очищують, оновлюють організм.

Відомий у краї винороб виготовляє напою небагато, зате, за його словами, відповідає "за кожну краплю".

Понад сім десятків учасників фесту "Червене вино" запропонували шанувальникам понад 50 сортових напоїв і стільки ж купажів. Найбільшою популярністю користувалися так звані "аборигенні" - кадарка, цвайгелт, каберне совіньйон, мерло - червоні натуральні сухі й напівсухі вина... Не оминали увагою й білі вина місцевого виготовлення: мюллер тургау, мускат оттонель, королівську леанку ... Високу ціну напою винороби пояснювали недобором урожаю, що стався торік через малу кількість сонячних днів.

- Участь виноробів у фестивалях, інших масових заходах має й рекламну мету, допомагає краще враховувати попит споживачів продукції, - каже О. Ковач. - У найближчих планах членів громадського об'єднання - створення винотеки. У такий спосіб шанувальник напоїв і, насамперед, гість краю зможе скуштувати вина найкращих майстрів. Зможе поїхати до винороба і придбати напій, що сподобався. Так само за колективними заявками любителів можна буде формувати маршрут по "Закарпатському винному шляху". Такі "шляхи" мають сусідні Угорщина, Чехія, Словаччина. А чим ми гірші?..

Василь Бедзір, "Урядовий Кур'єр"
11 квітня 2009р.

Теги: вино, винороб, "Винний шлях", "Червене вино"

НОВИНИ: Соціо

21:48
Підтверджено загибель на Запоріжжі ще в січні 2024-го 22-річного Михайла Яцканича з Підвиноградова Виноградівської громади Фото новина
15:52
/ 2
На війні поліг 21-річний Іван Микульця з Тячева Фото новина
13:33
/ 6
В Ужгороді відклав яйця унікальний, єдиний в Україні кайман Шнайдера Фото новина
11:33
/ 2
На Харківщині поліг Леонід Пивовар з Неліпина на Мукачівщині Фото новина
12:53
/ 1
У Мукачеві у вівторок попрощаються з полеглим на війні з росією Андрієм Розгау Фото новина
02:16
/ 2
WWF-Україна виступає проти будівництва лісової автодороги в межах лісництв філії "Ужгородське лісове господарство" ДП "Ліси України"
19:18
/ 15
У Калинах на Тячівщині харківський забудовник незаконно почав роботи зі спорудження ГЕС Фото новинаВідео новина
16:48
/ 7
В Ужгороді ще не відкритий McDonald's покарали за "непродуману" вивіску Фото новина
10:41
/ 1
На війні з росією поліг 57-річний Іван Пичкар з Родниківки на Мукачівщині Фото новина
01:31
/ 14
Справа Комарницького: Звільнений начальник УСР в Закарпатській області Химич зберігає $95 тис. готівкою
13:59
У Буштині на Тячівщині, гасячи пожежу в надвірній споруді, врятували два будинки та літню кухню поруч Фото новина
11:06
/ 1
На Запоріжжі поліг Володимир Зелді з Тересви на Тячівщині Фото новина
00:08
/ 10
Ужгородські лісівники будуватимуть дорогу під вітряки на Рівній через праліси (ДОКУМЕНТИ)
11:01
/ 2
На Сумщині поліг прикордонник Руслан Пинзару з села Сімер Перечинської громади Фото новина
15:37
/ 13
ВР прийняла доопрацьований після вето президента закон про примусове відчуження землі та будинків в Ужгородському районі Закарпатської області
16:23
На Закарпатті у лютому 2025-го порівняно з груднем 2024-го ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 2,6%
13:20
/ 1
У вівторок в Ужгороді попрощаються з полеглим захисником Сергієм Лазориком Фото новина
12:45
Профільна комісія Закарпатської облради підтримала збереження Чорних озер в Ужгороді Фото новина
19:14
У Мукачеві патрульні виявили водійку "під кайфом", а в пасажира – наркотики Фото новина
14:12
/ 14
Закарпаття відвідала очільниця Міндовкілля Гринчук, нищення довкілля мініГЕСами і вітряками пріоритетом візиту не було Фото новина
13:02
На Закарпатті, на кордоні з угорщиною на початку квітня запрацює новий пункт пропуску "Велика Паладь – Нодьгодош"
13:57
/ 1
У понеділок у Мукачеві попрощаються з полеглим захисником Володимиром Напудою Фото новина
13:20
/ 1
В Ужгороді у суботу попрощаються з полеглим на війні Мирославом Біртою Фото новина
19:37
/ 4
Петиція про розробку нового генплану Ужгорода зібрала необхідні підписи всього за добу
14:46
У п'ятницю зранку тимчасово не працюватиме КПП "Лужанка – Берегшурань"
» Всі новини