Василь Козак: “Незважаючи на плітки, Карпатський інститут підприємництва університету “Україна”, працює у звичному режимі”

У Хусті вже дев’ятий рік поспіль діє єдиний на Закарпатті соціальний вуз

Василь Козак: “Незважаючи на плітки, Карпатський інститут підприємництва університету “Україна”, працює у звичному режимі”

Протягом останніх десяти років на Закарпатті, як і по всій Україні, з’явилося чимало філій центральних вищих навчальних закладів. Проте, за рік-другий Державна атестаційна комісія позбавила ліцензії добру частину тих підрозділів вишів, які не тягли на звання вузу. Тож наразі залишилися лише найстійкіші. Серед них і Карпатський інститут підприємництва університету “Україна”, що в Хусті. Щоправда “доброзичливці” чи то пак конкуренти вже встигли у деяки крайових ЗМІ віднести його до тих, що ліквідовані. Прокоментувати ці чутки та детальніше розповісти про цей єдиний на Закарпатті соціальний вуз ми попросили його ректора Василя Козака.

— Василю Михайловичу, останнім часом у деяких Закарпатських ЗМІ з’явилася інформація про позбавлення Карпатського інституту підприємництва університету “Україна” ліцензії та його закриття. Як можете прокоментувати ці чутки?

— Справді, нещодавно таку інформацію поширило закарпатське інтернет-видання “УА-Репортер” та газета “Новини Закарпаття”. Очевидно, журналісти, женучись за сенсацією, не розібравшись у стані справ або ж, що теж не виключено, виконуючи чиюсь волю, опублікували таку інформацію. Проте, вже у наступних випусках цих ЗМІ після наших листів у редакції ця інформація була спростована. А все почалося з того, що після останньої перевірки Державної інспекції навчальних закладів, ми самі попросили анулювати ліцензію на випуск магістрів за спеціальністю “Соціальна робота”, оскільки студенти погано відвідували заняття, жодної спеціальності не закрито. І все. Але, очевидно, комусь дуже вже хотілося аби нас закрили, от і вийшли такі замітки. Та незважаючи на плітки, Карпатський інститут підприємництва університету “Україна”, працює у звичному режимі.

— З чого починався унверситет “Україна” і хто був ініціатором його створення?

— “Відкритий міжнародний університет розвитку людини “Україна” з’явився 10 років тому. Він утворився на базі кількох інститутів, основним з яких був інститут для людей з обмеженими можливостями. Ініціатором створення цього вузу був Президент Відкритого міжнародного університету розвитку людини "Україна", перший міністр освіти незалежної України, заслужений діяч науки і техніки України, доктор технічних наук, професор, дійсний член Академії педагогічних наук України Петро Михайлович Таланчук. Він і запросив мене як фахівця з великим стажем роботи у вищій школі виконати заповіт першого Президента Карпатської України А.Волошина про створення в Хусті вищого навчального закладу.

— Як сталося, що інститут з’явився в Хусті, а не в обласному центрі Ужгороді?

— Це була моя особиста ініціатива. По-перше, Хуст це — моя батьківщина і найдревніше місто на Закарпатті. А по-друге — Хуст дуже вдало географічно розташований – в центрі області, відстань до міста щоз Рахова, Воловця чи Перечина 200-240 кілометрів.

— У чому особливість Карпатського інституту підприємництва?

— Найголовніша наша відмінність перед усіма вузами Закарпаття і багатьма вузами України це — соціальна спрямованість. Інститут надає пільги в оплаті за навчання студентам з обмеженими можливостями та дітям з багатодітних сімей. На сьогодні 50% з усієї суми навчання за них нам допомагає сплачувати Фонд інвалідів. Для решти студентів здобуття вищої освіти у нас обійдеться на половину дешевше, аніж у інших вузах краю, не кажучи вже про столичні інститути чи університети. Крім того, наш вуз входить у п’ятірку кращих недержавних вишів України. А їх у нас у державі більше 300!.. Ще одна відмінність нашого вишу полягає в організації навчально-виховного процесу, йдучи назустріч приїжджим студентам, у понеділок розпочинаємо заняття з 10.30, а в п’ятницю закінчуємо о 13.30. Організація фізвиховання у нас проводиться не по групам, як у інших вузах, а по секціям (волейбол, баскетбол, футбол, аеробіка, теніс) для цього ми одночасно орендуємо п’ять спортзалів.

— Скільки студентіфв і викладачів було у вашому вузі на початку його створення і скільки є зараз?

— Карпатський інститут підприємництва як філія "Відкритого міжнародного університету розвитку людини“Україна” розпочав роботу в 2000-му році при наявності ліцензії на три спеціальності "Менеджмент організацій", "Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності" та "Соціальна робота" з набором по 90 студентів на денне і заочне навчання.

— У 2001 році ми отримали ліцензію ще на дві спеціальності "Переклад" та "Українська мова та література". Студентам допомагало близько 20-ти викладачів, серед яких були один доктор наук та п"ять кандидатів наук. Сьогодні ж у нас здобуває освіту близько 2000 студентів, за одинадцятьма спеціальностями. Мині маємо вже 71 викладача, з яких 11 докторів наук та 38 кандидатів наук.

— Які спеціальності нині пропонує абітурієнтам ваш інститут?

— Нині наші студенти здобувають вищу освіту за напрямками: менеджмент, соціологія, соціальне забезпечення, філологія (українська й англійська мови), облік і аудит, фінанси і кредит, тоарознавство і торговельне підприємництво, правознавство.

— А як щодо матеріально-технічної бази вашого вузу?

— Наразі Карпатський інститут підприємництва має три власні навчальні корпуси і один орендований. Маємо добрий оновлений бібліотечний фонд, з якого кілька тисяч книг — у електронному варіанті. В інституті обладнано чотири комп’ютерні класи у яких — 104 сучасні комп’ютери, підключені до мережі Інтернет. Для приїжджих студентів ми орендуємо гуртожиток. Маємо також сім службових квартир для викладачів та п’ять облаштованих кімнат для гостей. Незабаром розпочинаємо будівництво 15-квартирного будинку для викладацького складу та власного гуртожитку на 250 місць. Вже розпочали спорудження спортивного майданчика.

— Ваш кабінет прикрашає чимало кубків і нагород. Певно можете похвалитися і спортивними досягненнями.

— З часу заснуванні у Хусті нашого вузу ми щороку займаємо високі місця на обласній універсіаді серед навчальних закладів ІІІ-ІV рівнів акредитації. Вдало виступаємо й на всеукраїнських універсіадах. Та найголовнішою нашою спортивною гордістю є наш студент, чемпіон світу з боксу за версією WBC серед юніорів Василь Клюса, який здобуває у нас вищу економічну освіту. Проте, для нас кожен студент це, насамперед —  людина, тому до всіх намагаємося ставитися по-людськи і кожного вчити людяності.

— А чи має ваш інститут урядові нагороди?

— Ми є лауреатами Всеукраїнської акції "Лідер товарів та послуг 2007". Мене нагородили цінним подарунком голови Верховної Ради України. Викладацький склад також має урядові нагороди.

Павло Білецький
08 квітня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини