Закарпаття: У Перечині приживається добра молодіжна справа

Створити молодіжний центр зусиллями самої молоді взялися у Пере-чині. Міська рада виділила будівлю, з тих, що залишилися від колишнього військового містечка. Партнери з Німеччини привезли будівельні та оздоблювальні матеріали, для реконструкції, а громадська організація "Перспектива" організовує молодь для виконання робіт. Так спільно вирішують одразу кілька проблем: нині, у час кризи, знаходять можливість створити сучасний, відповідно до смаків молодих людей, заклад, залучають їх до роботи, а, отже, й відволікають від поганого впливу вулиці, напрацьовують досвід спільних проектів влади та громади.

В.о. Перечинського міського голови Мирослава Гуранич
В.о. Перечинського міського голови Мирослава Гуранич

Таких успішних прикладів співпраці у Перечині чимало. Мирослава Гуранич, в.о. міського голови, розповідає, як вдається об'єднати таких різних за політичними вподобаннями депутатів міської ради та численні громадські організації для спільної роботи на користь містечка та його жителів.

- Депутати міської ради обрані за партійними списками, тому працювати з ними досить важко - різні переконання, амбіції. Та, на щастя, вдалося досягти порозуміння, і вони об'єднуються для вирішення всіх питань, що стосуються інтересів громади. Багато працюємо, більшість питань докладно обговорюються на засіданнях комісій. Досвід свідчить, що чим краще питання попередньо вивчене, проаналізоване депутатами в комісіях, тим легше проводити його через сесію.

У Перечині багато й громадських організацій. Близько року після дострокового припинення повноважень попереднього міського голови вони вичікували, були досить пасивними у контактуванні з міською радою. Та, зрештою, налагодилася дуже активна і результативна співпраця, започатковано чимало спільних програм. Торік відбулося підписання суспільної угоди між гро.: мадськими організаціями нашого міста. її уклали Центр громадських ініціатив, "Ініціатива плюс", "Розмарія", "Перспектива", Благодійний фонд "Опіка".
Спільно з "Ініціативою плюс" міська рада провела проект "Перечин очима дітей". У ньому взяли участь більше ЗО дітей - малювали картини, плакати, писали твори про те, яким бачать своє рідне місто. Дуже важливо, що ми організували дітей, вони задумались над майбутнім свого міста, а працівники міської ради, депутати "запозичили" у них нове нестандартне бачення, нові ідеї. Діти побували у залі засідань міської та районної рад уперше, і було помітно, наскільки важливе для них таке визнання від дорослих. За кращу роботу переможець отримав приз від мешканки Канади - шестиструнну гітару, а ми ще організували додаткові призи для інших учасників.

За іншим проектом готуємо спеціальні дошки для розміщення по місту оголошень, щоб їх не наклеювали будь-де і не забруднювали парканів, стовпів та вітрин магазинів. А разом з "Ініціативою плюс" є задум працювати над створенням дитячих май данчиків. Місця для них вже визначені. Наступна дуже важлива програма, спільна з громадськими організаціями - створення "Каталогу муніципальних послуг". Об'єднання "Перспектива" і Карпатське агентство прав людини "Вестед" допомогли нам долучитися до втілення польського досвіду з надання послуг місцевій громаді. Нам уже вдалося видати посібник з інформаційними картками, що потрібно людині зробити для вирішення того чи іншого питання, куди і до кого звернутися, які документи підготувати, куди можна оскаржити невирішення свого питання. Каталог чітко орієнтує, що, наприклад, потрібно для передачі у власність земельної ділянки, вирішення земельного спору, взяття на квартирний облік, для видачі різних довідок. Думаю, ми не обмежимося тільки інформаційною карткою, будемо готувати зразки документів, заяв, щоб люди одразу могли їх заповнювати „Зразки деяких із них вже і нині є у приймальні міської ради. Це свідчить, що міська рада працює відкрито, і корупції тут не місце. А нещодавно спільно з Центром громадських ініціатив проводили семінар-тренінг для працівників міськради та депутатів "Корупція - зло, бережімось його!". У рамках цього проекту ми розробили Кодекс етики посадових осіб міської ради Перечина, адже ми насамперед працюємо для людей і повинні надавати їм якісні послуги.

Андрій Дем'ян, Ужгород
03 квітня 2009р.

Теги: Перечин, молодь, Мирослава Гуранич

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини