Ціни на пальне знизилися, на продукти – ні

Бензин на автозаправках справді подешевшав. Урядовці обіцяють, що невдовзі жити стане ще краще, бо стануть доступнішими продукти, адже на їх собівартість впливають ціни на енергоносії. Кабінет Міністрів уже склав перелік продуктів харчування та послуг, ціни на які невдовзі мають знизитися.

Ціни на пальне знизилися, на продукти – ніЗ огляду на те, що в Україні вже давно нічого не дешевшало, а радше навпаки, це запевнення виглядає дуже авантюрним. Правда, виникає відчуття дежавю: все це колись було, ми це вже проходили...

ДЕШЕВІ ЯЙЦЯ ВЗИМКУ?

Кілька років тому, коли в державі назрівала хлібна криза, уряд (до речі, з тими ж обличчями) узявся рятувати ситуацію. Рятував, як умів. Хлібопекарів викликали на килим і “домовилися”, що ті будуть тримати ціни на кілька “соціальних” сортів хліба. Для торгівлі встановили обмеження щодо цінової надбавки на хліб, а також деякі інші важливі продукти харчування.

Місцеві органи виконавчої влади мали право встановлювати граничні торговельні надбавки до гуртових цін виробника (митної вартості) на борошно, хліб і хлібобулочні вироби, макаронні вироби, крупи, цукор, яловичину, свинину й м’ясо птиці, ковбаси варені, молоко, сир, вершкове масло й рослинну олію, а також граничні рівні рентабельності виробництва яловичини, свинини й м’яса птиці. Пекарні потерпали від збитків. Особливо ті, що спеціалізувалися власне на хлібі, й не могли компенсувати втрати тістечками й тортами. А з рештою продуктів було не ліпше: спочатку вони зникали з продажу, а потім з’являлися вже за новими шоковими цінами. Тепер для виробників, торговців і споживачів уряд вирішив зробити “дубль 2”.

В урядовому переліку продуктів харчування та послуг, які мають подешевшати, хліб та хлібобулочні вироби, борошно, макарони, крупи, цукор, олія та масло. Уряд також обіцяє, що домовиться з виробниками м’яса птиці, яєць та олії щодо зниження цін на їхню продукцію. Як повідомив міністр аграрної політики Юрій Мельник, обласним державним адміністраціям доручено вивчити питання контролю над торговельними надбавками на зазначену продукцію. За оцінками Міністерства аграрної політики, ціни на м’ясо птиці, яйця та олію можуть бути знижені на 10%. Щодо послуг, то подешевшання очікують на автобусні, залізничні та авіаперевезення, на зріджений газ, вугілля та дрова, а також на утримання житла. Шукати можливості зниження цін доручено Міністерству економіки та Антимонопольному комітету.

ХЛІБ МІСЯТЬ НЕ З БЕНЗИНУ

Ціна на пальне, звичайно, впливає на вартість продуктів, однак не є визначальною. Наприклад, хліб - продукт №1. Пальне у його собівартості становить незначний відсоток, принаймні разів у десять нижчий, аніж сировина – борошно. А борошно останнім часом аж ніяк не дешевшає. Цей чинник вплинув на те, що у жовтні зросли ціни на хліб у більшості областей України.

За даними Міністерства економіки, у 14 областях хліб із борошна першого ґатунку подорожчав на 0,9-12,8%, хліб з пшенично-житньої суміші подорожчав на 0,9-13,2%, а з пшеничного борошна вищого ґатунку – на 0,4-19,4%.

Чи зможуть раптово подешевшати інші важливі продукти – крупи, олія, цукор? На їх виробництво вже витрачено певні ресурси, в тому числі й енергоносії за попередніми цінами. Це ж стосується і виробництва м’яса. Не будемо говорити про інші чинники (інфляцію, подорожчання газу, електроенергії, підвищення рівня заробітної плати), бо й так зрозуміло, що виробники по-доброму не знижуватимуть ціни.

МАРШРУТКИ НЕ ПОДЕШЕВШАЮТЬ

Що стосується транспорту, то наразі відомо, що на 5% подешевшали квитки на приміські дизельні потяги. А от автоперевезення, у тарифах на які пальне становить 25-30%, наразі не рухаються з місця. Навіть навпаки – у деяких областях автоперевізники продовжують наполягати на підвищенні тарифів.

Василь ЮРЧИШИН, керівник економічних програм Центру Разумкова:

— Нинішнє зниження цін на пальне відображає загальні тенденції світового ринку, пов’язані з подешевшанням нафти. Це вагомий, можливо, найголовніший чинник зниження цін, а не якісь заходи впливу. Минулого тижня уряд дав рекомендації щодо зниження цін на споживчі товари, насамперед продукти харчування. Однак тут є багато застережень. По-перше, частка пального у собівартості споживчих товарів не така вже й велика - не перевищує 10-12%. Навіть якщо змінюються ціни на пальне, то на кінцевій ціні товару це не дуже відображається. По-друге, останнім часом дорожчають інші складові, які впливають на вартість товарів. Насамперед, це заробітна платня, вартість електроенергії (цього року вона дорожчала вже двічі), зростання цін на сировину. Ці речі неможливо компенсувати зниженням цін на пальне.

Коли починається адміністрування ціноутворення, відбувається викривлення ринкової рівноваги. Штучна зміна попиту і пропозиції подає неправильні сигнали виробникам від ринку. Наслідком цього може бути погіршення інвестиційного клімату, підвищення тінізації економіки. Також зниження притоку ресурсів у певні галузі, намагання підприємців отримати прибутки, може призвести до погіршення якості товарів. Пригадуєте: коли влітку адміністративними методами зупинили зростання цін на пальне, автомобілісти почали скаржитися, що погіршилася якість бензину? Ще одним наслідком може бути зменшення пропозиції товарів, тобто виникнення дефіциту на окремих ринках.
За матеріалами "Високого Замку"
14 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 4
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини