Закарпаття: На Великоберезнянщині наводять лад із вуличним освітленням у населених пунктах

З метою поліпшення благоустрою населених пунктів, приведення електромереж вуличного освітлення до норм і стандартів, раціонального використання електроенергії Великоберезнянською районною радою у грудні 2007 року прийнято рішення "Про Програму будівництва вуличних освітлювальних мереж у населених пунктах району на 2008-2012 роки".

Центр райцентру Великий Березний
Центр райцентру Великий Березний

Основні положення Програми спрямовані на реконструкцію та будівництво нових установок освітлення вулиць, доріг, площ, пішохідних переходів, територій, а також дитячих дошкільних закладів, загальноосвітніх шкіл, лікувальних установ тощо.

     У ході реалізації згаданої програми необхідно підвищити ефективність освітлення вулично-шляхової мережі населених пунктів, аварійно-небезпечних ділянок доріг, пішохідних переходів та території об’єктів установ і організацій, які забезпечують життєдіяльність населення, створити ефективну систему обліку та регулювання споживання електричної енергії; налагодити раціональне використання електроенергії та бюджетних коштів на оплату за спожиті обсяги, забезпечити надійне утримання об’єктів вуличного освітлення тощо.

     Це дасть змогу скоротити обсяги витрат електроенергії за рахунок впровадження енергозберігаючих технічних рішень шляхом застосування сучасних систем автоматизованого управління зовнішнім освітленням, заміни електроламп і світильників на більш економні і т.д.

     Районною радою затверджено відповідні заходи щодо реалізації названої Програми. Про хід її виконання йшлося на нараді з селищним, сільськими головами, яку днями провів заступник голови Великоберезнянської райради Василь Глодан.

     Інформував з цього питання начальник відділу житлово-комунального господарства РДА Іван Мицьо.
     Наголошувалось, що сучасний стан діючих трансформаторних підстанцій дозволяє забезпечити стабільне використання електричної енергії для вуличного освітлення населених пунктів району. Загальна протяжність електромереж зовнішнього освітлення – 135 км, кількість світлоточок – понад 1800 одиниць, з яких у робочому стані – тільки частина.

     Протягом минулого року планувалось забезпечити освітлення вулиць у селах – Ставне, Загорб, Жорнава, Кострино, Костринська Розтока, Вишка, Люта, Сіль, Домашино, Забрідь, Чорноголова та в інших населених пунктах, які входять до складу Малоберезнянської та Розтоцько-Пастільської сільських рад.

     Відповідно до заходів передбачалось використати з цією метою 750,0 тис. грн, у т.ч. з районного бюджету – 475,0 тис. грн, сільських бюджетів – 275,0 тис. грн. У 2008 році планувалось освоїти 473,0 тис. грн.

     Як свідчить аналіз, станом на 1 березня ц.р. у районі відновлено 56,5 км ліній вуличного освітлення, в т.ч. 3,9 км – кабельні та 52,6 км – повітряні. На території району діє 703 світлоточки. Зокрема, у смт В.Березний – 326, с. Мирча – 54, с. Малий Березний – 130, с. Люта – 100, у населених пунктах Волосянка та Луг - 93.

     Обсяги виконаних робіт у 2008 році становлять 212,3 тис. грн. Установлено двотарифні електролічильники для освітлення вулиць. Оплата за використану електроенергію вуличного освітлення за минулий рік складає 32,8 тис. грн.

     Виступаючий зауважив, що цьогоріч необхідно спорудити понад 55 км ліній вуличного освітлення та освоїти кошти на суму 277,0 тис. грн.

     У обговоренні питання взяли участь Ужоцький, Верховино-Бистрянський, Тихіський, Костринський, Лубнянський, Ставненський, Стужицький, Вишківський сільські голови. Представники місцевих громад розповідали про стан справ в очолюваних самоврядних територіях, спільними зусиллями намагалися знайти шляхи вирішення проблемних питань.

     Підбиваючи підсумки наради, головуючий наголосив, що райрада направить звернення на адресу генерального директора ВАТ ЕК "Закарпаттяобленерго" щодо проведення заміни аварійних стовпів дерев’яної конструкції у селах Вишка, Гусний, Стужиця.

     Рекомендовано сільським головам домогтися виконання положень Програми будівництва вуличних освітлювальних мереж у населених пунктах району. Для цього провести продаж через аукціон земельних ділянок, а вилучені кошти спрямувати на облаштування вуличного освітлення.

     У роботі зазначеної наради взяв участь і виступив заступник керуючого справами виконавчого апарату обласної ради – начальник відділу організаційної роботи та взаємодії з органами місцевого самоврядування Іван Бібен.

А.Мегіц, Закарпатська обласна рада
25 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Великий Березний, вуличне освітлення

НОВИНИ: Соціо

18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
» Всі новини