Закарпаття: Штрафи можна й відпрацювати

В разі неспроможності сплатити штраф за адмінпорушення можна його відробити громадськими роботами.

З середини листопада минулого року для українських водіїв штрафи за порушення правил дорожнього руху зросли у кілька разів. Але далеко не кожен водій, що скоїв порушення здатен в цей час сплатити величезні штрафи. Та є альтернатива, грошовий штраф можна і відробити. Детальніше про це у розмові з начальником Мукачівського міжрайонного відділу кримінально-виконавчої інспекції і відділу державного департаменту України з питань виконання покарань в області, капітаном внутрішньої служби В’ячеславом МУРУГОВИМ.

- У чому полягає робота очолюваної вами установи?

- Кримінально-виконавча інспекція веде нагляд за особами, які звільнені умовно-достроково, громадські роботи як адміністративні так і кримінальні, виправні роботи та звільнені з випробуванням. Левову частку часу віддаємо роботі з умовно та достроково звільненими. Але наразі хотів би зупинитися саме на громадських роботах, які в цей період гадаю будуть актуальними для громадян, які скоїли адмінпорушення, особливо це стосується водіїв.

- Чому саме?

- У листопаді внесли зміни до Правил дорожнього руху  через що значно зросли суми штрафів. Не всі недисципліновані водії знають, що альтернативою сплати великого штрафу можуть виконати адміністративні роботи. Згідно законів такі види робіт  можуть складати від 20 до 60 годин. Тим паче, що виконувати ці роботи особа може за місцем свого проживання. Гадаю, що позитив  в тому, що особа виконує роботи, які корисні для того чи іншого населеного пункту, адже на ці роботи й так і так потрібно витрачати кошти на ці роботи. До прикладу, з початку цього року такі роботи виконували і продовжують це робити коло 8 чоловік – прибирали узбіччя, очищали канави, наводили лад на кладовищах.

- Який механізм прийняття відповідних рішень щодо виконання  громадських робіт?

- До прикладу, ви порушили правила дорожнього руху чи скоїли адмінпорушення, яке тягне за собою великий штраф. Під час судового засідання ви маєте право заявити в усному порядку або подати письмове клопотання, що в зв’язку з важким фінансовим становищем ви б хотіли замість сплати штрафу виконати громадські роботи. Слід відмітити, що найчастіше звертаються з такими проханнями люди, які попалися "даїшникам" у нетверезому стані.

- Якщо все ж таки особі присудять громадські роботи, а людина ігнорує їх виконання, як тоді працює наше законодавство?

- В такому випадку наші інспектори готують подання до суду, щоб громадські роботи даній особі замінили адмінарештом до 15 діб.     

- Яким чином виконуються громадські роботи. Скільки годин у день мають працювати люди, які виконують громадські роботи?

- Згідно законодавства особи, яким за адмінправопорушення присуджені громадські роботи повинні працювати лише у вільний від роботи час і не більше ніж 4 години на день. Тобто можна, навіть менше, але не більше вищезазначених годин. В середньому такі особи відпрацьовують по 10-12 днів в залежності від кількості призначених судом громадських робіт.  Для контрою за ходом виконання робіт орган місцевого самоврядування визначає вид роботи, а для контролю за ними відповідним розпорядженням сільради чи керівника жеру призначається наставник, який слідкує за ходом її виконанням.

Перед виконанням роботи з людиною обов’язково має проводитися інструктаж щодо техніки безпеки. Адже якщо людина працює лікарем і не призвичаєна до інших видів робіт, то звісно потрібно показати як тримати в руках сокиру чи садові ножиці, як правильно користуватися бензокосилкою чи іншими інструментами. Якщо людина заявиться для проведення таких робіт у стані алкогольного сп’яніння, то її не можна допускати до роботи. Контроль за роботою ведеться як  самим органом місцевого самоврядування (сільрадою у селі чи ЖРЕРом у місті) так і нашими інспекторами. Ведеться так званий табель згідно якого справа закривається.   В свою чергу нашу роботу контролює прокуратура, управління юстиції. Подібні роботи не призначаються вагітним жінкам, інвалідам І та ІІ-ї групи та людям, пенсіонерам (жінкам старше 55 років та чоловікам від 60 і старше).

- Як гадаєте, чи не слід очікувати значного зростання кількості осіб, які погодяться виконувати громадські роботи замість сплати штрафів, адже зараз криза і багато людей втратили роботу і не мають коштів на сплату тих чи інших штрафів за адмінпорушення…

- Думаю, що до  збільшення  кількості таких осіб слід готуватися, але ненабагато, адже види покарання призначає суд, де будуть враховуватися ті чи інші чинники

- Чи достатньо ви забезпечені кадровим  і технічним потенціалом?

- На території області відчувається нестача кадрів. На одного працівника припадає коло 50-60 осіб. До прикладу, у цьому році нами спільно з органами місцевого самоврядування були розроблені програми розвитку. Було заплановано, що у цьому році нам мають виділити кошти на закупівлю оргтехніки, ремонт приміщення. Але через фінансову кризу  виконання цих планів відкладено на потім.

- Щоб ви хотіли змінити на краще у своїй справі?

- В першу чергу хотілося, щоб у людей змінилося відношення до альтернативних видів покарань, в першу чергу до громадських робіт. По-друге, покращення матеріально-технічного становища нашої служби, адже об’єм роботи у нас занадто великий, а без оргтехніки не обійтися.

Роман Сенишин, газета "НЕДІЛЯ"
23 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, штрафи, адмінпорушення

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини