Надії Невицького замку

Старовинний Невицький замок неподалік Ужгорода міг би стати музеєм нового покоління, але без офіційного опікуна наразі лишається просто руїнами, - йшлося у статті, що її опублікувала "Закарпатська правда" у листопаді 2008 року під заголовком "Замок без опікуна".

Керівник громадського об’єднання "Невицький замок", історик Олександр Дзембас
Керівник громадського об’єднання "Невицький замок", історик Олександр Дзембас

Оскільки останнім часом, у зв’язку з прес-конференцією керівника громадського об’єднання "Невицький замок", історика, який вже кілька десятків років здійснює програму щодо збереження історико-культурної спадщини Невицького замку Олександра Дзембаса ця тема набула нового звучання, "Закарпаття online" вирішило запропонувати увазі своїх читачів авторський варіант цього матеріалу..

…Останні погідні дні осені ловлять археологи – професіонали і волонтери. Незвично сонячної листопадової днини вони з лопатами прямують до мурів Невицького замку, аби ще бодай трохи попрацювати у рові. Фортеця манить людей, до цієї пам’ятки тягне небайдужих. Мабуть, десь під мальовничим замком сховано великий магніт для сердець. Хоча на таке ще не натрапляла лопата археолога…

Знаходять переважно кераміку. Однак, Дмитро Легеза (учасник з Кам’яниці – цього сезону до розкопок уперше приєдналися місцеві діти) мріє натрапити на меч або стрілу. Хлопця приваблює історія і дивує, як ця споруда простояла так багато років, мало змінившись. Ужгородська школярка Уляна Кононенко своє майбутнє пов’яже з історією і археологією, і переконана, що майбутнє фортеці буде якнайкращим. "Я щиро вірю, що ми ще побачимо замок відреставрованим", - каже дівчина. Уже 15 років ентузіасти переймаються як минулим, так і майбутнім фортеці. Уляна вп’яте бере участь у розкопках. Розповідає, що надто важливих знахідок їй не траплялося, утім, знаходила, зокрема, кахлі. До речі, саме вони – предмет замилування керівника експедиції…

"Мене дивують кахлі Невицького замку. Краса неймовірна! Датуються 16 - початком 17 століття. І, до речі, ми плануємо ближнім часом відтворити опалювальні системи і – ці кахлі… Сподіваюся, нам у цьому зможуть допомогти й студенти. Такими планами вельми цікавлять навчальні заклади, і - не тільки Закарпаття", - розповідає Олександр Дзембас, археолог, науковець Закарпатського краєзнавчого музею і голова громадської організації "Невицький замок".

Відновлення печей – лише одна із надій на майбутнє Невицького. Спираючись на сиві мури, головний "лицар" фортеці розповідає про те, що нове життя для старовинного Невицького замку – цілком реальне. Та для цього спершу необхідно визначити приналежність пам’ятки. Адже, як не дивно, за перлину історичної спадщини Закарпаття нині просто ніхто не відповідає.

- Уявіть собі: Невицький замок не перебуває на балансі ні в районі, ні в області, ні на території сільради – пам’ятка безгосподарна. Навіть така дивна ситуація: є плани землеустрою усього Ужгородського району… окрім охоронної зони Невицького замку. Річ у тім, що в 90-х роках він був під опікою правління архітектури Закарпатського облвиконкому, було передано на баланс району, а район не прийняв. З того часу жодного питання щодо цього об’єкту вирішити неможливо. …Знаєте – я працюю зі студентами і школярами, ми самі взяли опіку над замком. І не суто археологічно працюємо, а й відтворюємо історичний рельєф. Треба рухатися далі. Навели контакти з міжнародними донорськими фондами. Вони вже готові фінансувати музеєфікацію об’єкту, але використати кошти неможливо, адже ніяк не можемо довести свою причетність до замку. Треба договір з органами державного управління – а нема з ким, бо пам’ятка ніде не перебуває на балансі. Самотужки створено громадське об’єднання "Невицький замок" з метою продовжити роботу, зокрема і використовуючи благодійні кошти, але от – питання статусу…, - каже Олександр Дзембас.

Так, для перетворення цього особливого місця Ужгородщини на чудовий туристичний об’єкт можна знайти можливості і навіть залучити кошти. Та без папірця, який би назвав офіційного опікуна Невицького замку з-поміж державних органів, автентична споруда так і залишається нехай і мальовничими, але руїнами. Археологи і волонтери, яким небайдужа доля старовинної фортеці, не тільки провадять розкопки і благоустрій Невицького замку, але й ініціюють розгляд питання щодо його майбутнього на сесії обласної ради, аби зрушити справу з мертвої точки. Тим часом між нагрітим сонцем камінням продовжую розмову.

- Будні, вихідні - я бачила вас тут в роботі минулої неділі… Що Вас кличе на Невицький?

- Це мій фах, я археолог, досліджую цю пам’ятку багато років і – небайдужий до неї. Я підкреслюю: Невицький  замок – дуже цікава пам’ятка, і, не побоюсь цього слова, унікальна. Унікальна за станом свого збереження. Тим, що після своєї руйнації – а бачите, архітектурний ансамбль непогано зберігся – споруда не експлуатувалася і дійшла до нас автентичною. Таких пам’яток дуже мало у всій Центральній Європі. І дуже сподіваюся, що тут буде проводитися музеєфікація. Але водночас Невицький замок – проблемний, має, певно, проблем найбільше з усіх історико-архітектурних пам’яток України, до речі, є пам’яткою національного значення, охоронний номер 194…

Консервація, музеєфікація і – реставрація. Так науковець бачить перспективи Невицького замку. Власне, уявлення не тільки чітке, але й – творче:

- Пам’ятка автентична. Археологічно ми дослідили і знаємо всі етапи перебудов замку. Накопичена величезна інформація по його історії, побуту, інтер’єрах… І все це з часом має бути відтворено! Це може бути музей нового покоління. Людина, прийшовши у замок, потрапить у середньовіччя, житиме життям тої доби. Будуть відтворені не тільки інтер’єр, але й сам замковий побут, діятимуть майстерні за тогочасними технологіями… Так, це - фантастична річ, нам ніхто не вірить, що таке можливо і дійсно це дуже дорого… Така в нас утопічна, як дехто думає, мрія. Але віримо у її реалізацію і – для цього є механізми. Волонтерський рух! Він, започаткований нами тут, має європейське визнання – до нас приїздять у табір не тільки з усієї України… І от – спільними зусиллями виконано робіт на понад півтора мільйони гривень – себто, відповідно до такої суми, і це без копійки цільового фінансування. І коли кажуть, що в державі нема грошей на охорону історично-культурної спадщини, я можу відповісти, що бракує організаційних зусиль.

Невицький замок уже став особливим місцем для багатьох. Загалом через волонтерський табір пройшло близько п’яти тисяч дітей і юні

Невицький уже став особливим місцем для багатьох. Загалом через волонтерський табір пройшло близько п’яти тисяч дітей і юні. Добрий знак, що й місцеві діти зацікавилися пам’яткою, переконаний Олександр Дзембас. Такий спосіб провадити розкопки – якнайкращий, вважає натхненник експедиції. У таборах користь для замку й історії поєднується з вихованням дітей і юні.

- А з чого для Вас починалася ця любов?" – питаю в Олександра.

- Зі спроб приватизації замку у 1990-му році. В добу розвалу Радянського Союзу, коли я займався іще городищами… Тут  працювала комісія, я став свідком цієї історії і зрозумів, що хтось має опікуватися і пам’ятками замкової архітектури.

Так археолог Дзембас "зрадив" своїм городищам і, впритул зазнавшись з сивими мурами Невицького та доторкнувшись до його історії, "оселився" тут на довгі роки, з прагненням справдити надії Невицького. Цього ж сезону працювали переважно у замковому рові і розкрили ще одну загадку фортеці.

- Наразі рів нами продатовано – побудований у середині 15 століття. Цікава річ, що він постійно наповнювався проточною водою. Таких систем у Центральній Європі знайдено усього дві – є ще у Словаччині на одній пам’ятці, але її датують початком 18 століття. Це унікальна гідротехнічна споруда середньовіччя (у ті часи подати воду у рів на узвишші - досягнення) і ми сподіваємося реконструювати цей водопровід, аби замкові рови знову були наповнені проточною чистою водою. Крім того, вже знаємо, як виглядав підйомний міст через цей рів і маємо надію його відновити.

Окрім власне археологічних досліджень, волонтери прибирають і облаштовують територію. Доки за замок офіційно ніхто не відповідає і Невицьким опікуються лише ентузіасти, за відвідування не збирається ані копійки. Волонтерам самотужки доводиться прибирати за туристами. Добровольці не ображаються, каже археолог, та це дещо несправедливо – відбувається експлуатація як замку, так і волонтерів, а тим часом під привабливою пам’яткою рясно виростають ресторанно-готельні комплекси. Кільканадцять років тому – розказує Дзембас про висновки їхнього моніторингу – замок відвідувало зо 5 тисяч туристів на рік. Зараз доходить до 150 тисяч… "Це усе – втрачені кошти", - нарікає археолог, пам’ятка експлуатується без жодної користі для себе.

Перше, що сьогодні потрібно Невицькому замку - винести питання на сесію, визначити балансову належність пам’ятки. Нехай куратором буде обласне управління культури чи архітектури, - каже "лицар" Невицького.

"Ситуація досить дивна: всі "переживають" за історико-культурну спадщину, говорять про це… В Україні сьогодні є 60 історико-культурних заповідників. На Закарпатті – жодного! В області відсутнє управління охорони історико-культурної спадщини. Пишаємося, що в краї 13 замків, а хто їх курує? Звідси, певно, і всі оці скандальні речі щодо таких об’єктів, що зараз на слуху", - нарікає Дзембас. Він розповідає про підписану державою конвенцію щодо охорони таких пам’яток, про міжнародний досвід роботи з об’єктами історії і наголошує, що не треба поспішати, головне – не нашкодити. "При вирішення усіх проблем щодо балансової належності кошти за екскурсійне відвідування забезпечать охорону і наведення ладу на території пам’ятки. За умови збереження автентичності пам’ятки всі інші роботи можна буде фінансувати коштом міжнародних донорських фондів. Відповідні проекти і напрацювання у нас уже є", - каже Олександр Дзембас. Ми ж можемо додати, що громадське об’єднання "Невицький замок" свою дієздатність уже довело…

Розповідаючи, що вже вдалося виконати, та знайомлячи із планами, він наголошує: сюди дійсно тягне небайдужих. Поруч з ідею відновлення печей і кахлів, мосту і водопостачання рову – ще одна думка: "От – решітки. Це також – за спонсорські кошти. Спілка майстрів ковальського мистецтва. Приїздили сюди, подивилися замок, а вони мають певний досвід, зокрема, і проведення фестивалів, як от у Празі, в замку Гольдштейн… Зауважили, що Невицький замок – нічим не гірший, а навіть кращий, адже тут є можливість ковалям показати свою працю… Я розказав, що є проблема музеєфікації і відсутності жодного історико-культурного заповідника на території області. А вони мене запитали… скільки коштує організувати заповідник (орієнтовно – 300-500 тисяч гривень). Через декілька тижнів отримую дзвінка: "Ми – люди самодостатні, готові всією Україною фінансувати створення заповідника з однією умовою – дозвольте нам раз на рік проводити у замку фестиваль…" От вам приклад щодо коштів, яких бракує державі для охорони своєї історії…"

Невицькому ж не бракує надій. У перспективі – проведення усіляких заходів у старовинних мурах (коли розумно організовувати, пам’ятці це не шкодить, каже Дзембас) – від концертів до пленерів, набуття фортецею статусу живого музею, розквіт як туристичної родзинки та – осередку, який би став місцем зустрічі творчих людей і цікавих ідей…

Сьогодні ж, провадячи екскурсію своїм улюбленцем, Олександр Дзембас показує: декілька місць фортеці – вельми проблемні. Стіна на південному бастіоні осипається. Хитається і дах на башті, який спорудили у 20 роках минулого століття, коли, за чехів, опіку над замком взяв Ужгородський туристичний клуб (розповідаючи це, археолог усміхається: бачиш, мовляв, історія повторюється – цим місцем і тоді опікувалися ентузіасти, як от у 90-х у витоків руху за Невицький став Закарпатський центр краєзнавства і туризму учнівської молоді). Олександр згадує і про останню "володарку" замку: між двома світовими війнами  тут певний час жила якась пані, кажуть – біла емігрантка, але зникла, не залишивши слідів. Монета римських часів (єдиний знайдений тут артефакт тої доби) у середньовічному шарі є ще однією із нерозгаданих загадок.

…Невицький замок збудований у 13 столітті. Перша письмова згадка датована 1322 роком, коли фортеця вже була власністю Другетів. Чотири рази переживав капітальні перебудови, а основний архітектурний ансамбль склався в середині 15 століття. 1644 року після ворожого руйнування замок зостався без своїх останніх володарів і мешканців. Та зараз він не залишається на самоті. В останні погідні дні осені Невицький тішить романтичною аурою останніх туристів і прощається з відданими прихильниками до наступного археологічного сезону. Взимку згадуватиме своє багате минуле і мріятиме про майбутнє, плекаючи надії на нове життя. За добрих обставин та при владному сприянні ентузіастам Невицький замок може стати чудовим живим музеєм уже менш ніж за 5 років.

Алла Хаятова, фото Сергія Гудака
22 березня 2009р.

Теги: Невицький замок, археологічний, волонтер, Дзембас, прокуратура, кримінальна справа

Коментарі

2011-07-06 / 00:14:00
Організуєм у замку лицарський турнір 0978688122

Man 2009-03-29 / 23:19:00
Пишіть на адресу Томенка

alex 2009-03-29 / 16:02:00
Оздоровчі комплекси повинні бути біля мінеральних вод.Замку потрібна, консервація, реставрація та музєєфікація із обовязковим збереженням його автентичності. Схаменіться! На дворі ХХІ століття.

Man 2009-03-26 / 13:48:00
А де розрахунковий рахунок цивільного товариства, що керує заходами щодо порятунку замку?

Атар 2009-03-25 / 01:23:00
Судя по тому, что Дзембас давал прессуху в ратушняковском "Новом Закарпатье", Лысый готовит из него очередную жареную "утку" против Балоги.

сорри 2009-03-23 / 23:30:00
Урзусе, для остаточнох матеріалізації всіх ваших візій щодо сайту "Закарпаття онлайн" вам залишилося не так уже й багато - стати його власником...:)




Або, щонайменше, редактором...

Урзус 2009-03-23 / 15:29:00
Для щастя малувато, шановний Оранж - "тєма нєразкрита". Це хороша стаття, але, здається, ще осіння. І з неї ніяк не випливає, хто ж нині замовив наъзд на Дзембаса.



Відповідаючи на Ваш попередній пост, зазначу: я особисто до Балоги нич не маю, бо справ з ним не мав. Я терпіти не можу рагулізм, уособленням якого він є (як і Віктор Андрійович, Кучма, Литвин, Поплавський тощо).

Щодо Бартоша - ну, не зміг він купити у циганів черепицю 17 століття. Але й чеська на його замкові виглядає якось природніше, аніж "ондулін" на Паланку




Да, і до речі, погуглив я трошки - таки можу залишатися Урзусом, гурра!

npocmip 2009-03-23 / 13:55:00
На місці Невицького замку повинний постати оздоровчий комплекс для подорожуючих Закарпаттям. Цей напрямок подальшого розвитку Невицького замку потребує саме тепер і буде потребувати в майбутньому не тільки зусиль ентузіастів , але й інвесторів відбудови , яких щиро запрошуємо зголошуватися !

орк 2009-03-23 / 12:02:00
"Невицький замок не перебуває на балансі ні в районі, ні в області, ні на території сільради – пам’ятка безгосподарна" - ну то не проблема, можна передати на мій баланс, як і мукачівський "Паланок" :)

Треба визначити подальше використовування замку (просто пам'яток культури - це супер, але чи може замок використовуватися для спроводження будь-якої культурної, комерціальної діяльності). Бо "пам'яток культури" має фінансуватися на крихі з державних коштів, буде перебувати в злиднях і миші будуть бігали по вуглах. А якщо власник має право вести розумну дозволену комерційну чи культурну діяльність, то це буде ще й бізнес-проєкт який може фінансувати сам себе, забезпечувати роботою людей та сплачувати податки в бюджет. І без "євроремонту". Але якийсь ґазда має бути. Хоче таку діяльність вести Рата (міська рада) чи клан Балоги (облрада) - будь ласка, не хоче або не може - треба шукати інвесторів. А ото щоб просто стояв та розвалювався нічийний замок - такого не треба. Якщо може пан Дзембас вести таку діяльність - просто супер!

Для МК 2009-03-23 / 11:00:00
Дзембас, Закарпатці підтримують Вас!

ужгородець 2009-03-23 / 10:59:00
Олександр Дзембас робить вкрай потрібну роботу. Практично на голому ентузіазмі. Таку людину треба шанувати і відзначати. А тут ще й наїжджають!




Пане Олександре, мислячі люди з вами!

orange 2009-03-23 / 00:03:00

Урсусе (http://www.zakarpattya.net.ua/comments/36456/pages/1.html ),


ви щасливі?.. :))

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини