Августин Волошин. Апостол правди і науки

17 березня 135 років тому народився Августин Волошин, президент Карпатської України, закатований у Москві та удостоєний посмертно звання "Герой України". Саме він був першим українським Президентом, а не Грушевський та Петрушевич, яким ту ж посаду, відповідно, в УНР і ЗУНР приписали, попри її відсутність у них.

Августин Волошин. Апостол правди і науки

Батько

Після запровадження у школах Закарпаття навчання та позакласного спілкування угорською мовою тамтешніх дітей за розмови на перервах українською били й ставили навколішки на зерна кукурудзи. А на свята змушували співати: "Угорська моя вітчизна, угорці батько й мати, угорською розмовляю, по-угорськи відчуваю".

Тож у ході перепису населення 1930 року українцями назвалися в Закарпатті 2325 осіб, а русинами - 446916. Але у 1939-му 92% голосами до їхнього парламенту були обрані представники єдиного об'єднання, внесеного до бюлетенів, - українського.

А ті одностайно проголосили Укра­їнську державу, тисячі громадян якої воліли загинути в нерівному бою, аніж здатися без нього. І найвагоміше терези в їхній свідомості схилив Волошин, якого закарпатці прозвали батьком.

Народився він 17 березня 1874 року в сім'ї священика у селі Келечин під Міжгір'ям. А коли після навчання в семінарії, університеті й вищій педагогічній школі сам став греко-католицьким священиком і викладачем математики й фізики, то знехтував підвищеною держплатнею за зречення від рідної мови й субсидіями, які Росія надавала москвофілам.

Саме завдяки його "Букварю", підручникам і перекладу Біблії не забули рідної мови закарпатці. Він ще й створив та редагував єдину їхню українську газету й заснував та очолив видавництво. Зароблені в ньому 300 тисяч крон та свій будинок віддав сиротам, ще 100 тисяч - бідним, решту майна теж заповів на благодійні заходи.

Очоливши учительську семінарію, гартував у ній більшість кадрів національного руху в Закарпатті. А в 1918-му став співзасновником Руської народної ради й Директорії Підкарпатської Русі, що проголосили злуку з УНР, але після її катастрофи погодилися увійти до складу Чехословаччини на правах автономії.

Глава держави

Коли Прага надала її у 1938-му під тиском учасників Мюнхенського арбітражу, то Волошин став держсекретарем уряду Підкарпатської Русі, а згодом очолив його. А 15 березня 1939 року парламент Підкарпатської Русі обрав його Президентом незалежної Карпатської України.

Майже беззбройних закарпатців, яким допомагали нечисленні добровольці з решти України, угорці здолали пізніше, аніж німці французів у 1940-му. А Волошин спершу очолив кафедру педагогіки Українського Вільного Університету в Празі, потім - увесь УВУ.

Але у травні 1945-го його вивезли в Москву чекісти, чиїх допитів не витримували й молоді люди. На запит про нього Празі відповіли, що помер від  вади серця 19 липня того ж року (за ін­шими даними - 11-го).

А в 2002-му Волошину посмертно присвоїли звання "Героя України". Але досі шпетять його у ЗМІ за нібито німецьку орієнтацію. Однак до опору угорцям Волошин закликав після "дружньої поради" з Берліна не робити цього. Та й захисту в нього не просив, а вимагав, бо Німеччина була арбітром кордонів Карпатської України, відтак - його гарантом.

А щодо сподівань на допомогу Німеччини, то, окрім неї та Італії, ніхто кордонів Карпатської України не гарантував. І навіть демократичні США здобули незалежність за допомогою короля Франції, страченого невдовзі його підданими, як тирана.

Ігор Голод, "Суботня пошта"
21 березня 2009р.

Теги: Карпатська Україна, Підкарпатська Русь, Августин Волошин

Коментарі

X 2009-03-22 / 10:07:00
"ужгородець 22.03.2009 08:29

Попередній коментар -- повний маразм....У 1932 році за чеського режиму корінним закарпатцям записуватися українцями було ЗАБОРОНЕНО!"

Шановний пане, в Чехословаччині на той час була найбільш розвинута демократія в Европі. А про відношення Чехословацько уряду до укранців свідчить урочисте відкриття Українського Вільного університету у Празі 23.10.1921р. і вільне функціонування "Просвіти" в нашому краю.

ужгородець 2009-03-22 / 08:29:00
Попередній коментар -- повний маразм. Видно, що агент впливу аж зі шкіри лізе, аби відробити рублі.




У 1932 році за чеського режиму корінним закарпатцям записуватися українцями було ЗАБОРОНЕНО! Тому й такі цифри пр перепису. За саме слово "українець" чи "український, якщо воно стосувалося Закарпаття, можна було загриміти за грати!

X 2009-03-22 / 02:39:00
Людвік ХV

X 2009-03-22 / 02:36:00
Шановний авторе, стаття поверхнева і з багатьма історичними помилками. А.Волошин провчився на теологічнoму факультеті в Будапешті тільки рік, тaм вiн зохворів і повернувся до Ужгорода і поступив на навчавння до Ужгородськогo до теологічного ліцею. У вищй педагогчнй школi А.Волошин не навчався. У 1899—1900 рр. у Будапештні при високій педагогічній школі він приватне склав додаткові іспити і одержав диплом викладача фізики й математики горожанських шкіл, що дало йому право викладати і в учительській семінарії. Ви пишете, що "Він ще й створив та редагував єдину їхню українську газету й заснував та очолив видавництво". Так, дійсно о.Волошин був засновником єдиної русинської (руської) газети "Наука" в 1903, але не української. У Вас "А в 1918-му став співзасновником Руської народної ради й Директорії Підкарпатської Русі, що проголосили злуку з УНР, але після її катастрофи погодилися увійти до складу Чехословаччини на правах автономії". От, що писав сам о.А.Волошин в статті "СТРАХ О ПІДКАРПАТСЬКУ РУСЬ": "Як наочний свідок добровільного соєдинення нашого народу із Чехословенською республікою і як бувший предсідатель того собранія всіх трьох Рад Підкарп. Руси, котре прокламувало соєдинення Підкарп. Руси із Чехословенською республікою в часі, коли екзистувала так велика Україна, як і самостійна Восточна Галичина..." ("Tribuna", ч. 65 за 1923 р. США здобули незалежність не за допомогою короля Франції, а в резулЬтаті війни з Великою ританією у 1775—1781. Франція була вибрана як нейтральна сторона для підписання мирного договору ( Версальский мирний договир (1783). Король тут ні до чого. Хоча порівняння Гітлера і Людвіка Х не витримує ніякої критики. А.Волошина ніхто і ніколи не наивав "батьком".Він такої популярності немав. Ви сам пишее:"...у ході перепису населення 1930 року українцями назвалися в Закарпатті 2325 осіб, а русинами - 446916". То ж звдки тоді у нього могла бути велика підтримка? Ви правильно зауважили, що "у 92% голосами до їхнього парламенту були обрані представники єдиного об'єднання, внесеного до бюлетенів, - українського". нші партії були заборонені. Було б цікаонати якийпрцент жителів прийняло в голосуванні. ще одне: мати Волошина була угоркою і угорська мова була його рідною.

НОВИНИ: Соціо

15:29
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини