Голова Закарпатської облради приймав громадян на Воловеччині та Міжгірщині

17-18 березня ц.р. голова облради Михайло Кічковський провів прийом громадян з особистих питань у селах Верхньому Студеному Міжгірського та у Верхніх Воротах Воловецького районів.

Голова Закарпатської облради приймав громадян на Воловеччині та Міжгірщині

На прийомах побувало більше, ніж півсотні людей. Основні проблеми, які привели горян до Михайла Кічковського, стосувались працевлаштування, позаяк багато з них через економічну кризу опинилося без роботи, а, отже, без засобів на прожиття, банківських валютних кредитів, які люди взяли, коли курс долара був 4,5 грн., а тепер доводиться платити за долар ще раз так, поліпшення житлових умов, соціального захисту ветеранів, сиріт та багатодітних сімей, вирішення земельних спорів, надання матеріальної допомоги тощо. Більшість із них голова облради вирішував, як мовиться, на ходу. Щодо складніших направив клопотання у відповідні районні та обласні інстанції. 

Приміром, Марія Кондрич – одинока жінка, пенсія –найнижча, а щодень – то ближче до весняних польових робіт, які, як казала вона, коштують сьогодні дорого. 

Ганна Бедь із болем розповідала про свою земельну проблему. Михайло Михайлович, поспілкувавшись з сільським головою та розібравшись у ситуації заявниці, запевнив жінку: питання вирішуватиметься послідовно. 

Ганна Совбан виховує 10 дітей шкільного і дошкільного віку. Ціни на продукти та одяг – високі, а з коштами сутужно. 

Михайло Штелень страждає на цукровий діабет. Хотів би оздоровитись, аби зустріти Великодну паску повносилим. Голова облради посприяв щодо придбання апарату для вимірювання вмісту цукру у крові та лікування в стаціонарі місцевої лікарні. 

Інші заявниці , а це – Гафія Блага, Ганна Фединишинець, Людмила Ігнатьо до голови облради із спільною проблемою: вони донині не можуть отримати свої законні 1000 грн. заощаджень, які повертає Ощадбанк вкладникам. М.Кічковський зателефонував керівництву районного відділення Ощадбанку, а затим – і обласного, щоб з’ясувати реальний стан справ. Після короткої розмови, банкіри запевнили, що питання скаржників буде вирішено позитивно. 

Марія Шутка у розпачі. Виростила двох дітей. По всякому було, але старалася привити їм повагу до інших та любов до рідних. Але життя прожити – не поле перейти. Сьогодні сама виховує двох онуків. Так сталося. То ж немає жінка на старості спокою. Допоможіть, – благала вона. Михайло Михайлович допоміг коштами на потреби сім’ї, бо ж дітям потрібне повноцінне харчування, та дав доручення відповідним службам розібратись щодо опікунства.

Відтак, Михайло Кічковський разом із Нижньостуденівським сільським головою Василем Славцем відвідав у Верхньому і Нижньому Студеному два дитсадки, де тривають будівельні роботи, які згодом стануть другою домівкою для двох груп, де в кожній перебуватиме по 20 хлопчиків і дівчаток. Одній групі голова облради пообіцяв найближчим часом умеблювати спальні кімнати, іншій – завезти холодильник.

У Верхніх Воротах, де сільським головою Микола Волошин, люди традиційно порушували в основному питання матеріальної допомоги на лікування дітей, працевлаштування синів і доньок і, звісно, вирішення земельних спорів тощо. Михайло Михайлович на підставі медичних документів надав матеріальну допомогу на оздоровлення та соціальний захист. Серед них – Людмилі Хміль, на утриманні якої троє дітей, Марії Сербін, яка виховує 11 дітей та ін. 

Ганна Малярчинець прийшла у тяжкому горі. Її донька загинула в Чехії. Сьогодні згорьована мати прагне одного: забрати додому всі посмертні документи. Михайло Михайлович тут же ж зателефонував депутату облради, представнику МЗС України в Закарпатській області Галині Гороховській і попросив допомогти жінці.

За результатами прийому громадян з особистих питань голова облради направив низку доручень у відповідні управління та служби виконавчої влади області. 

Сьогодні М.Кічковський взяв участь у нараді –семінарі сільських та селищних голів Міжгірщини. Йшлося про роботу із зверненнями громадян на місцях. Адже, як показує досвід, чимало проблем можна вирішити силами місцевої влади. Часто проблемні питання ведуть людей на прийом через незнання чинного законодавства. Та попри все радує те, що останнім часом люди звертаються не лише проханнями, а й з слушними ідеями, пропонують впроваджувати на теренах краю інноваційні проекти. 

Водночас, – підкреслив голова облради, звертаючись до учасників заходу, – сьогодення виносить на порядок денний низку й інших життєво важливих питань. Серед таких – необхідність проведення робіт з благоустрою населених пунктів, територій бюджетних установ та прибудинкових територій, сільських цвинтарів. На виконання розпорядження голови ОДА (№63 від 26.02.2009 р.) „Про благоустрій населених пунктів та встановлення Єдиного санітарного дня з очищення території області“, яким встановлено Єдиний санітарний день – п’ятниця, місцеві влади повинні активно використовувати громадські роботи.

Необхідно також налагодити дієву системи збору та транспортування побутових відходів, відведення місць їх захоронення. З приходом весни, як правило, відбувається загострення земельних конфліктів. Тому слід уважно, відповідно до чинного законодавства, розглядати вказану категорію питань.

Також належить звернути увагу на відповідність фінансової документації та, зокрема, відповідність протоколів постійних комісій рад, які погоджують розподіл бюджетних коштів, наявність відповідних договорів, актів виконаних робіт та ін..

І ще одне. На відміну від минулих років, цьогоріч Законом України „Про Державний бюджет України“ не передбачено коштів на соціально-економічний розвиток регіонів. Область надала пропозиції Верховній Раді щодо внесення змін до бюджету, якими просить передбачити кошти на завершення перехідних об’єктів, в т. ч. і в Міжгірському районі.

Йшлося на нараді-семінарі про земельні питання, що є надзвичайно актуальними сьогодні, поліпшення соціальних умов, зручності у побуті, нові можливості підвищення рівня життя, про безробітних горян і співвітчизників, які повернулися із закордонних заробітків. Як використати досвід останніх і ціле направити на потреби самоврядних територій? – питання, яке потребує попереднього спілкування з людьми та прийняття відповідного рішення. 

І не забувати про декларування доходів посадових осіб. Це – важливо. 

– Давайте спільно вибиратись з кола проблем, – підсумував М.Кічковський, – в якому опинились заклади освіти, медицини, культури, давайте разом турбуватись про подолання кризи, забезпечення добробуту жителів територіальних громад. Заради гідного майбутнього нашої України.

Анна Романенчук, сайт Закарпатської облради
20 березня 2009р.

Теги: Михайло Кічковський, Воловеччина, прийом, громадяни

Коментарі

Адмін 2009-03-20 / 21:25:00
П'ятниця - день важкий.:) Виправили. Дякую.

ember 2009-03-20 / 20:58:00
Голова Закарпатської райради приймав громадян на Воловеччині та Міжгірщині


Kakoj radoj rukovodit Kichkovskyj:)

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини