Закарпатська Рахівщина стає українським Давосом

Вже вдев'яте Асоціація лікарів-інтерністів України привітала всіх учасників Зимової школи, яка пройшла 26 лютого – 1 березня 2009 року на Рахівщині. Своєрідним українським Давосом назвав зібрання поважних медиків-науковців та практиків з усієї країни один з організаторів та натхненників Зимової школи, наш відомий земляк, випускник Ужгородського національного університету, а нині президент Асоціації лікарів-інтерністів України, член-кореспондент АМН України, член Європейського товариства кардіологів, професор В.З.Нетяженко.

Закарпатська Рахівщина стає українським Давосом

«10 років тому я приймав учась у міжнародному конгресі в Давосі в Швейцарії і звернув увагу на те, що люди паралельно з активним відпочинком на гірськолижному курорті обговорюють надзвичайно складні питання кардіології, – розповідає Василь Захарович. Зранку декілька годин – наукове засідання, потім  2-3 години катання на лижах, а ввечері – знову засідання. І тоді винкла ідея поєднати науково-освітні заходи в галузі медицини з програмою активного відпочинку горах. 

Спочатку ми спробували зробити це на Буковелі біля Яремчі. Тоді нас було всього 40 учасників, але щороку кількість учасників збільшувалась. Минулоріч слухачів Зимової школи було вже 160! Приїзджають медики від Луганщини до Карпат. У нас на форумі представлені практично всі області України. Цьогорічна наукова програма курсу дуже насичена: і за тематикою (діагностичні та лікувальні підходи у внутрішній медицині – кардіології, ендокринології, неврології, гастроентерології, пульмонології; стратифікація ризику у пацієнтів; превентивна медицина), і за формою проведення (лекції, дискусії, круглі столи, розгляд клінічних випадків). У висвітленні основних питань діагностики та лікування патології внутрішніх органів прийняли участь найвідоміші українські вчені -  академік АМНУ, проф. Г.В.Дзяк, проф. О.Я.Бабак, проф. В.І.Медведь, проф. В.В.Поворознюк, проф. Н.М.Середюк, проф. С.М.Ткач, проф. І.М.Скрипник, проф. О.С.Стичинський – підсумував  Василь Нетяженко».

Але окрім освітянської роботи та ознайомлення українських лікарів з досягненнями сучасної медицини та висвітлення найновіших аспектів діагностики та лікування в клініці внутрішніх хвороб професор Нетяженко запропонував присутнім своєрідний історично-освітній екскурс в історію України в цілому і Закарпаття зокрема. В своїй надзвичайно насиченій цікавими маловідомими широкому загалу фактами про створення Гуцульської Республіки у 1919 році та Карпатської України у 1939 році він розповів про наших відомих земляків – легендарного лікаря проф. Фединця, художника Ерделі, Августина Волошина та інш. «Об’єднання Західної і Східної України починалось саме з-за Закарпаття. Про це потрібно говорити, а особливо тепер, коли ми цьогоріч вперше святкуватимемо на загальнодержавному рівні 70-річчя Карпатської України – завважив Василь Нетяженко».
 

Прес-служба УОЗ Закарпатської ОДА
04 березня 2009р.

Теги: Закарпаття, Рахів, лікарі, медики

Коментарі

Тритон 2009-03-05 / 01:10:00
"Ви кращий архітектор серед лікарів а я кращий лікар між архітекторами".


Саме так закінчилося моє спілкування з цим ясінським гуцульським світолом і просто пихатим вуйком. Уже рахів мав честь бути "Млим парижем" тепер Давосом Не знаю як там у Давосі а в Україні можна зробити із здорової людини "друга" інваліда і все зійде з рук.(подумаєш ненароком перерізати сонну артерію).

А як пройла практична частина проекту,обмін досвіду на основі Рахівської Давоскої лікарні.

Mefistofel 2009-03-04 / 22:13:00
Слухайте, хлопці - ОРК і АНОНІМ - ви хоча б мову "русинську" вивчили, а то пишете всяку фігню, лише би "повыкаблучиваться" по-своєму. А згаданих нашим славним земляком Василем Захаровичем (ясинський легінь, справжній гуцул)вчених дійсно знає Європа і світ, як і самого В.З.Нетяженка. Просто ви, засранці-невігласи, нікого не знаєте, окрім Гапона-Сидора, "дохтор"-Жопана і Петра Geci-я. Порядні люди горді з того, що на нашій прекрасній Рахівщині наш прекрасний вчений В.З.Нетяженко робить такі благородні справи!...Най вам буде ганьба, недоноски...

анонім 2009-03-04 / 15:08:00
Незнаву чом, ще мало пишу бо... "пінґвіни" би ся мали бояти ОРКу. Но нич Я ся тя , дитино, не бову. Світова єліта не про нас не знає, але і про тих професору. Світова єліта би не бола світова кидь, би бола така "ЄЛІТА", як тота. "Наша". Світовуй єліті би ниґда не прийшло до розуму свуй народ щей таким путьом обкрадати.

орк 2009-03-04 / 14:44:00
Давос бачили тільки по ТБ і я і (мабуть) автор, порівняння хоча й непогане, але з серії "Нью-Васюки". Тобто, воно б так хотілося, але... Світова еліта поки що до нас не то що б не поспішає - вона про нас навіть ніколи не чула...

анонім 2009-03-04 / 13:28:00
Сравнил Х,, с пальцем. Врач-может это сделать . Швейцария и Рахово. В Швейцарии надо платить, а гуцульский народ напоит, накормит и спать уложит...заставят сказать "ДЯКУЭМЕ, панове,жесте нам таку чисть оказали. Ср...и вас не требало учити у бударь. То з дытства сьте знали. Ай у тирня. "Навоз?" та айно, того маэме ай свого ...йой, Давоз!!! та айно най вам буде, навоз та навоз. Нам энно."

НОВИНИ: Соціо

18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 2
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
» Всі новини