На Закарпатті відбувся українсько-румунський семінар в рамках спільного проекту по покращенню протипаводкового захисту річки Тиса

В Ужгороді провели спільний семінар з проблем оцінки екологічного стану, водного та сільського господарства, соціально-економічного розвитку в рамках реалізації проекту Програми Сусідства Румунія - Україна "Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса"

На Закарпатті відбувся українсько-румунський семінар в рамках спільного проекту по покращенню протипаводкового захисту річки Тиса

В рамках реалізації проекту "Покращення протипаводкового захисту та екологічне оздоровлення навколишнього середовища на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса" 19 - 20 лютого 2009 року в Закарпатському облводгоспі відбувся спільний семінар проекту з проблем оцінки екологічного стану, водного та сільського господарства, соціально-економічного розвитку. В роботі семінару взяли участь представники головного партнера проекту від Румунії Повітової ради Марамуреш, а також представники Міністерства охорони навколишнього середовища і сталого розвитку Румунії, Національної адміністрації "Води Румунії", Управління Вод Сомеш - Тиса та Системи вод Марамуреш, а з Української Сторони - представники Держводгоспу України, Закарпатської облдержадміністрації, партнерів проекту Тячівської райдержадміністрації, Карпатського біосферного заповідника, Закарпатського регіонального центру з соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАНУ, Тячівського міжрайонного управління водного господарства, ДП "Об'єднана дирекція будівництва водогосподарських об'єктів Закарпатської області", експерти проекту від проектних інститутів ВАТ "Укрводпроект" і "Львівдіпроводгосп", Київського Національного університету ім. Т. Шевченка, Київського інституту гідробіології НАНУ, Закарпатського обласного державного проектно-технологічного центру охорони родючості ґрунтів і якості продукції, а також експерти проекту від облводгоспу.

Цей спільний семінар організовано з метою узгодження багатьох проблем, які розглядає проект на українсько-румунській прикордонній ділянці р.Тиса і, які потребують спільного вирішення. Для детального їх обговорення в рамках проекту створено три робочі групи проекту (РГ) по напрямкам діяльності - РГ з розробки проектних матеріалів та ГІС бази даних, РГ з проведення екологічних та сільськогосподарських досліджень і РГ з проведення соціально-економічних досліджень та інформування населення цільової території проекту, експерти яких намагались знайти спільне вирішення проблемних питань.

Вже склалося традицією, що на будь-якому семінарі керівник проекту звітується про виконану роботу. Так, роботу цього семінару розпочав начальник облводгоспу, керівник проекту Володимир Чіпак, який ознайомив присутніх з прогресом проекту за період його реалізації (6 місяців). Зокрема, відзначив підписання облводгоспом Угод про партнерство з партнерами проекту, які саме окреслюють завдання партнерів протягом всього терміну впровадження проекту, початок виконання проектним інститутом ВАТ "Укрводпроект" робіт з розробки Комплексної Схеми стабілізації русла р. Тиса на спільній українсько-румунській прикордонній ділянці річки Тиса, яка є важливою і ключовою діяльністю цього проекту. Окрім цього, В. Чіпак зазначив, що експертами проекту вже розпочато проведення досліджень з екологічного стану р. Тиса, сільського господарства, екології та соціально-економічного розвитку території проекту, які, в свою чергу, детальніше ознайомили учасників семінару про напрямки їх роботи.

На Закарпатті відбувся українсько-румунський семінар в рамках спільного проекту по покращенню протипаводкового захисту річки Тиса

Цікаво зазначити, що окрім виконання важливих проектних робіт цей проект має на меті покращити і моніторинг якості води на прикордонних ділянках р.Тиса. З цією метою Закарпатський облводгосп закупив спеціальний прилад вимірювання важких металів у річці (атомно-абсорбційний спектрофотометр) для своєї лабораторії, який, до речі, має не кожна навіть спеціалізована установа.

Стосовно наступного заходу проекту - розвитку Автоматизованої інформаційно-вимірювальної системи Тиса, яка завчасно інформує в автоматичному режимі про ситуацію на річках області, керівником проекту було відзначено завершення розробки проектів із встановлення автоматизованих станцій в смт. Солотвино Тячівського р-ну та в с. Ділове Рахівського р-ну. Отже, найближчим часом українсько-румунська прикордонна ділянка р. Тиса буде покрита автоматизованим моніторингом паводків, що сприятиме оперативному інформуванню органів місцевого самоврядування та населення цих районів про наближення паводкової ситуації.

Окрім представлення заходів проекту, на семінарі велась жвава дискусія Української і Румунської Сторін щодо ключового компоненту проекту - розробки Комплексної Схеми стабілізації русла р. Тиса на спільній українсько-румунській прикордонній ділянці річки, яка з одного боку відповідає державній Програмі комплексного протипаводкового захисту в басейні р. Тиса, а з іншого боку і Плану управління басейном р.Тиса, який повинен бути розроблений до кінця 2009 р. країнами басейну р. Тиса в рамках Міжнародної комісії із захисту р.Дунай. Ця Схема стане довгостроковим документом, який забезпечить узгодження будівництва гідротехнічних споруд з обох боків р. Тиса. Також, така діяльність, звичайно, знайде і підтримку в інституті Уповноважених Урядів обох країн з реалізації Угоди про співробітництво в галузі водного господарства на прикордонних водах, оскільки після завершення розробки Схеми вона буде подана на узгодження Уповноваженим Урядів України і Румунії.

Оскільки семінар тривав два дні, то після завершення загальної частини семінару партнери, експерти проекту і представники зацікавлених організацій продовжили роботу в рамках засідань Робочих груп проекту і обговоренню результатів . Остаточні підсумки роботи були підведені 20 лютого під час спільного завершального засідання учасників семінару.

Отже, що ж було вирішено?

Експерти Робочої групи з розробки проектних матеріалів і ГІС бази даних обговорили та узгодили технічні рішення щодо розробки Схеми стабілізації русла р. Тиса і ГІС бази даних для басейну Верхньої Тиси. Румунська сторона надаватиме допомогу українським експертам для проведення промірних робіт на спільній українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса, а також братиме участь в узгодженні проектних рішень в ході розробки Схеми.

Експерти Сторін обговорили можливість обміну інформацією та визначили перелік даних щодо створення ГІС бази даних басейну Верхньої Тиси.

Робоча група з проведення екологічних та сільськогосподарських досліджень обговорила питання проведення гідроморфологічної, гідробіологічної та гідрохімічної оцінки якості води на спільній ділянці р. Тиса, питання щодо здійснення екологічних досліджень в басейні Верхньої Тиси, створення природо-заповідних територій, а також питання розвитку сільського господарства на спільній ділянці р. Тиса. Одним із пріоритетних завдань Сторони визначили підготовку до проекту двосторонньої угоди про створення транскордонного біосферного резервату "Марамороські Гори". Члени робочої групи досягли домовленості про проведення робочих зустрічей як на українському, так і на румунському боці з метою подальшого узгодження завдань в ході виконання досліджень.

За підсумком спільного засідання Робочої групи проекту з проведення соціально-економічних досліджень та інформування населення цільової території проекту Українська і Румунська Сторони вирішили для оцінки соціально-економічного розвитку цільових територій проекту взяти до уваги період з 2004 по 2008 рр. (5 років), а для оцінки збитків від паводків - 1998, 2001 та 2008 рр. Прогнозування соціально-економічного розвитку територій від реалізації проекту планується здійснювати на період наступних 5 років, а оцінку збитків від паводків на українській та румунській територіях проекту здійснювати відповідно до існуючих в обох країнах методик. Роботу Сторін в рамках проекту вирішено завершити прогнозуванням додаткових видів діяльності, що можуть виникнути за рахунок реалізації заходів із стабілізації русла р. Тиса.

Отже, беручи до уваги результати проведення семінару, можна стверджувати, що за умови успішного виконання запланованих заходів вищезазначений проект сприятиме досягненню високого рівня транскордонного управління навколишнім середовищем за рахунок зменшення негативного впливу паводків і антропогенного навантаження на навколишнє середовище цільової території та комплексного підходу до вирішення проблем спільного інтересу на українсько-румунській прикордонній ділянці р. Тиса.

Слід також зазначити, що в ході семінару представники Закарпатської обласної державної телерадіокомпанії "Тиса-1" взяли інтерв'ю в експертів проекту, поставили низку питань представникам зацікавлених організацій проекту. Ці матеріали будуть, зокрема, використані під час підготовки документального фільму про реалізацію спільного українсько-румунського проекту.


Детальніше про хід впровадження проекту можна дізнатися на веб-сайті проекту www.tysa.vodhosp.uzhgorod.ua.

25 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Румунія, протипаводковий захист, Тиса

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини