Скільки в Ужгороді безробітних?

Як повідомили в міському Центрі зайнятості, станом на 1 лютого 2009 року на обліку в них перебувало 1113 незайнятих громадян (1 січня було 936), у тому числі 571 службовець, 413 робітників, 39 осіб, які не мають професії, 90 осіб, котрі займали місця, що не потребують спеціальної підготовки. На вільні та новостворені робочі місця завдяки службі зайнятості протягом минулого місяця працевлаштовано 71 людину, середня тривалість укомплектування вакансій — 7 календарних днів.

Кількість актуальних вакансій на 1 лютого 2009 року становила 367 (у січні — 397), у тому числі для робітників — 221, на посади службовців — 130 та ще 16 місць, які не потребують спеціальної підготовки. Найбільше працівників чекають підприємства обробної промисловості — 149 вакансій (швачки, складальники верху взуття, слюсарі, електромонтер, електрогазозварник, інженер, інженер якості, інженер-лаборант), оптової та роздрібної торгівлі — 37 (продавці, кухарі, кондитери, офіціанти), транспорту та зв’язку — 97 (водії, машиністи бульдозера, машиніст екскаватора).

А тепер про зміни в законодавстві. У першому цьогорічному номері нашої газети директор центру зайнятості Сергій Олексіюк розповідав нам, що звільнення за статтею “за згодою сторін” дає можливість отримувати допомогу по безробіттю на 8-й день після постановки на облік. Однак уже з 13 січня все стало інакше — набрала чинності нова редакція Закону України “Про зайнятість”. Враховуючи вплив економічної кризи і різке зростання кількості безробітних, Верховна Рада вирішила, що звільнені з таким формулюванням (за ст. 36, ч. 1 КЗпП) отримуватимуть допомогу тільки на 91-й день після постановки на облік, так само, як і ті, хто звільнився за власним бажанням. Отже, якщо в організації відбувається скорочення штату, працівникам при звільненні слід домагатися саме цієї статті. Щоправда, роботодавцям це невигідно: вони мають офіційно попередити людей про такий свій крок за два місяці та ще й виплатити вихідну допомогу в розмірі середньої зарплати. Раніше “за згодою сторін” можна було уникнути цього, не ущемляючи інтересів працівників, але зараз держава вже не в змозі брати весь тягар на свої плечі.

Ще одна новація — 0,6% від своїх доходів платитимуть у Фонд безробіття працюючі пенсіонери, військовослужбовці, іноземці, добровільно 2,2% — особи, які виконують роботи, надають послуги згідно з цивільно-правовими угодами. Навзамін у випадку звільнення вони теж зможуть скористатися всіма послугами Центру зайнятості для пошуків нової роботи.

Зазнало коректив і поняття “підходяща робота” (а воно важливе, оскільки двічі відмовившись від такої, клієнт ЦЗ втрачає право на допомогу по безробіттю). З 13 січня підходящою вважається робота, що відповідає освіті, професії, кваліфікації громадянина, котрий втратив роботу. Зарплата має відповідати тій, що була за попереднім місцем роботи, але з урахуванням середнього рівня зарплати, що склався у відповідній сфері економіки в регіоні за минулий місяць. І взагалі, в законі записано, що при пропонуванні підходящої роботи враховуються попередня діяльність людини, тривалість роботи за професією, кваліфікація, вік, досвід, а також стан ринку праці. Останнє в нинішніх умовах, очевидно, може вносити суттєві корективи. У разі неможливості надання громадянинові роботи за професією протягом 6 місяців підходящою вважається робота, яка потребує зміни професії з урахуванням здібностей, стану здоров’я і професійного досвіду. Для громадян, які не мають професії, або таких, котрі займали місця, що не потребують спеціальної підготовки та перебували на обліку понад 9 місяців, підходящою роботою вважається участь в оплачуваних громадських роботах. Насамкінець у міському Центрі зайнятості попросили нагадати: безробітні можуть шукати роботу не тільки за їх допомогою, а й самостійно через інтерактивний інтернет-портал “Труд” — www.trud.gov.ua.

Тим часом усі питання, які у вас виникають з приводу працевлаштування та послуг ЦЗ, можна з’ясувати щовівторка та щочетверга за “гарячою телефонно-консультативною лінією” за номером: 61-95-54. Телефонуйте з 8.00 до 17.00.

Мирослава Галас, “Ужгород”
24 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, безробіття, криза, робочі місця

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини