Закарпаття відвідала делегація Клубу генералів Словаччини

Вчора, 20 лютого ц.р., у рамках міжнародної зустрічі з керівництвом Клубу Генералів Словаччини ( м.Братіслава) та активом Закарпатської обласної організації ветеранів війни, прикордонних військ, військової служби Міжнародної Української Спілки учасників війни ОО МУСУВ ( м.Ужгород) голова облради Михайло Кічковський та його заступник Михайло Мартин прийняли поважну делегацію в облраді.

Закарпаття відвідала делегація Клубу генералів Словаччини

В її складі були: генерал-майор, інженер, колишній військовий аташе Словаччини в Україні, нині голова Ради Нацбезпеки Словаччини, заступник голови Клубу Генералів Словаччини Франтішек Бланарик, генерал-майор у відставці, інженер, колишній заступник начальника Генерального штабу Варшавського Договору, нині член президії Клубу Маріан Горський, генерал-майор, інженер у відставці, колишній секретар Варшавського Договору , генерал-майор, інженер, військовий аташе СР, член президії Клубу Ян Панчік, а також Генеральний Консул Словаччини в Ужгороді Мар’ян Сладечек.

     Українську сторону представляли: голова ЗОО МУСУВ генерал –лейтенант Микола Козловський, підполковник у запасі, перший заступник голови обласної організації Юрій Костюк, полковник у відставці Михайло Безкровний, підполковник у відставці Михайло Чейпеш та генерал - майор у відставці, радник голови обласної організації Євген Хрустальов.

     Михайло Кічковський, насамперед, тепло привітав поважних гостей, зазначивши, що дружба між нашими народами –дружня і щира, яка пройшла різні випробування, викликані суспільно-політичними катаклізмами. Сьогодні працює багато спільних проектів на теренах наших держав, чимало доль наших співвітчизників переплелось в одну братню родину, що офіційним стосункам додає теплоти і взаємної відповідальності. Керівництво області підписало низку угод щодо транскордонного та прикордонного співробітництва в різних галузях. Чимало напрацювань і в рамках міжурядової українсько-словацької Угоди з питань водного господарства на прикордонних водах, де одним із головних пунктів є здійснення реконструкції правобережної дамби р. Тиса на ділянці Саловка –Соломоново.

     Сьогодні в рамках діяльності Міжрегіональної Асоціації „Карпатський Єврорегіон“ її учасники, у т. ч. й Словаччина, формують зміцнюють добросусідські зв’язки, вирішують спільні проблеми. Одною з таких є , про що йшлося і на останньому засіданні Ради „Карпатського Єврорегіону“ – екологічна ситуація в Карпатах, які служать джерелом прісної води та чистого повітря для великої частини населення Європи, суттєво впливають на формування її клімату. Це питання, зазначив голова облради, українською стороною зініційоване до розгляду і на засіданні Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи. Як член Ради Європи, я порушив це питання перед конгресменами, – інформував голова облради, – з однією метою: привернути увагу європейської спільноти до проблем Карпат та зацікавити їх у мобілізації фінансових ресурсів з метою оздоровлення Карпат. І можу сказати, що ми близькі до цього.

     На завершення голова облради подякував гостям за підтримку наших ветеранів, та вручив їм за зміцнення дружніх стосунків ветеранів Словаччини і Закарпаття та з нагоди святкування Дня захисника Вітчизни Почесні грамоти та цінні подарунки.

    Закарпаття відвідала делегація Клубу генералів Словаччини Микола Козловський коротко інформував керівництво облради про співпрацю між ЗОО МУСУВ та Клубом Генералів Словаччини, до якої долучились всі присутні, особливо, Франтішек Бланарик.

Проведена значна робота на території України та Закарпаття, зокрема, з відзначення пам’ятних річниць Збройних Сил договірних сторін, культурно-громадських заходів на місцях бойової слави. 28 жовтня 2008 року, – далі мовив Микола Миколайович, – був підписаний Міжнародний Договір про співробітництво між Клубом Генералів Словаччини та обласною організацією МУСУВ.

     Франтішек Бланарик від імені словацької сторони подякував керівництву облради за теплий прийом, за відзнаки та запропонував обмінятися групами студентів з вивчення військової інженерії, що тільки допоможе майбутнім фахівцями вивчити досвід наших країн та поглибити співробітництво між ними. А Мар’ян Сладечек взяв на себе місію разом з головою облради провести переговори з цього питання з ректором УжНУ Миколою Вегешом.

     Приємною звісткою було й повідомлення про те, що Міністр Оборони Словаччини також відзначив низку наших краян за внесок у ветеранський рух та зміцнення дружніх стосунків, серед яких – генерал лейтенант – Микола Козловський, полковник у запасі Юрій Костюк, полковник у відставці Микола Каменщиков. А генерал-майор Євген Хрустальов отримав почесну нагороду приматора міста Міхайловці.

Анна Романенчук, Закарпатська обласна рада
21 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, генерали, Словаччина

НОВИНИ: Соціо

04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 2
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 8
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 1
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
» Всі новини