Влада закарпатської Тячівщини закликає мешканців району до створення прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу

Створи будинок сімейного типу. Візьми дитину в родину!

Влада закарпатської Тячівщини закликає мешканців району до створення прийомних сімей і дитячих будинків сімейного типу

Одним з пріоритетних напрямків сучасної соціальної політики є покращення становища дітей, забезпечення їх прав, особливо права на виховання в сім’ї. Останніми роками спостерігається тенденція до збільшення кількості дітей, залишених батьківського піклування, а найпоширенішою формою влаштування їх, на жаль, залишається виховання в закладах інтернатного типу.

Численні дослідження психологів та педагогів свідчать, що в інтернатних закладах неможливо забезпечити всі необхідні умови для соціальної адаптації дитини. Переважна більшість вихованців закладів інтернатного типу відстають у фізичному та інтелектуальному розвитку від однолітків, які виховуються в сім’ях. Серед негативних проявів інтернатного виховання – нерозвиненість соціальних та комунікативних навичок, труднощі подальшої адаптації в суспільстві, неготовність до самостійного життя.

Ці факти свідчать про необхідність розвитку нових форм влаштування дитини в сім’ю. Як відомо, указом Президента України 2008 рік проголошено роком усиновлення та сімейних форм виховання дітей. Найкращою формою виховання дитини-сироти та дитини, позбавленої батьківського піклування в родинному оточенні, являються прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

На даний час в Тячівському районі функціонують 6 прийомних сімей. Багато дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування нашого району знайшли сім’ю та родинне тепло в дитячих будинках сімейного типу Ужгородського, Свалявського та Берегівського районів. Проте, хотілося б, щоб і в нас – у найчисельнішому районі Закарпатської області, найбільшому районі України, також функціонував дитячий будинок сімейного типу, в якому давно назріла потреба. На жаль, непоодинокими є випадки коли без батьківського піклування залишаються одразу четверо, а то і п’ятеро рідних братів і сестер. Звичайно нехочеться щоб діти виховувались далеко одне від одного, в різних закладах і втрачали родинні зв’язки. Саме тому найкращою формою влаштування дітей в такому випадку є дитячий будинок сімейного типу.

Дитячий будинок сімейного типу (ДБСТ) – окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менш як п’ять дітей-сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування.

Вихованці перебувають у будинках сімейного типу до досягнення 18-річного віку, а в разі продовження навчання до його закінчення, але не пізніше досягнення ними 23-річного віку.

Державою заохочується така форма влаштування осиротілих, позбавлених батьківського піклування дітей. Постановою Кабінету Міністрів України з 1 січня 2006 року затверджено порядок призначення і виплати державної соціальної допомоги на дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування,грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомрим батькам за надання соціальних послуг у дитячих бндинках сімейного типу та прийомних сім”ях за принципом „Гроші ходять за дитиною.” Цією постановою діти, які перебувають в ДБСТ і прийомних сім’ях, мають право на отримання грошової допомоги, і вона суттєва­. Щомісячно виділяються кошти з державного бюджету на утримання цих дітей -два прожиткових мінімуми для дітей відповідного віку, а також 35% з цієї суми отримує один з прийомних батьків чи батьків-вихователів, як грошову винагороду та пенсійне забезпечення.    

Розпорядженням голови районної державної адміністрації прийнята районна цільова соціальна програма реформування системи закладів для дітей-сиріт та дітей,позбавлених батьківського піклування. Рішенням сесії районної ради затверджено фінансування цієї програми в розмірі 500 тис.гривень,що може бути використано для придбання будинку чи реконструкцію власного. Отже з боку держави робиться все необхідне для того, щоб дитина виховувалась в сім’ї, а не в інтернатному закладі.  

Шановні мешканці Тячівського району! Звертаємось до кожної родини, разом ми зможемо допомогти дітям, які опинилися в скруті. Не будьте байдужими до сирітської долі. Адже тільки сім’я найкраще сприяє вихованню дитини, як особистості та повноцінного члена нашого суспільства.

Всю необхідну інформацію про створення дитячого будинку сімейного типу можна отримати в службі у справах дітей райдержадміністрації (каб. 404-405,тел.3-30-98)

Начальник служби у справах дітей О.А. Роспопа

20 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, діти, сирота, дитячий будинок

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 2
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 8
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 10
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
/ 1
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини