Закарпатець Іван Вішован став чемпіоном Європи з імітації рику оленя

Спершу ми почули пронизливу, тужну мелодію красеня, котрий шукає подругу. Потім пролунав голос самця, що поспішає за гаремом самиць, а за ним і рикання оленя-переможця... Ні, то були не справжні голоси лісових велетнів - їхню мову відтворювали мисливці, учасники Європейських змагань з імітації рику оленя, які проходили в угорському містечку Гьоді поблизу Будапешта. Участь у них брали й українські імітатори - на батьківщину повернулися з перехідним кубком Святого Губерта.

Карпатський благородний олень
Карпатський благородний олень

Захоплення імітацією рику диких звірів серед мисливців Заходу досить поширене. Має давню історію, усталені традиції, численних прихильників. Багатьом до душі не постріл в оленя, а хист вступити із ним у розмову. Тому й чемпіонати з імітації проводять почергово в тій чи тій європейській країні, перетворюючи їх на загальнонаціональне свято. Дійства відбуваються зазвичай у давніх замках, довкола яких влаштовують розваги для гостей. Вони приваблюють безліч людей, навіть далеких від полювання, а тим паче, рику оленів. Кожен бажаючий може відвідати виставку собак, поспостерігати за умінням майстрів соколиних ловів, ознайомитися з музейними експонатами. А хто відмовиться від дегустації страв з дичини?!

Де б не відбувалося свято, в місцевому костелі проходить ранкова меса на честь Святого Губерта - покровителя мисливців. Відкривають і закривають змагання виступи шкіл сурмачів, котрі виконують музичні твори на мисливську тематику.

Чемпіонат у Гьоді вже був десятим. Українці ж брали участь у змаганнях усьоме. На теренах нашої країни ще з часів Київської Русі існувала висока мисливська культура. Відновлювати духовні джерела, давні традиції почали з набуттям незалежності. Згадали й про мисливські традиції, якими колись славився край. У 2001 р. з ініціативи великого ентузіаста, заступника начальника Закарпатського облуправління лісового і мисливського господарства Володимира Машури в урочищі Романлігет Берегівського лісгоспу за аналогією європейських провели перші українські змагання імітаторів. Участь брали 19 єгерів із західного регіону. "Кликали" оленів, використовуючи різні інструменти та допоміжні засоби для імітації голосу лісового красеня. Хто "розмовляв" зі звіром за допомогою рогів, хто прихопив з собою масивні мушлі...

Найвлучнішим майстром імітації назвали тоді буковинця Георгія Горюка. Наступного року переможцем вийшов Іван Вішован з Великобичківського лісгоспу Закарпаття - його удостоїли честі першим серед українців представляти країну на чемпіонаті Європи, який приймала Чесько-Моравська спілка мисливців.
Іван Вішован, а ще єгер Ясінянського лісгоспу Ярослав-Степан Дячук змагалися на чемпіонаті в угорському Гьоді. У суперництві брали участь найкращі імітатори з багатьох країн, в тому числі три чемпіони континенту останніх років. Учасникам належало продемонструвати вміння імітувати голос оленів майже в усьому спектрі їхнього життя серед дикої природи. Номінації: рик старого й молодого звірів; рик оленя, котрий стоїть біля групи самок; рик про втечу; рик переможця після боротьби. За умови однакової кількості очок у кількох учасників передбачалось додаткове суперництво: імітація рику оленя, котрий відпочиває, та рику молодого оленя, котрий викликає на бій старого.

Першість у чемпіонаті журі одноголосно присудило Івану Вішовану - крім бездоганного виконання програми, він ще й продемонстрував неабиякий артистизм поведінки перед численними глядачами. Українець уперше в історії змагань став чемпіоном Європи, йому вручили перехідний кубок Святого Губерта.

- Подібні змагання, - наголосив керівник делегації Володимир Машура, - працюють на імідж держави у світі, тому в них обов'яково треба брати участь. До цього слід наполегливо готуватися, влаштовуючи аналогічні змагання за участю представників усіх регіонів країни. Треба також увести до мисливської етики імітацію рику оленів і голосів інших тварин як елемент високої ловчої культури. За підтримки мисливських товариств маємо створювати школи послідовників талановитих майстрів, з тим щоб примножувати їх уміння й досвід. На порядку денному і введення для мисливців національної форми, яка б відповідала традиціям нашої землі, давала уявлення про вітчизняну мисливську культуру...

Що ж, побажаємо нових перемог єгерям. Славним мисливським традиціям в Україні жити!

Євген Меньор, Микола Пуговиця , "Український лісовод"
20 лютого 2009р.

Теги: Карпати, олень

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 5
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини