Закарпатська ОДТРК і криза: як жити далі?

Державному телебаченню ніколи не вистачало грошей – принаймні, за часів української незалежності. Саме хронічне недофінансування – і, як наслідок, застаріле технічне оснащення, неспроможність залучити високооплачувані кадри, закупити або створити якісний сучасний продукт тощо, - зазвичай називають головною причиною відсталості й не конкурентоспроможності державних телерадіокомпаній, особливо регіональних. Для ОДТРК 2009 рік обіцяє бути нелегким: бюджетне фінансування скорочене за більшістю статей, тож ітиметься не про розвиток, а про виживання. «Телекритика» звернулась до керівництва 13 обласних і регіональних державних телерадіокомпаній із чотирма однаковими запитаннями. "Закарпаття online" публікує відповідь на них Олександра Герешка, заступника генерального директора з питань телебачення Закарпатської ОДТРК:

Закарпатська ОДТРК і криза: як жити далі?

1. Чи скоротили ОДТРК фінансування з держбюджету на 2009 рік? Які статті фінансування скоротили, а які залишилися незмінними?

- Наразі ми, так само як і всі інші ОДТРК, маємо так звані захищені статті: заробітна плата і комунальні послуги. Стосовно всього іншого – ми наразі очікуємо остаточної цифри, тому поки що некоректно говорити, чи буде щось скорочено, чи ні. В принципі є надія, що цей рік ми якось закриємо.

2. Чи планується скорочення штату ОДТРК? Коли? Скільки?
 
- У нашому випадку – я знаю, це і в Києві серйозна проблема, але в нас це особливо відчутно: тут кожна професія «штучна», як діамант. Знайти оператора, режисера, «підкованого» журналіста практично неможливо. Ми кожну людину цінуємо, тому на скорочення дуже не хотілося б іти. Це – в найостаннішу чергу. Тому наразі скорочень не планується.

3. Чи скоротилися у вас надходження від реклами? 

- Закарпатська область ніколи не відрізнялася потужною телевізійною рекламою, тут майже немає ринку. Крім того, в нас тільки обласних газет близько тридцяти – назвіть мені ще хоч одну область, де їх стільки. Ті маленькі гроші, які є, розподілено більш-менш рівномірно між багатьма мовниками, газетами, іншими мас-медіа, і в принципі не можна говорити про ці гроші як про якісь серйозні. Але скорочення, безумовно, відбулося.

4. Скільки загалом у вас годин власного виробництва? Якщо доведеться скорочувати, що з власного виробництва ви залишите в ефірі?
 
- У нас 4 години власного виробництва, це держзамовлення. Наразі ми не плануємо жодних скорочень, це виключено.

19 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, ОДТРК, телебачення, криза

Коментарі

Тиса1 2009-03-18 / 18:50:00
Як вам всім легко говорити, обливати брудом наш канал! Це всі можуть. А спробуйте-но, любі друзі, самі власними ручками зробити щось краще. Хм... Проблема Тиси в недостатньому фінансуванні, але люди тут хороші! А головне - творча молодь!



Добродію, спасибі за добрі слова у наш бік! Приємно!




Масю, ти як завжди, права! Можливо коли-небудь саме така людина, як ти, й очолить Тису!



для добродія, ти зовсім дизорієнтована людина. Коробко не дівчина і ганьба не знати один із найкращих голосів закарпатської журналістики!!!



Нам не легко, але ми не будемо здаватися, слухати (читати) ваші майже нецензурні коменти та наїзди!!! Тиса тільки стає на ноги, і вона така ж бідна, як Україна! Але там є найбільший скарб — розумні люди! Р. Джумурат, Т. Вашергелі, В. Маринцівський, Н. Штефуца, І. Еней, В. Дуда, Г. Ярцева, Б. Балла, А. Нікогасян, Т. Довганинець та ще багато-багато талановитих, розумних, добрих тисівців, СПАСИБІ ВАМ, ЩО ТВОРИТЕ ТИСУ1!!!

зодтрк-ист 2009-03-14 / 20:19:00
В гинекологии и футболе разбираются все, Ах, да! Ещё в телевидении.



Идите сюда. Мы дадим порулить. Будет мега-канал, наверно.





Пы.Сы. Ни одного профессионального комментария. Ни одной полезной мысли. Флеймите дальше...

... - адміну 2009-02-27 / 16:15:00
Вам не здаєть, що пора би уже забрати цей матеріл із рубрики "резонанс"? бо тут, як завжди пишуть пару тупих заздрісних журналістів і обмивають один одному кісточки.

Сергей 2009-02-24 / 22:01:00
Мне нравится телеканал, и не могу понять, почему все так агресивно настроены? Туда пришли новые силы, талантливые Саша Коробко, Аня Валюк, Таня Лешко, да и потом возвращение на канал Валентины Пастуховой тоже может помочь развитию "Тисы". Закарпатцы, любите своих коллег-журналистов!

сорри 2009-02-24 / 21:01:00
Я вже казав, що не дивлюся "Тису" взагалі. Як і інші закарпатьскі телеканали. Не маю сили і часу шукати перли і самородки посеред того інформаційного хламу, що продукують ці студії.




На жаль.

Добродій 2009-02-23 / 14:47:00
Криза-кризою, розборки-розборками, але незрозуміло, навіщо робити ефір "хоть-як", лиш-би було, для "галочки". Скажіть кому потрібен повтор Доброго вечора, зранку, або годинні блоки інфоканалу з программою передач, чи нічна трансляція з синевіром під музику? шановні працівники, скажіть будь-ласка, ви знаєте скільки коштує година супутникового часу? не кращє-би було отримувати надбавку до зарплатні, замість того, шоб "вхолосту" пускати в ефір весь непотріб, лиш-би виходити на ті 24 години мавлення? кому це потрібно? я вважаю, шо 4, ну 6 годин максимум, але якісного ефіру було-би достатньо, для Тиси! а 200 дармоїдів, шо там працюють? майже половина пенсіонерів, які роблять з телебачення "совок" у всіх значеннях. Візьміть приклад з Тиси-ФМ, дуже пристойне радіо, працює молодий колектив, невелика команда - і в них чудово получається проти армії пристарілих бюрократів і стереотипами часів СССР!

Андрій 2009-02-23 / 13:17:00
2 Таня "якшо вам не подобаються... що роблять закарпатські журналісти- не дивіться".

відносно ОДТРК так не варто казати. через букву Д з аббревіатури.


Державна = фінансується з бюджету.

тобто робити телелайно і параельно власні гешефтики, а потім звинувачувати у відсотності патріотизму через те шо людина (платник податків той же) каже на лайно зроблене недовченими випускниками "журфаку" УжНу під кервіництвом їх старших колег, які б за радянських часів в сільській "районці" не писали- для короткості "лайно" це нормально?!

закрити державне фінансування ОДТРК "на всьо", кошти виділяти тільки під цільові проекти.


знаєте чому Ферарі не виробляють в Перечині? Бо не вміємо/не можемо.

Чим принципово телебачення відрізняється від автомобіля? Потрібно менше професіоналізму? Так може давайте не робити те шо не вміємо?

катя 2009-02-23 / 13:14:00
Ліваку. дякую за пораду, буду мати на увазі. просто закарпатський медіапростір невеликий і журналістів багато хто знає. тому висновки наші краяни роблять саме через таких "мудаків". і знову ж таки, я справді переконана, що таких більшість.

Юрій Лівак 2009-02-23 / 11:52:00
Катю, не виправдовуючи закарпатських журналістів, просто скажу, що ви розборки столичних не бачили. Порівняно з відрами лайна, які київські виливають один на одного, тутешні сварки - дитячі забавки.

+ Мудаки є в кожній професії. Онаніми будь-якої спеціальності будуть обкладати матами своїх колег. Закликаю не робити висновків з поведінки окремих персонажів на "Закарпатті Онлайн" про всіх журналістів.

тому що чесний 2009-02-22 / 19:34:00
ТИСА1 цікавий і перспективний канал. Бачу, що не зважаючи на мізерні зарплати творча команда працює. погоджуюсь, що каналу потрібен правильний менеджер з ринковими підходами...




але хочу принагідно відзначити, що насправді фінансування каналу пристойне. Біда в тому, що 100 співробітників менше 40% припадає на творчий колектив. Для чого така армія бюрократії на телебаченні. Для потрібні редактори редакторів підредакторів на одного журналіста з окладом менше 1000 грн. скоротіть 20-35% непотрібного штату і підвищить платню у 2-2,5 рази. Тоді ми отримаємо якість. На голому ентузіазмі далеко не заїдемо.



Подивіться на М-студіо чи 21 канал - як гадаєте там по 100 працівників? Ні! Кілька десятків і вся команда. І дають не поганий продукт, особливо мукачівці (якщо відкинути подяки і тотальне згадування єцешннків).



Скоротивши штат баласту у Вас з'являться кошти на переозброєння і оновлення продуктів.



Удачі.

катя 2009-02-22 / 18:53:00
здавалось би, журналіст - достойна професія, але я все-таки погоджусь із сорри. мене іноді просто вражає, наскільки закарпатські журналісти можуть бути підлими і заздрісними. я не говорю навіть про їхню роботу - кожен заробляє як може. я говорю про людяність, таке враження, що зібрали найбільш низьких людей і назвали їх журналістами. звичайно трапляються і винятки, але вкрай рідко. маю надію, що молоде покоління журналістів(яких зараз з’являється все більше) будуть більш гідними людьми.

сорри 2009-02-22 / 14:43:00
Хібі я не казав, що так звана закарпатська журналістика - це на 90% зборище заздрісників, і лише максимум на 10 - Божа іскра?.. :)

Бугаганіні 2009-02-21 / 08:31:00
Таня, +1

Таня 2009-02-20 / 22:41:00
послухайте усі. якщо вам не подобаються новини, що роблять закарпатські журналісти - просто не дивіться їх.

навіщо так знущатись над собою - дивитись новини, які не подобаються, запам"ятовувати ім"я людей, які дратують.навіщо це все? заради того, аби потім писати якісь коментарі????

дивіться те, що вам подобається, ніхто не змушує вас дивитись тису, 21-й чи навіть м-студіо.

Ярослав Світлик 2009-02-20 / 18:45:00
останньому, шо підписалося "колега"!


на таких, як ти, реагувати не варто. але вже раз така ситуація.

пішло вон звідси!

Тані, не зважайте





колега 2009-02-20 / 18:24:00
Шановні Тані - Лешко чи Вашерлегі - ***** ***** ** *** - , ви достали. Усе у вас класне, а дивитися нема що. ви, як сказав один із колег, лише кістки усім обмиваєте. ***** таких, як ви обидві треба гнати.

А тепер побачимо, як адмін нас редагуватиме!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ира 2009-02-20 / 18:01:00
тані - ну ви і патріотка. а наші новини можна дивитися тільки тоді, коли вони більш-менш якісно створені. а для цього знову ж таки потрібні кошти, хоча б для того, щоб забезпечити гідні зарплати журналістам. а про три канали - ну, не знаю, деякі з них дивитися просто неможливо, особливо коли всі новини типу: "за сприяння...П..", "за підтримки Б..". Жах!!!

Таня 2009-02-20 / 17:50:00
усі три закарпатські канали - найкращі. ми, Закарпатці, маємо любити свій, власний продукт і дивитись новини про свій, рідний край!

xXx 2009-02-20 / 10:27:00
а мені паралельно, я його просто не дивлюсь - не цікавий він...

Nolah 2009-02-20 / 09:38:00
Да,согласна,Тиса веселый канал.

НОВИНИ: Соціо

11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
» Всі новини