На Закарпатті реалізовується проект “NEURON” - задля розвитку прикордонних регіонів України та Румунії

Міжнародний проект “NEURON” - задля розвитку прикордонних регіонів України та Румунії

На Закарпатті реалізовується проект “NEURON” - задля розвитку прикордонних регіонів України та Румунії

Рада повіту Марамуреш (Румунія) продовжує реалізацію міжнародного Проекту “NEURON – мережа для інтеграції, координації та моніторингу місцевих стратегій розвитку на прикордонних територіях повіту Марамуреш, Закарпатської та Івано-Франківської областей”, за фінансової підтримки Програми Добросусідства PHARE CBC “Румунія-Україна”.

Проект розпочав свою роботу в серпні 2008 року, до реалізації якого залучені українські партнери, а саме Івано-Франківська та Закарпатська обласні державні адміністрації та закарпатська громадська організація Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку “МАІРР”.

Головною метою проекту є створення мережі для інтеграції, координації та моніторингу місцевих стратегій розвитку, здатної контролювати новий цикл стійкого розвитку прикордонних території повіту Марамуреш, Закарпатської та Івано-Франківської областей, підтримка та розвиток транскордонних відносин на зовнішніх кордонах ЄС. Мету проекту планується вирішити шляхом досягнення спільної позиції у плануванні та управлінні стійким розвитком цих прикордонних регіонів. Робочим інструментом проекту виступає GIS (геоінформаційна система), за допомогою планується створити спільні спеціальні електронні бази даних та систему для збору інформації, її оновлення та моніторингу з можливістю зворотного зв’язку.

Румунську частину проекту очолює Голова департаменту регіонального розвитку Марамурешської повітової ради Дан Кокосила. З Українського боку, Івано-Франківську ОДА представляють Начальник головного управління з питань туризму, євроінтеграції, зовнішніх зв’язків та інвестицій Віталій Семків, Голова управління зовнішньоекономічної діяльності Олександр Зрайко, Закарпатську ОДА – провідні фахівці Головного управління з питань європейської інтеграції, зовнішньоекономічних зв’язків та туризму Михайло Денис та Діана Касинець, “МАІРР” – почесний президент Асоціації Наталія Носа та директор Асоціації Вадим Пилипенко.

Румунські партнери представили можливості міжнародних провідних компаній, які працюють на європейському ринку в галузі впровадження GIS-систем. Так, були представлені можливості румунського представництва компанії “GEODIS”, представництва провідної румунської компанії “BLOMINFO-GEONET s.r.l.”, а також словацька фірма “PHOTOMAP s.r.o.”. Крім того, під час проведення в м.Ужгороді, сумісної робочої зустрічі та обговорення можливостей українських партнерів, було запрошено фахівців державного підприємства “Закарпатгеодезцентр”, який є єдиним виконавцем картографічної продукції у Закарпатській області.

Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку “МАІРР”, яка створена у 2003 році в ході реалізації міжнародного проекту “Карпати 2003-2011”, за ініціативи інституцій регіонального розвитку та органів влади прикордонних територій України, Словаччини, Угорщини та Румунії, вперше приймає участь у міжнародному проекті, де партнерами є державні органи влади України та Румунії. Дана місія для колективу “МАІРР” є не тільки почесною, а і надзвичайно відповідальною. Завдання, які визначені перед українськими партнерами є достатньо специфічними і не можуть бути виконанні без тісної співпраці та узгодженості між учасниками проекту. Робота у проекті здійснюється шляхом участі у сумісних конференціях, семінарах, проведення робочих зустрічей, навчальних поїздок та досліджень, які проводяться у м.Бая-Маре (повіт Марамуреш), м.Ужгороді (Закарпатська область) та у м. Івано-Франківськ (Івано-Франківська область).

Робота над виконанням мети та завдань проекту триває. Колектив Асоціації “МАІРР” вважає, що у будь-якому випадку результати впровадження міжнародного Проекту “NEURON – мережа для інтеграції, координації та моніторингу місцевих стратегій розвитку на прикордонних територіях повіту Марамуреш, Закарпатської та Івано-Франківської областей” будуть позитивними, як для румунських так і для українських партнерів. Але ж, саме через сумісну співпрацю можливо вирішити такі питання, як створення міжнародної мережі, спрямованої на розвиток транскордонного співробітництва та покращення гармонії у питаннях просторового планування прикордонних регіонів України та Румунії.

Асоціація "МАІРР"
17 лютого 2009р.

Теги: Румунія, Закарпаття, кордон, прикордонний регіон, співпраця, розвиток

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини