Як виплачуються стипендії в вузах Закарпаття

У вівторок, 17 лютого, на нараді за участі т. в. о. заступника голови облдержадміністрації Омеляна Мателешки, начальника управління освіти ти науки облдержадміністрації Михайла Мотильчака та представників вищих навчальних закладів йшлося про ситуацію з виплатою стипендій, заробітної плати та проплати за енергоносії.

Як виплачуються стипендії в вузах Закарпаття

Відкриваючи нараду, Омелян Мателешка зазначив, що з початку року в багатьох вищих навчальних закладах країни виникла проблема з виплатами по захищених статтях – це стосується зарплат та стипендій.

– Уряд не забезпечив вищі навчальні заклади в повному обсязі необхідними коштами, тому й виникла на загальнодержавному рівні, і обласному зокрема, проблема з виплатою стипендій, – констатував Омелян Іванович. – Підвищивши з вересня минулого року мінімальну стипендію до 530 гривень, урядовці в нинішніх умовах не можуть забезпечити її вчасну виплату.

Як повідомив начальник управління освіти та науки Михайло Мотильчак, у державних вищих навчальних закладах III-IV рівнів акредитації цьогоріч не виникало фінансових проблем, але в низці вишів I-II рівнів акредитації, які фінансуються з державного бюджету, вже в січні не змогли виплатити стипендії в повних обсягах. Так, станом на середину лютого в Ужгородському комерційному технікумі ця заборгованість становить 12,5 тисячі гривень, у Виноградівському державному коледжі викладачам боргують 27 тисяч, студентам – 23 тисячі гривень. В гуманітарно-педагогічному коледжі Мукачівського державного університету заборгованість по стипендіях становить понад 31 тисячу гривень. Директор коледжу Іван Кушнір поскаржився на те, що із необхідних 200 тисяч гривень на виплату стипендій заклад у січні отримав лише 160 тисяч, а в лютому – 152.

– За січень всі наші студенти отримали неповну стипендії – 83 відсотки, – каже Іван Кушнір. – У зв’язку з відсутністю постійного кошторису не зрозуміло, чи найближчим часом буде вирішена проблема. Але схоже на те, що і в лютому наші студенти теж будуть обділені.

В подібній ситуації можуть опинитися і студенти, що навчаються у вищих навчальних закладах III-IV рівня акредитації. Як повідомила проректор Мукачівського державного університету Тетяна Щербан, щомісяця заклад недоотримує на захищені статті понад 100 тисяч гривень.

Присутні на нараді представники закарпатських вишів повідомили, що затримка із виплатами стипендій – не провина закладів, а Кабінету Міністрів, звідки кошти надходять невчасно і в неповних обсягах. Під час наради представники вищих навчальних закладів озвучили ще одну проблему – оплату за енергоносії.
– Тариф на блакитне паливо для бюджетних установ підвищили «заднім» числом більш ніж на 600 гривень за тисячу кубометрів, – відзначив директор Ужгородського комерційного технікуму, голова ради директорів вищих учбових закладів області I-II рівнів акредитації Петро Гаврилко. – Якщо на загальнодержавному рівні не буде переглянуто фінансування навчальних закладів, можуть виникнути суттєві проблеми з проплатою за енергоносії.

Як запевнив Омелян Мателешка, обласна влада буде допомагати вищим навчальним закладам краю в межах своїх можливостей. За результатами наради т. в. о. заступника голови облдержадміністрації дав доручення управлінню освіти та науки проводити щотижневий моніторинг ситуації з виплатою зарплати та стипендій.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю облдержадміністрації
17 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Ужгород, вузи, стипендії, студенти

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини