Чим дихають мешканці Закарпаття?

Закарпатською міжрайонною природоохоронною прокуратурою на виконання завдання прокуратури Закарпатської області спільно з фахівцями Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Закарпатській області, Закарпатського обласного центру з метрології та обласної санітарно-епідеміологічної станції проведено перевірки додержання вимог законодавства про охорону атмосферного повітря суб'єктами господарювання області.

Чим дихають мешканці Закарпаття?Перевірками встановлено, що станом на 1 жовтня 2006 р. на території Закарпатської області перебуває 208 підприємств різної форми власності, діяльність яких пов'язана з шкідливим впливом на атмосферне повітря. Із них на території м.Ужгорода — 54, м. Мукачево — 39, м. Берегово — 15, м. Хуста — 18, Берегівського району — 8, Виноградівського — 25, Воловецького — 6, Іршавського — 12, Міжгірського — 11, Мукачівського — 14, Перечинського — 6, Рахівського — 3, Свалявського — 7, Тячівського — 16, Ужгородського — 23, Хустського — 6.

Найбільшими забруднювачами повітря в Закарпатській області залишаються підприємства НАК "Нафтогаз України". Серед районів області найбільше викидів забруднюючих речовин в атмосферу з стаціонарних джерел здійснюється у Воловецькому, Свалявському, Ужгородському та Хустському районах, що пояснюється наявністю в цих районах компресорних газоперекачувальних станцій. Серед населених пунктів найбільш забрудненими запишаються міста Ужгород та Мукачево.

В ході перевірок встановлено, що на території області 179 підприємств не мають діючих дозволів на викиди в в атмосферу забруднюючих речовин. Так, проведеною перевіркою в приватному підприємстві «Троянда» (с. Білки Іршавського району) встановлено, що на підприємстві відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферу, а також відсутні дозвіл і ліміти на утворення і розміщення відходів. За матеріалами перевірки директору підприємства Білей В.М. внесено припис про усунення порушень законодавства про охорону атмосферного повітря, відносно нього також порушено адміністративне провадження.

Перевіркою додержання вимог законодавства про охорону атмосферного повітря у у приватному підприємстві «Заварнова» (с. Довге Іршавського району), яке займається виготовленням брикетів та розпиловкою деревини, встановлено, що на підприємстві відсутній дозвіл і ліміт на утворення і розміщення відходів, а також відсутній дозвіл на викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами. Директору підприємства Шитів В.Ф. внесено припис про усунення порушень законодавства про охорону атмосферного повітря та винесено постанову про порушення адміністративного провадження.

Перевищення граничнодопустимої концентрації хімічних речовин у викидах в атмосферу виявлено в ТОВ «Лісоіндустрія» (м. Берегово), на Іршавському абразивному заводі, ВАТ «Перечинський лісохімкомбінат», ВАТ «Закарпатнерудпром», ВАТ "Хустське АТП-12142" та ВАТ «Хустський автодор». Керівникам цих підприємств внесено приписи про усунення порушень законодавства про охорону атмосферного повітря та порушено адміністративні провадження.

Перевірками встановлено, що у більшості підприємств, які здійснюють діяльність, пов'язану із забрудненням атмосферного повітря, немає відомчого контролю за обсягами та складом забруднюючих речовин. Основною причиною цього є відсутність контрольно-вимірювальних приладів та атестованих фахівців. Організаційно-технічні заходи щодо зменшення шкідливого впливу на атмосферне повітря не розробляються, плани технічного переоснащення, які передбачають зміну технологічного процесу, з територіальними відділами екологічного контролю не узгоджуються.

Такі порушення вимог ст. 10 Закону про охорону атмосферного повітря виявлено в ЗАТ «Воловецьнафтопродукт», ВАТ «Міжгірське АТП-12138», ВАТ «Мукачівський завод залізобетонних виробів і конструкцій», Перечинський завод «Стеатіт», ВАТ «Берегівське АТП-12137», ВАТ «Рахівське АТП 12139», АФ «Яворник» (смт.Великий Березний) та у Закарпатському обласному державному підприємстві теплових мереж. Керівникам цих підприємств Закарпатською міжрайонною природоохоронною прокуратурою внесено приписи про усунення порушень законодавства про охорону атмосферного повітря.

В господарський суд Закарпатської області заявлено позов до Закарпатського обласного державного підприємства теплових мереж про стягнення 96122,66 грн. за порушення законодавства про охорону атмосферного повітря ДП «Хустські районні теплові мережі».

Перевіркою додержання законодавства про охорону атмосферного повітря в автотранспортних підприємствах області встановлено, що практично у всіх підприємствах, крім ВАТ "Ужгородське АТП-12139" та ВАТ «Мукачівське АТП-12106», відсутні контрольно-вимірювальні прилади по контролю за обсягами та складом вихлопних газів на предмет відповідності дер-жстандартам. На таких підприємствах, як ВАТ «Іршавське АТП-12143», ВАТ «Виноградівське АТП-12144» та ВАТ "Тячівське АТП-12141", такі прилади є в наявності, але вони не проходили сертифікацію протягом 3-4 років.

Відсутність ефективного відомчого контролю та діагностики призводить до забруднення атмосферного повітря пересувними транспортними засобами. Заходи, спрямовані на зниження токсичних викидів шляхом переведення транспорту на використання інших видів палива чи зміну застарілого транспорту на новий, носять скоріше економічний, ніж екологічний характер і здійснюються без будь-якого планування.

Закарпатська міжрайонна природоохоронна прокуратура продовжує перевірки додержання вимог законодавства про охорону атмосферного повітря підприємствами, діяльність яких пов'язана зі шкідливим впливом на атмосферне повітря.
І.БАБИНЕЦЬ, в.о. Закарпатського міжрайонного природоохоронного прокурора, радник юстиції
04 листопада 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

10:03
У Мукачеві в готелі загорівся матрац в номері
17:31
На ужгородській об'їзній водійка Subaru вилетіла через бордюр на газон і збила дорожній знак
11:29
По дорозі між Сімером і Ворочовом Перечинської громади згорів Mercedes, що їхав на ремонт (РОЗШИРЕНО)
11:01
У середу у Ясіні на Рахівщині горіла "дев'ятка", а у Ворочові на Ужгородщині – Mercedes
10:43
На пожежі в Нижніх Воротах на Мукачівщині отримала опіки власниця будинку
10:34
Уночі в Чопській міській лікарні вигоріла надвірна споруда
11:37
У Буштині, поки власники спали, загорілася надвірна споруда з 2 тоннами сіна
16:57
У Синевирі на Хустщині вигорів мансардний поверх дерев'яного будинку
10:58
На Ужгородщині бобри норами пошкодили дамбу Латориці
11:22
У Буштині вогонь з підпаленого сухостою ледь не перекинувся на житлові будинки
11:09
В Ужгороді через саморобну піч горіла споруда, пристосована під житло
10:48
У пожежі в літній кухні у Вишкові загинув 68-річний чоловік
11:08
Спалюючи сміття на кладовищі, ужгородець спалив розташовану поруч надвірну споруду з сіном
21:56
Неподалік села Карпати внаслідок ДТП перекинувся Mercedes Sprinter
11:52
/ 2
Біля Горінчова на Хустщині Skoda вилетіла в кювет і перекинулася. Водій загинув, пасажирка травмована
10:26
У Синевирській Поляні горіла дровітня, від вогню довелося рятувати два будинки поруч
11:17
У Руському Полі на Тячівщині гасили пожежу в надвірній споруді
10:56
В Ужгороді горіло в місці "щільної забудови" на Гранітній
15:47
/ 1
43-річний житель Рахова з необережності впав з моста у річку і загинув (РОЗШИРЕНО)
14:15
/ 1
На Закарпатті в Тисі виявили тіло 22-го потопельника-"ухилянта" – 33-річного харків’янина
12:36
/ 13
Закарпатський ОТЦК: "ухилянт-суїцидник" Хабаров лише незначно "подряпав" руки, подряпини на обличчі "симулював", а при ньому знайшли транквілізатор
11:22
У Рахові вночі на неділю чоловік впав у Тису і втопився
10:47
В Ужгороді горіла квартира багатоповерхівки
13:41
У Руській Мокрій на Тячівщині Ford злетів у річку, загинули водій та пасажир
11:36
У Текові Королівської громади врятували будинок, в якому загорівся дах
» Всі новини