Не було б виборів до Сойму - не було б і самої Карпатської України

Ця теза домінувала за "круглим столом" на тему "Вибори до Сойму - складова частина державотворчого процесу Карпатської України", проведеним в Ужгороді. У дискусії взяли участь науковці - дослідники історії Карпатської України, письменники, художники, журналісти.

Президент Карпатської України о.Августин Волошин.
Президент Карпатської України о.Августин Волошин.

Вибори до Сойму Карпатської України відбулися 12 лютого 1939 року. Переконливу перемогу на них здобуло Українське національне об'єднання /УНО/ на чолі з відомим політичним і громадським діячем краю Августином Волошиним. Він переконував своїх виборців: ми - представники народу Володимира Великого і Ярослава Мудрого... УНО підтримали також закарпатські євреї, представники багатьох інших національних меншин.

А 15 березня того ж року, на першому засіданні Сойму в м.Хуст, була проголошена незалежність Карпатської України. Державним прапором затвердили синьо-жовтий стяг, а державною мовою - українську. Правда, недовго проіснувала Карпатська Україна: після кровопролитних боїв її окупували фашистські війська. Отже, Карпатська Україна чи не першою в Європі вчинила збройний спротив коричневій чумі.

За указом Президента України Віктора Ющенка 70-річчя Карпатської України - паростка української державності в Карпатах - відзначатиметься у березні ц.р. на загальнодержавному рівні.

Ярослав Ядловський, УКРІНФОРМ
15 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, євро, Ужгород, зброя

Коментарі

истинна русинка 2009-02-16 / 18:16:00
Щезлибисьте історики разом із чортовими брехачами. Така би вам правда велася і вашим дітям, як пишете. Тота карпатська україна проіснувала 2 години, а трублять за ниї уже 70 годів. Поникайте, скільки існувала Пудкарпатська Русь - століття. Із своїми історичними "правдами" скоро заявите, що євреїв нигда не було.

orange 2009-02-15 / 21:10:00
Mefistofel,



з ініціативи і під тиском української громадськості кабмін Тимошенко-Капітельман прийняв план заходів по Карпатській Україні. Там і про монету є. Тут на сайті публікувалося:



Кабмін затвердив план заходів по відзначенню 70-річчя Карпатської України


http://www.zakarpattya.net.ua/news/33836.html

X 2009-02-15 / 20:42:00
Весь час одне і теж саме - перекручування історичних фактів. Тут не так давно була спроба перекреслити розвиток Подкарпатської Русі за час Чехословаччини у 1920-1938 рр., посилаючись на критичну статтю А.Геровского. От ,що цей самий А.Геровсйкий говорив про О.Волошина:" Украинский монсиньор Волошин - агент Гитлера".(http://ukrstor.com/ukrstor/gerowskij_monsinior.htm). Тут же : "Вот заявление Волошина:


„Когда я понял, что чехословацкая федерация, возникшая в результате мюнхенского соглашения, приговорена к исчезновению, я передал в Берлин интересное предложение, сделанное мне Венгрией. Будапешт предложил включить Карпатскую Украину в состав державы святого Стефана и предоставить нам автономию наподобие toй, которой пользовалась Хорватия и Славония в Австро-Венгерской империи. Я был согласен принять это выгодное предложение, но я не мог этого сделать без разрешения Берлина. Это случилось в первой половине месяца марта. Берлин запретил мне дать ответ на венгерское предложение на том основании, что оно не соответствует духу венского арбитража. Германия не хотела допустить, чтобы Венгрия имела границу с Польшей. Вследствие этого я провозгласил 15 марта независимость Карпатской Украины. Мне опять сообщили, что мы Германии необходимы для создания Великой Украины, которое начнется с присоединения украинских частей Польши, а затем всей русской Украины к Карпатской Украине.



Ввиду такого положения вещей мне не оставалось ничего другого, как защищать новое украинское государство от венгерских претязаний."

http://www.peoples.ru/state/statesmen/avgustin_voloshin/index.html

"Время волошинского правления смело можно назвать черным периодом в истории Закарпатья. Его назначение премьер-министром автономии вызвало повсеместное возмущение. В Ужгороде и других городах состоялись массовые демонстрации протеста."

"Кому подражал "монсеньор"? Чьи методы управления копировал? Догадаться нетрудно. Снова обращаемся к работам украинских историков: "Слов из песни не выкинешь. Сам Волошин, как и множество его соратников, все больше склонялся к идеологии немецкого фашизма", — констатируют они. По приказу главы автономии в Подкарпатской Руси распространялась "Майн кампф". В беседе с германским консулом "монсеньор" выражал "свои симпатии фюреру Германии". "С недовольными не церемонились. По краю прокатилась волна арестов. 18 ноября 1938 года приказом Волошина на горе Думен (возле Рахова) был создан концентрационный лагерь. Первый концлагерь в истории Закарпатья. Без судебного приговора бросали туда всех, кого по тем или иным причинам волошинцы считали опасными. Свободы лишали не только оппозиционных политиков и журналистов. За колючую проволоку попадали обычные крестьяне, рабочие, представители интеллигенции, посмевшие нелестно отозваться о новоявленном "вожде" и "отце" народа (так называла "монсеньора" официальная пресса)."деятельность политических партий, кроме волошинской, оказалась под запретом. Но одно исключение все-таки сделали. "Всем гражданам немецкой народности, несмотря на их государственную принадлежность, разрешено организовываться в "Немецкую партию" на основе национал-социалистических и организовывать все в этой партии обычные партийные органы, а также носить знаки отличия и знамена со свастикой". Это указание за подписью Августина Волошина было под грифом "совершенно секретно" разослано 2 февраля 1939 года во все структуры власти. В то же время любая антигитлеровская пропаганда строжайше запрещалась."


(http://telegrafua.com/234/history/3201/)



I на кiнець - "борець" з фашистами бiжить до своiх "ворогiв" в Берлiн!:))А звiдти пеpебираеться в Прагу де, на той час, господарювали гiтлерiвцi.

Mefistofel 2009-02-15 / 20:23:00
До 70-ї річниці Карпатської України слід було би випустити НБУ ювілейну монету - гривню - з портретом А.Волошина у мапою К.У того часу. Крім того, слід було би з ініціативи Облради і ЗОДА звернутися до Міносвіти і науки з тим, щоби 15 березжня провести у всіх СШ України урочистий урок -"Карпатська Україна.Червоне поле. Початок 2-ї свтової війни"...

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 6
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 21
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини