Американця Алекса Шнайдера на Закарпатті інколи сприймають за агента ЦРУ!

Волонтери Корпусу Миру вже давно не є екзотами для Ужгорода. Майже щороку в обласний ценитр Закарпаття приїжджає щонайменше один американець, який лишається жити і працювати на Закарпатті на два роки.

Волонтери - добровольці, які виявили бажання надавати Україні допомогу у професійному розвитку і просто сприяти кращому розумінню між двома націями. Хоча досі багато людей (особливо у селах) вважають, що американські волонтери - це агенти ФБР чи ЦРУ, які приїхали, щоб вивідати державну таємницю. Американців, які живуть на Закарпатті, об'єднує довкола себе «Вікно в Америку» Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки. Тут іноземці можуть не тільки поспілкуватися рідною мовою, а й знайти друзів.

Александр Шнайдер приїхав в Україну в жовтні 2008 року з американського штату Массачусетс. Два місяці хлопець провів у Чернігові, там він вивчав українську мову, знайомився з українською культурою. Після пройдених курсів його направили в Ужгород, де він житиме до грудня 2010 року.

- Алексе, у тебе європейське прізвище? Розкажи про себе.

- Так. Мій прадід був німцем. Він одружився із європейкою - правда, не знаю, з якої країни, - і виїхав до Сполучених Штатів. Тому в мене є родичі у Німеччині, Польщі, Росії та Словаччині. В Америці живу недалеко від Бостона і Нью-Йорка. Після закінчення школи вступив до університету в Торонто (Канада) на спеціальність «Лінгвістика і антропологія». Мій батько - професор історії мистецтва, ілюстрації та дизайну, мама - соціальний працівник, а старший брат-архітектор.

- Як ти зважився стати волонтером?

- Після закінчення університету і отримання диплому бакалавра переді мною постав вибір: або йти працювати за відносно невелику плату, або продовжувати навчання. Зрозуміло, що мені треба вчитися і здобути ступінь магістра, та я вирішив зробити в навчанні на деякий час перерву і стати на 2 роки волонтером КорпусуМиру.Тим більше, поки в мене нема власної сім'ї - це добрий шанс вивчити культуру іншої країни.

- Коли дізнався, що маєш їхати в Україну, чи не лякав стереотип, що їдеш у колишній Союз?

- Ні. Ще коли я вчився у Торонто, спілкувався із канадськими українцями, аджетам проживає велика діаспора. Вони багато розповідали про Україну. Крім того, перед приїздом сюди я прожив півроку в Центральній Європі - у Празі. Мав знайому, яка жила в Україні. Тому добре знав, куди їду.

- Твої перші враження від України і Ужгорода?

- Перші кілька днів були складними, оскільки ми загубили на літаку свій багаж Тож, коли ми дісталися до Чернігова - дуже зраділи, що нарешті доїхали. Чернігів - гарне місто, там я відчув себе у Європі. , Але Ужгород - вразив більше, він схожий на справжнє центральноєвропейське місто, тут відчувається вплив інших культур. Багато волонтерів потрапляють у містечка і села, тому я дуже зрадів, коли дізнався, що житиму у великому місті з усіма зручностями і комфортними умовами.

- Маєш тут багато друзів, не сумуєш за Штатами?

- Я - єдиний волонтер в Ужгороді. Викладаю англійську мову у старших класах ліцею з поглибленим вивченням окремих предметів. Часто спілкуюся з волонтерами, які проживають у Перечині чи інших містах Закарпаття, на Івано-Франківщині або Львівщині. Тут я знайшов друзів серед своїх колегу школі. За Америкою, звичайно, сумую, але я усвідомлював, що буду відсутній два роки, тому психологічно підготувався. Набагато розумніше бути тут і сумувати за Штатами, ніж бути у Штатах і не зробити цього кроку - не стати волонтером.

- Чула, дехто вважає тебе агентом ФБР чи ЦРУ?

- Відверто про це мені ніхто не каже, але я відчуваю, що багато людей про мене так думають. Але то й не дивно, бо навіть багато американців не розуміють місії волонтерів Корпусу Миру і цікавляться, чим же я займаюся в Україні.

- Є речі, яких тобі не вистачає в Україні?

- Нема - я до всього звик. Мене задовольняють умови, в яких я живу. Важче інше - зрозуміти українську систему, систему всього. Наприклад, не розумію, якже працює черга, коли ви намагаєтеся один перед одним пролізти в переповнену маршрутку. В Америці роблять інакше - люди стають у чергу і по одному заходять в автобус. Також важко піддається розумінню бюрократична тяганина, наприклад, утому випадку, щоб розпочати у місті якийсь проект. Важко мені піддається і українська система освіти, бо вона відрізняється від американської. У Штатах кожна освітня установа має більше свободи стосовно викладання матеріалу, а в Україні кожен заклад підпорядковується комусь. Тому мені бракує елементарних знань.

- Напевно, є щось, що тобі й подобається тут?

- Найбільше мене вражає щиродушність, привітність людей. Також я приємно вражений великою національною свідомістю українців. Навіть, якщо вони й зацікавлені у подорожах і мандрівках, то жити хочуть обов'язково в Україні. В Америці більшість людей горді за своє місто, штат, але рідко хто пишається в цілому своєю країною. В Україні це правило не діє.

- Алексе, в той час, яку США проходили президентські вибори, ти перебував уже в Україні. Чи брав участь у голосуванні?

- Так. Я підтримав кандидатуру Барака Обами - голосував за нього поштою. І дуже задоволений, що він став президентом Америки. На мій погляд, Обама зуміє втілити ужиття хороші проекти.

Настя Федина, м.Ужгород
09 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, США, волонтир

НОВИНИ: Соціо

15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
20:22
ФОТОФАКТ. До прийдешнього Великодня закарпатський кондитер Штефаньо створив нову велику шоколадну писанку
15:47
/ 1
Через фальшивий обліковий запис Instagram невідомі заблокували фейсбук екологині, що пише про ризики будівництва вітряків у Карпатах
14:15
За минулий тиждень в Ужгороді з'явилися на світ 53 малюків, у Мукачеві – 39
» Всі новини