Херсонського фермера, котрий тримав у рабстві закарпатських школярів, заарештовано (РОЗШИРЕНО)

На засіданні апеляційного суду Херсонської області, що відбулася в минулу п'ятницю, 31 січня, судді вирішили: фермера, обвинуваченого в експлуатації неповнолітніх, залишити під вартою.

Херсонського фермера, котрий тримав у рабстві закарпатських школярів, заарештовано (РОЗШИРЕНО)

Ще в позаминулому році влітку на заробітки в Херсон приїздила група жінок із Закарпаття. Із собою брали дівчинку-підлітка: та звична працювати в господарстві у батьків.
 
Працювали на полях у Каховському районі, виконували найрізноманітнішу роботу - від прополки до збору врожаю. Марійка * тоді заробила навіть більше, ніж дорослі - норму виконувала і перевиконували, і за день отримувала по 100 - 120 гривень.
 
Через рік одна з тих жінок, тітка Валя, сказала дівчинці, що на Херсонщину знову набирають групу, і що можна запропонувати ще й іншим, таким же спритним як і вона, заробити на канікулах. Підлітки "загорілися" підробити, батьки дітей без тіні сумніву дали згоду на цю поїздку. І ось троє хлопчаків та шестеро дівчат (повнолітніми з них були тільки двоє - один хлопчик, і Марійка, їй якраз виповнилося 18) вирушили "на заробітки". Тітка Валя запевняла, що діти будуть у тих же господарів, де вже працювала Марійка. І оплата праці, і умови проживання будуть ті самі. Говорила, що і вона сама поїде, і ще інші дорослі, і вони дітей в обиду не дадуть. 

Але в останній момент тітка Валя їхати відмовилася - пообіцяла під'їхати пізніше поїздом. Діти вирушили в дорогу самі, без дорослих ...

Коли під'їжджали до того села в Каховському районі, де раніше працювала Марійка, в автобус підсів чоловік. Він сказав, що в тому місці роботи вже немає, зате є в іншому, де і умови проживання кращі, і оплата більша. Дітей привезли на поле цибулі. Там стояв напіврозвалений будинок, госпспоруди, навколо - сади з охоронцями. Їх висадили, забрали документи і сказали: - Ось поле, тут будете працювати, а тут - жити. Діти вжахнулися. У так званому "будинку" не було вікон і дверей - тільки отвори. В одній з кімнат жили кури та індики, в іншій стояли чотири залізні ліжка, а в третій - гола газова трубка, на цьому саморобному пальнику діти змушені були готувати собі їжу.
 
На роботу виходили з ї ранку. У найбільшу спеку, з 12 до 13 години, їм давали час на те, щоб повернутися з поля, приготувати їжу, перекусити і - встигнути повернутися назад. Поверталися з поля не раніше 9 вечора. За дітьми постійно стежив наглядач: не дай Боже хтось із дітей надумав самовільно піти. Одна дівчинка отримала сильні сонячні опіки, покрилася кіркою, але ніхто її не лікував, поки струпи самі не зажили...
 
Але найважче було без води. Пили технічну воду з іржавої бочки, або набирали її з поливного каналу, на ній варили їжу. Два хлопці намагалися втекти. Їх наздогнали на машинах, одного, "заводилу", жорстоко побили... Періодично дітей по одному відпускали в сусіднє село - купити там чисту воду за ті копійки, що у них залишилися з дому. І, як не дивно, діти поверталися - продовжували вірити, що фермер їм добре заплатить, і це компенсує всі їхні страждання.
 
Але через два тижні всі "домашні" гроші закінчилися. Діти стали просити, щоб їм дали аванс за відпрацьовані дні. Господар сказав, що у нього грошей немає, але - змилувався, і дав 50 гривень... на всіх дев'ятьох. У черговий раз, коли вдалося потрапити в село, діти зателефонували додому і попросили допомоги. Батьки зв'язалися з родичам на Херсонщині і ті поїхали шукати-виручати дітей. Коли знайшли, збіглися фермер і вся його рідня. Він кричав, що за дітей заплатив 4 тисячі гривень, і тепер вони повинні відпрацьовувати. Документи повернути відмовився категорично.
 
Все-таки підлітків вдалося вивезти додому. Значно пізніше - повернули і документи. Після пережитого деякі діти досі відновлюються в реінтеграційному центрі для постраждалих від торгівлі людьми. А самого фермера заарештували. Його адвокат подав скаргу, родичі, нічого не остерігаючись, прилюдно заявляли, що затриманого викуплять. Як підтвердив начальник відділу по боротьбі зі злочинами, пов'язаними з торгівлею людьми УМВС України в Херсонській області Олексій Бер-Тамоєв, у фермера вже був квиток до Москви - він мав намір покинути межі України. Але судді Апеляційного суду залишили без змін запобіжний захід - арешт.
 
* Імена та деталі частково змінені в інтересах слідства і постраждалих.

P.S.
У Європейській конвенції з прав людини, багато прав і свобод мають обмеження. Навіть право на життя держава може обмежити, наприклад, у випадку війни. Але є два права, які ніколи і ні за яких умов не можуть бути обмежені: це право на дотримання людської гідності, а також право на свободу від рабства. Навіть якщо людина сама, добровільно, в присутності адвоката або нотаріуса підпише згоду бути рабом - ця угода просто не має місця бути, і ніякий суд не виправдає рабовласника.

Вікторія Глєпбова, "Вгору"
05 лютого 2009р.

Теги: кримінал, суд, Закарпаття, школяр, дитина, робота, рабство, фермер

НОВИНИ: Кримінал

18:35
У Полянській громаді безпідставно віднесли до земель сільськогосподарського призначення 92 га земель лісового фонду. Справа в суді
17:56
/ 1
У Великому Бичкові патрульний поліцейський на бусі смертельно травмував велосипедиста
17:25
/ 1
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
» Всі новини