На Західній Україні знайти роботу простіше, ніж на Сході

Найбільшим попитом серед фахівців на заході України залишаються торгові представники і менеджери з продажу послуг. Як і раніше великий попит на страхових і рекламних агентів та ріелторів. Але, на жаль мало хто з працедавців пропонує фіксовані зарплати.

Для того, щоб привернути людей, компанії обіцяють фахівцям підвищені відсотки від продажу послуг. Наприклад, менеджерам по залученню індивідуальних клієнтів ПриватБанку за продаж страхового поліса ОСГПО пропонують бонус у розмірі 10%, КАСЬКО – 15%, страхування майна, особисте страхування – 20%.
Крім менеджерів з продажу товарів і послуг, в Львові і Житомирі виріс попит на головних бухгалтерів. Збільшилися також їх зарплати: за останній місяць - з 2,9 тис. грн. до 3,2. Втім, вимоги до цих фахівців також посилилися. Майже у всіх компаніях потрібне знання іноземних мов, часто не тільки англійської, але і польської або німецької. До того ж, працювати бухгалтерам часто доводиться без помічників.

В той же час претендентів в містах Західної України більше всього серед представників робочих спеціальностей: каменярів, малярів, паркетників і покрівельників. "У зв’язку з кризою будівельної галузі багатьом українцям, що виїхали на заробітки до Європи, Києва і Москви, довелося повернутися, але знайти роботу тут не менш проблематично", - розповідає Олександр Сліпченко. Одночасно росте кількість претендентів серед юристів, фахівців з кадрів, а вакансії на ці спеціальності публікуються рідко.

Схід

В середині осені багато металургійних і хімічних комбінатів оголосили про скорочення, відправили людей у відпустку за свій рахунок або пішли на зменшення робочого тижня. Це спровокувало зростання безробіття в Донецьку, Маріуполі, Макіївці і інших промислових містах Східної України. Знизився також середній дохід працівників промислового сектору, і це змусило людей шукати нові шляхи заробітку. Звільнені були готові трудитися за невеликі гроші, що привело до загального зниження заробітних плат серед робочих спеціальностей.

У Харківській і Луганській областях росте безробіття серед фахівців з ремонту квартир, гіпсокартонщиків, а також всіх категорій будівельників, оскільки більшість об’єктів, що зводяться, в цьому регіоні заморожені. Безробітними залишилися багато маркетологів, кадровики і програмісти. Високим залишається попит на головних бухгалтерів, страхових і торгових агентів. Топова вакансія – менеджер з продажу колекторних послуг.

Південь, центр

Найважче знайти роботу на півдні і в центрі України, зокрема, в Одесі, Миколаєві і Херсоні, Ілічівську, а також невеликих містах цих областей. Унаслідок кризи було звільнено багато співробітників портів, працівників транспортної галузі і водіїв. Тому саме вони є лідерами серед претендентів в Одеській області. Шукають роботу також представники робочих спеціальностей і інженери, але зростання числа їх резюме за останній місяць не можна назвати масовим, оскільки звільнень в промисловості було меншим, ніж на сході. Більшість підприємств обмежилися лише зниженням зарплат в середньому на 10-20% і фіксацією ставки в гривні.

Також під скорочення потрапили програмісти, в основному - фахівці з С++ і Java. Річ у тому, що декілька іноземних компаній, що спеціалізуються на IT, восени закрили свої українські представництва. Українці, які працювали в них, були звільнені. З цієї ж причини скороченням піддалася велика кількість перекладачів. Також росте число резюме менеджерів зовнішньоекономічної діяльності, економістів, фінансистів з малим досвідом роботи.

У Сімферополі, Севастополі, Одесі і Херсоні, затребуваними залишаються фахівці з продажів. Але, на відміну від західних регіонів, популярністю користуються також начальники відділів збуту, аудитори, фінансові контролери, консультанти і директори.

Job.ukr.net
05 лютого 2009р.

Теги: криза, безробіття, робота

НОВИНИ: Соціо

15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
» Всі новини