СПРАВЖНЄ СВИНСТВО, або Свинячі поминки з точки зору вегетаріанки

Село Геча, що на закарпатській Берегівщині, втретє влаштувало фестиваль різників, або ж – гентешів, як угорці називають людей, які працюють зі свининою. Ідею фестивалю взяли з народних традицій – закарпатських поминок свині.

СПРАВЖНЄ СВИНСТВО, або Свинячі поминки з точки зору вегетаріанки

«Увечері того дня, коли забивали свиню, накривали стіл з усім тим, що приготували. Не обходилося і без вина… Таким чином родина вшановує свиню, яку годували, а тепер вона рік кормитиме всю родину», - розповідає організаторка на перший погляд кривавого, а у підсумку – кулінарного дійства. Шарлотта Чізмар опікується у районі сільським туризмом, і сама не зле готує свинину. Очевидно, це традиційна для Гечі мастерність – у підсумку серед 5 команд, з яких три приїхали з Угорщини,  переможе саме місцева…
Гентеші відповідають за професійне умертвіння свині, але під час своєї роботи не гарантують приємного видовища. Ті гості, хто в першій частині свята (яка полягала у забиванні свині і опалюванні туші) закочували очі і сумнівалися, чи зможуть отаке їсти, пом’якшали за годину, коли нічого не нагадувало, що оці шматки м’яса нещодавно відчайдушно вищали. Воно ж бо перетворилося на смажене сало, гурку, докипає у бограші, досмажується в печені…

Гентеші визнають: свіжина смачніша за свинину, що вже полежала в холодильнику. Пан Золтан з побратима Гечі містечка Вашорошноминь – учасник фестивалю від його заснування. «Свинячий» фахівець розповідає:  «Дуже цікавий смак має шкіра свині – її можна навіть зразу їсти. Печеню готують з перфектних частин туші, а з м’яса не найкращої якості роблять ковбасу. Ми намагаємося зробити чим більше страв. Ну а в печені – відобразити смакові традиції Угорщини і Закарпаття». Він наголошує - його робота дуже важлива і суспільно корисна: «Адже ми, гентеші, подаємо м’ясо людям на стіл!».
 
«Для українців сало – найважливіше, а як для угорців?», - намагаючись на вступити в криваву калюжу, запитую вже в іншого  заклопотаного різника. «Ні, для нас сало не так важливе. Його ми лишимо тут, а заберемо м'ясо – воно для нас першочергове. Я от шинку люблю…», - крізь вуса усміхається Шандор Мезей, гентеш Угорського Королівського Клубу кухарів-любителів, що приїхав із міста Кішкунфейледьгазо. Не випускаючи з рук закривавленого ножа, каже: «Використаємо усі частини свині: буде і гурка, і з печінки ще дещо приготуємо, і ковбасу зробимо, і посмажимо м'ясо… Кров ми уже зібрали. Також буде і суп… Усе по порядку – як розбираємо, одразу починаємо готувати». Він визнає: його праця дечим подібна до роботи хірурга: «Нема різниці: тільки там з людьми працюють, а тут зі свинями. Тварини мають і ті самі хвороби…»

Різникам, вочевидь, властивий деякий цинізм: надто сентиментальним на цій роботі бути не доводиться. Не так просто із глядачами: дехто морщиться на свинячий вереск, та облизується на вид смаженини… Втім, зіштовхнутись з суворою правдою життя і дізнатися, як з’являються на світ улюблені страви, нікому не завадить. Я ж із вегетаріанським спокоєм спостерігаю за фестивальним «свинством». Колеги казали: кожен справжній закарпатець має бути хоч раз присутнім на забиванні свині. А тут це відбувається за участю майстрів своєї справи. А ще – з урахуванням звичаїв. Так, вимога фестивалю - й традиційне опалювання туші соломою. І, звичайно, майстерність - гентешів і кухарів. Процедура перетворення тварини на різносортне м’ясиво триває близько години. Якість м’яса залежить від годівлі свині, але й від того, як професійно працює різник. 

Пан Іван з Виноградова – гість фестивалю. Розповідає: сам забив зо три сотні свиней, ця справа, мовляв, у його крові (жарти на святі відповідають духу дійства), і захоплений віртуозністю гентешів. «Отой різник – Шумахер у своєму ділі», - показує на гечанську команду. «За 20 секунд відділив свинячу ніжку, я це роблю хвилин 5…» Приятель пана Івана Бейло, втім, готовий сам ділитися із гентешами досвідом. Щоправда, кулінарним: «Що найсмачніше можна приготувати зі свинини? Я люблю шкварки, такі, як сам роблю: виходять дуже великими і – червоними! У рецепті є секрет, він не тільки у великих куснях сала, я туди дещо додаю… Попробую пояснити угорцям, але не знаю, чи вони повірять, що саме в цьому секрет». Це, щоправда, так і залишилося загадкою, а тим часом свині вже перетворюються на кулінарні розкоші. Від звичайної смаженини, шкварок і бограша – до тушкованого у вині м’яса, присмаченої угорським перцем печені і різноманітних ковбас.  Мабуть, смачно…

Село Геча, що на закарпатській Берегівщині, втретє влаштувало фестиваль різників

Свиню називають унікальною м’ясною твариною через те, що нічого не пропадає. У діло йдуть не тільки сало, м'ясо й внутрішні органи, але й навіть вуха та кишки. Останні служать для знаменитої закарпатської гурки, що її майстерно роблять гечанські господині. Пані Катерина і пані Іда оповідають рецепт, не припиняючи роботи. Вони вичищають кишки й миють їх, відтак надувають, а тим часом уже остигає фарш. «Для того, щоби зробити гурку, зваримо нутрощі і перемелемо на м’ясорубці. Цей лівер засмажимо з цибулею, додамо відварений рис, сіль й спеції, як от майоран. А потім будемо наповнювати оці кишки…»
Свиняча смакота – це приманка для туристів, – визнає Шарлотта Чізмар:

- Привабити туристів можемо лише пропонуючи багато атракцій. Одна з наших принад – це термальні води, басейн у Берегові. А ще ж – кухня наша чудова, угорська, з червоною паприкою, яка дуже відрізняється від української. А що треба туристам – аби було відмінним, цікавим… І, звичайно, Берегівщина – виноробний край. Уже четверо наших виноробів влаштовують для гостей дегустації. Наша мета – зробити чим більше отаких смачних фестивалів і стати гастрономічним центром Закарпаття і навіть України! Хочемо приваблювати гостей й із-за кордону. От в Угорщині велика традиція таких свят, ми у них багато навчилися. Ну, ми ж мали ці традиції, але не знали, що з цього можна бізнес зробити. От і хочемо поєднати збереження наших звичаїв і – туристичний бізнес.

Тим часом гості наминають свинину. Страва №1 – це те, чим традиційно пригощають різників: кров’янка з тушкованою цибулею. Відтак з іще теплої свинини можна приготувати більше дюжини наїдків. На поминках свині у гечанських родинах починали з «торошкапуста» (тушкована квашена капуста зі свининою і паприкою, на гарнір – картопляне пюре). Ну, й за порядком: гурка, ковбаса, шовдарь (він – на майбутнє, до копчення). Сало свіже, копчене і «папрікаш» - варене й зі спеціями. Ну, й шкварки. Пані Шарлотта розповідає рецепт пирога з ними і додає: які мудрі люди – навчилися використовувати зі свині усе, та ще й заготовляти наїдки аж до весни. І наголошує: до свинини неодмінно подавали червоне вино.

Віддавати шану берегівському вину – це залишається для вегетаріанки, чужій на цьому м’ясному святі. Втім, пані Шарлота втішає: влітку вже втретє проведуть фест леквару. Ще у районі планують започаткувати не тільки фестиваль голубців, а ще й – лечо та рибної юшки. А у першій декаді березня у Берегові традиційно відбудеться фестиваль вина.

Сповнивши всю околицю м’ясними ароматами, фестиваль гентешів міцно увійшов у календар особливих подій в області. Кількість смаковитих свят стрімко збільшується. Закарпатський гастрономічний туристичний шлях уже навіть подали на всеукраїнський конкурс найкращих туристичних пропозицій. Зі смачних фестивалів у краї можна скласти непогане меню: тут тобі і бринза, і картопля, і банош, і паприка на додачу. Та саме гечанський фестиваль гентешів більшість його гостей називала однозначно найсмачнішим. Повірю на слово і  - чекатиму фестивалю леквару…

Алла Хаятова
04 лютого 2009р.

Теги: Закарпаття, Угорщина, різник, Геча, кров, свиня, свинина, м'ясо, фестиваль, сало

Коментарі

Дотепник - Istvan 2009-02-18 / 17:29:00
Ну все-таки, если Istvan хочет писать что-то в коментариях, пусть владеет и русским языком.

Istvan 2009-02-18 / 15:34:00
Ну все-таки, если журналист хочет писать что-то о венгров, пусть владеет и языком.

X 2009-02-13 / 23:15:00
"українство закарпатське" yse nebore goden do lem ty prydumaty orange-орк.Goden sj sja klykaty jurius, сорри abo schy jakosj a upoznaty tja mozh za kilometer bez lupy.:)

сорри 2009-02-13 / 22:30:00
Ярославе, не дивуйтеся: у цього мадярона українство, а особливо українство закарпатське, викликає приступи патологічної ненависті. Такі як він у 1939-му здавали січовиків мадярським гонведам, а може ще й власноруч допомагали розстрілювати. Власне в цьому сенсі його коментарі абсолютно підходять до теми свинства. В решті ж прошу за нього вибачення в авторки, що вивів коментарі за межі обговорюваного матеріалу...

Ярослав 2009-02-13 / 22:06:00
Передам

X 2009-02-13 / 22:02:00
Славику, првiт Тарасу.

Ярослав -Х 2009-02-13 / 21:04:00
Йой, та вудсі я, вудсі. З мого облака поляку й близько не видко!

X 2009-02-13 / 20:59:00
Ярослав.Ага русин з того боку Карпат

Ярослав -Х 2009-02-13 / 20:50:00
Я є русином з діда-прадіда. Я небажаю щоб з русинства робили свинство. Тобто, щоб на цій національності сидори та їм подібні робили собі дешеві девіденди, збурювали людей. Отаке русинство я несприймаю, бо воно окрім горя нічого не дасть!

X 2009-02-13 / 17:48:00
Вперше,щоб автор опустився до орк-orange рiвня.

єврейка 2009-02-13 / 17:31:00
не розумію, чому авторці та ярославу, паші та іхе з ними не зустрітися за склянкою вина, закусити пікницею і все наболіле на пянко-здравомислячу голову не виговорити наболіле, а тут клепати коменти. я думала, що тут якесь серйозне питання коментується, тому і почала читати ці коменти. а виявилось, що ви нахабно забираєте наш час, читачів.

X 2009-02-13 / 16:50:00
Ярослав. Якщо так не любиш русинiв, то чому пiсля закiнчення унiверситета не поiхав в Тернопiль, а пустив корiння тут серед русин.

орк 2009-02-13 / 15:04:00
Ярославе, то Ви знаєте авторку особисто? "є симпатичною жінкою"... Шановна авторко, на наступний фест їдьмо разом! :)

*** 2009-02-13 / 12:42:00
А дійсно, Алло, чому в репортажі не висвітлена проблема русинства? Вважаю це недружнім кроком та дискримінацією русинів!

анонім 2009-02-12 / 15:10:00
Znajes. Odpovimté tak , zse ne xocseszya méni DOBROTU, HOSZTÉPRÉJEMSZTVO NASOHO NARODU, NARODU PUDKARPATYA, masztété ... Jakém tya sztvorélé, takémszya lésés. Uzse mnoho raz ém té kazala- Bozsécsko nam naj prosztéty...

Ярослав 2009-02-12 / 12:16:00
Алла! Я не є вегетаріанцем, скоріше навпаки! Тому з великим задоволенням перечитую вашу статтю. Мало того, що Ви є симпатичною жінкою, Ви ще й гарно пишете. Як на мене - дуже смачно.


Дивуюсь, чому на цій сторінці не обговорюються питання руситнства. Такі коменти є навіть при обговоренні тем, де проблеми русинства жодним чином не є присутні. В даному випадку вони вбачаються, адже свинство й русинство є майже синонімами.

сорри 2009-02-11 / 23:24:00
Компліменти за своєю суттю річ неправдива, мила моя авторко, а тому я надаю перевагу ПРАВДІ, якою вважаю те, у чому щиро переконаний...

Це щодо вашого таланту (не як підстава для викохування самозарозумілості, а виключно як аванс і стимул до творчості та особистого самовдосконалення)... :)



Що ж до журналістики, то заперечуючи її існування на Закарпатті як явища я, проте, виглядів би глупо, якби заперечував існування хоча б кількох талановитих журналістів. Ми ж з вами, здається, навіть спільно погодили певну, на нашу думку, їх кількість?



Десять більш-менш талановитих словоблудів - це ще не привід говорити про явище. А тим більше радіти з цього приводу. Особливо, якщо враховувати те, що, як я і говорив напочатку ТІЄЇ бесіди, більшість із цих талантів, вимучені безгрошів'ям, безперспективністю і побутом, добровільно опустилися до рівня прислуги...



Бережіть себе... :)

авторка 2009-02-11 / 22:55:00
Сорри, цікаво читати таке від особи, яка заперечує існування закарпатської журналістики (якщо не помиляюся у висновках з рясних коментів до одного з матеріалів сайту) ;)

та тим паче - приємно. таке собі муркотіння з вуст лева :) спасибі за "компліман".

Пашо, я тверджу, що кожна людина унікальна просто тому, що знаю це, а пафос дуже не люблю.

"слушною" я називаю аж ніяк не кожну думку і взагалі рідко використовую це слово. хоча могла б: для мене "слушна думка" - це просто та, яку я згідна вислухати. А я - до всього відкрита людина...

далі: моя цікавість до коментів на мій матеріал не суперечить тому, що я щодо всього маю власну думку.


а чи мені не все одно, що про мене думають? залежить - ХТО думає...

паша 2009-02-11 / 22:43:00
ех, сорри, якраз у тебе і дитячі припущення. проти таланту нічого не маю, сам не претендую на оцінку своїх робіт - трохи не та діяльність. загравати до авторки - боже упаси, свого добра вистачає. просто дратує зайва пафосність та надмірність людей. мені і сюди коментар захотілося написати тільки після того, як прочитав відгуки самої авторки.

сорри 2009-02-11 / 22:32:00
Пашо, чому я не можу позбутися враження, що ви просто заздрите талановитій (як на мою думку) авторці?..



Чи ви отак, в такий дивний, майже дитячий спосіб просто до неї заграєте?.. :)




Може ви нам дасте посилання на котрийсь зі своїх власних журналістських бестселлерів, а ми вже якось самі спробуємо порівняти його і оцінити?.. :)

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини