Німецький томограф для закарпатського Мукачева

Вже майже 10 років ентузіасти з німецького містечка Ганау приїжджають на Закарпаття, щоб надати місцевим жителям у Християнському медичному центрі послуги в діагностиці та терапії на західному рівні.

Німецький томограф для закарпатського Мукачева

З 1998 року в Мукачеві працює Християнський медичний центр, підтримуваний з діаспорної фундації.

Терапевт із міста Ганау Петра Беренфенґер (42 роки) чимало повидала на світі. Та коли в листопаді 2006-го разом із землячкою, сімейним лікарем Мартіною Шойфлер (52), вона вперше подолала у фургоні медичної фундації Karpatoukraine 1300 км до українського Мукачева, то побачила «за угорським кордоном раптово тяжкі злидні на вулицях, повсюди відсутність перспективи для людей». На запрошення Шойфлер і вона, і інші лікарі й техніки приїхали до Мукачева у Християнський медичний центр (ХМЦ), щоб складати пожертвуване медобладнання, практикувати й проводити професійні майстер-класи. З собою в них плівки для рентгенограм, хімічні реактиви, інструменти, шприци, перев’язувальні матеріали та засоби для дезінфекції – усе пожертви медичної фундації.

Медичне серце країни б’ється не в державних лікарнях, устаткування та гігієну яких не передати жодними словами. Пацієнти – охочіше в групах – роками їздять до Мукачева, буває й за 350 км. ХМЦ пропонує в діагностиці й терапії стандарти західного рівня. Ліжок немає, операції проводяться у великих містах. Але навіть університетська клініка обласного центру Ужгорода, що за 50 км, посилає своїх пацієнтів з важкими діагнозами сюди.

Медичний центр виник на початку 90-х років завдяки ініціативі єпископа, пасторів і лікарів із реформатської громади Мукачева та Християнського союзу лікарів Закарпаття. У 1992-му про це дізналася реформатська громада Ганау, яка саме запустила гуманітарний проект. Так і сформувалася паралельно медична фундація Karpatoukraine.

Шойфлер була активною в ганаузькій громаді й 1996 року разом з іншою лікаркою з Ганау поїхала вперше до Мукачева. «Ми хотіли скласти для себе картину медичної, організаційної та соціальної ситуації». Незабаром було вирішено: «Попри несприятливі обставини, ми хочемо створити й забезпечити людське й кваліфіковане медичне обслуговування населення».

Відтоді Шойфлер, нині президент ганаузького клубу Zonta, тягає на дні народження та весілля в колі друзів і родичів фотоальбоми, документи чи ноутбук, щоб продемонструвати розвиток ХМЦ. І зібрати пожертви. «Наша допомога діє, бо нічого тим людям не нав’язуємо. Ми лише даємо фундамент».

Уже 1998 року в тимчасово обладнаному приміщенні в будинку мукачівської громади змогла відкритися маленька амбулаторія. Залучені лікарі з лікарень організували там години прийому. Нині в центрі працює команда з 55 лікарів та медпрацівників.

Громада змогла викупити в держави будинок, відчужений у неї в комуністичні часи, відремонтувати й перетворити на 400-метрову поліклініку. До сьогодні вона єдина в Мукачеві та в районі, де пропонується високоякісне амбулаторне обслуговування. У 2004-му, з огляду на попит, 40 км на південь від Мукачева, неподалік румунського кордону було відкрито філіал.

Прийняли 81 500 пацієнтів


Від заснування в ХМЦ прийняли близько 81 500 пацієнтів. Серед спеціальностей було відкрито загальна медицину, терапію, ревматологію, ультразвукову діагностику, кардіологію, гастроентерологію, акушерство та гінекологію, радіологію, лабораторну медицину, неврологію, ендокринологію та урологію.

Особливо Шойфлер пишається такими великими пожертвами, як комп’ютерний томограф, що його в 2006-му встановили німецькі техніки. «Це квантовий стрибок у діагностиці», – каже Шойфлер. З 2007 року тут також є інжектор «CT» для кращого діагностування пухлин і прилади шлункової та кишкової оптики. Минулого року додалася сучасна комп’ютерна установка разом із кращим електроживленням. «Раніше, поки рентген з’являвся на екрані, минало 10 хвилин, а тепер це 10 секунд», – радіє Шойфлер.

Не забувають і про підвищення кваліфікації. Майстер-клас у 2006 році добре відвідували. «Учасники приїхали з десяти лікарень з усього Закарпаття», – каже Шойфлер. Успіх притягує успіх: дедалі більше підприємств жертвують медичні прилади або цілі тонни меблів.

Уте Феттер, Frankfurter Rundschau (Німеччина)
03 лютого 2009р.

Теги: томограф, Мукачево, лікарня, діагностика

Коментарі

ИРИНА 2014-02-11 / 01:01:38
ПРИВІТ,звернулася я цей центр, щоб зробити компютерну топографію, в рєєстратурі попросила записатися на томографія, на що мені відповіли - краще вам спочатку звернутися до невропатолога (візит до нього- 120 грн.)Приняла мене старша бабулька, яка у розмові зацікавилася - Де я працюю??? Спеціаліст наче і непоганий,АЛЕ---у рецепті мені порекомендувала препарат "ДІНО" - ЯКИЙ ПРОДАЄТЬСЯ ЗА РОГОМ У ОДНІЙ АПТЕЦІ, РЕКЛАМУ РОБИТИ НЕБУДУ.... АЛЕ ДАНИЙ ПРЕПАРАТ Є БІЗНЕС ПРОДУКТОМ НА ЯКОМУ "ХРИСТИЯНСЬКИЙ ЦЕНТР" ДУМАЮ НЕПОГАНО ЗАРОБЛЯЄ, КОЛИ Я СПИТАЛА ЧИ МОЖУ ГОДУВАТИ ДИТИНУ ГРУДДЮ ВЖИВАЮЧИ ЦІ ТАБЛЕТКИ МЕНІ ВІДПОВІЛИ- ЗВИЧНО, ЩЕ Й ВІТАМІНКИ ПОПАДУТЬ. ХОЧА МІЙ СІМЕЙНИЙ ЛІКАР,ПРОФЕСІОНАЛ СВОЄЇ СПРАВИ СКАЗАВ - ЛІКИ ЖАХЛИВІ ЩЕ Й НЕБЕЗПЕЧНІ, ВИКЛИКАЮТЬ ЗВИКАННЯ!!!!!!!!!!! ЦІКАВЕ ПОПЕРЕДУ - КОЛИ Я ПОПРОСИЛА ВІДПРАВИТИ МІЙ ЗНІМОК ПО ЕМЕЙЛУ МЕНІ СКАЗАЛИ ЩО ЦЕ НЕ МОЖЛИВ!!!!! ХОЧА ІНФОРАЦІЄ Є НА ДИСКУ І ЗА ЗНІМОК Я ЗАПЛАТИЛА БЛИЗЬКО 400 ГРИВЕНЬ!!!!!!!!! ХІБА МОЖНА НАЗВАТИ ДАНИЙ ЦЕНТР- ХРИСТИЯНСЬКИМ?????? ЦЕ НЕ ЛІКАРІ, ЯКІ ДАВАЛИ КЛЯТВУ "ГІПОКРАТА",А ЗДИРАЧІ ГРОШЕЙ, ЯКІ НАЖИВАЮТЬСЯ НА ХВОРОБАХ ЛЮДЕЙ!!!!!!!!!!

ирина 2014-02-11 / 00:45:50
657890

НОВИНИ: Соціо

11:33
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
23:02
Україна та угорщина погодили відкриття нового ПП "Велика Паладь – Надьгодош" для легкового транспорту
22:29
У Великих Лучках попрощаються з полеглим Героєм Юрієм Лущаєм, що переїхав з Краматорська і поліг на Донеччині
21:54
У Великолучківській громаді встелили квітами останню дорогу Героя Віктора Микити з Кайданова
» Всі новини