В Україні готується легалізація “гумової” зброї

Зброя завжди вабила людину, особливо чоловіків. За її допомогоюї наші пращури полювали на дичину, захищали від завойовників свої поселення. Водночас зброя забрала мільйони людських життів у кількасот війнах. Пістолет чи гвинтівка в одних і тих же руках може стати як знаряддям захисту, так і знаряддям вбивства. Усе залежить від того, що вибере сама людина...

В Україні готується легалізація “гумової” зброї

ДАЙТЕ  ЛЮДЯМ СПЕЦЗАСОБИ

Схоже, вже найближчим часом в Україні побільшає озброєних людей. Міністерство внутрішніх справ вустами свого очільника Юрія Луценка запропонувало дозволити  громадянам  вільно придбати  так звані спецзасоби несмертельної дії -- пістолети та револьвери, що стріляють гумовими кулями. Нині готуються відповідні погодження з Мінюстом, а далі  законопроект буде внесено у Верховну Раду для голосування. І результат волевиявлення народних обранців, зважаючи на настрої в суспільстві, спричинені економічною кризою та загостренням криміногенної ситуації, неважко спрогнозувати...

Спецзасоби не є чимось новим для нас. Ця категорія вогнепальної зброї, разом з газовими та пневматичними пістолетами й револьверами, діє в Україні вже кілька років. Від бойового пістолета спецзасіб відрізняється лише тим, що зроблений він не з сталі, а із спеціального сплаву, і  цівка не має нарізки,  що зменшує швидкість кулі. А в тих, що пропонує зараз міліція -- виробництва Вінницького державного підприємства МВС України “Форт”, буде  звужено ствол, аби не пройшла бойова куля.

Бойові пістолети Макарова після конверсії легко переробляються (у них лише замінюють стволи) на спецзасоби. “Гуму” від бойового ПМ зовні не відрізниш. Навіть більше,  деякі “умільці” умудряються стріляти із спецзасобів бойовими патронами від того ж “макара”, закладаючи патрон не в обойму, а через затворну раму. Наражаючись при цьому на небезпеку. Адже  значно потужніший за “гумовий” патрон  може просто розірвати ствол пістолета й покалічити руку...

ЯК БІЗНЕСМЕНИ СТАЮТЬ “ЖУРНАЛІСТАМИ”

Досі  в Україні   існувала чітка класифікація,  хто має право на придбання “гумових пушок”. Це співробітники правоохоронних органів та члени їхніх сімей, особи,  котрі беруть участь в кримінальному судочинстві (судді, прокурори, адвокати) та їхні близькі родичі, а також журналісти. І все. Але, за висновками  фахівців, в Україні  спецзасобами офіційно володіє близько ста тисяч громадян, і не тільки з перелічених  вище  категорій  суспільства. Чимало таких “стволів” є  на руках в інших  категорій громадян, тих же підприємців. Яким чином бізнесмени ухитряються обійти закон?  Насамперед, купують через посередництво справжніх журналістів “ксиви” позаштатних кореспондентів газети (кажуть, обходиться їм це в 100-200 доларів). Можна  також оформити членство в добровільній народній дружині.

Так чи інакше, проте приватні підприємці -- власники зброї часто фігурують в міліцейських зведеннях: або напиваються  і стріляють  із спецзасобів, або в них крадуть зброю чи самі гублять). Скажімо, 18 січня цього року в міліцію звернувся  28-річний мукачівець, директор однієї з  місцевих фірм. Заявник повідомив,  що загубив у центрі Мукачева свою сумочку, в якій знаходився пістолет Макарова для відстрілу гумовими кулями зі спорядженим  патронами магазином. Там же був і дозвіл на право носіння зброї... А вночі 10 серпня неподалік  готелю “Закарпаття” в Ужгороді 29-річний молодик розпочав  стрілянину зі спецзасобу, поранивши 22-річного студента одного з вузів. Як пояснив “стрілець” в міліції, у такий спосіб він буцімто оборонявся від групи хуліганів, які напали на нього й побили... Обставини обох інцидентів зі зброєю з’ясовують правоохоронці.

«ЗА» І «ПРОТИ»

Зрозуміло,  що інцидентів зі зброєю після того, як усім дозволять купувати спецзасоби, в Україні побільшає. Приміром, таким пістолетом може вільно скористатися для скоєння нападу й цілком законослухняний досі громадянин (раніше судимим особам зброю не продаватимуть). Це суттєвий мінус нововведення. Другий мінус – «ствол» може травмувати  недосвідченого власника або його домочадців. “Гума” далеко не така невинна, як здається на перший погляд. Стріляти зі спецзасобів з відстані ближче, як три метри,  у людину категорично заборонено, як і цілитися в голову, у пах чоловікам  та жінкам у груди. Невеличка гумова куля з близької відстані легко ламає кістки!

Проте всі ці мінуси компенсує найбільший плюс -- законослухняні громадяни, придбавши спецзасіб, почуватимуться захищеними. Знайомий колега розповідав, як побував на початку 90-х у Придністров’ї, де тоді вирував військовий конфлікт, і зауважив цікаву деталь. На вулицях практично не було пограбунків та мордобою, і навіть п’яні не чіплялися до перехожих, а  поводилися  мирно. Місцеві жителі пояснили цю дивну законослухняність просто: злочинці не нахабніють, бо знають, що легко можуть наразитися  на кулю чи  гранату! Благо, зброї тоді в Придністров’ї ходило по руках достатньо.

Володіння зброєю вирівнює шанси як злочинця, так і його жертви. Недарма ж написали вдячні американці на могилі знаменитого Кольта: “Господь створив людей, а Семюель Кольт зробив їх рівними”. У США  вогнепальна зброя продається вільно, навіть автомати,  і це абсолютно не криміналізує їхнє суспільство, попри рідкісні  інциденти з масовими розстрілами психопатами невинних громадян.  Такі  НП -- це  скоріше ексцеси, аніж  наслідки вільного володіння зброєю. Адже карати слід не за носіння зброї з метою самозахисту, а за незаконне її застосування.

ДУМКА МІЛІЦІЇ

-- Особисто я категорично проти вільного продажу вогнепальної зброї й не підтримую цей  законопроект,  котрий так наполегливо пропонують прийняти депутати, -- каже міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко. -- Але з іншого боку, володіння травматичним пістолетом багатьом громадянам дасть відчуття захищеності й впевненості. Ми готові до кінця січня надати громадянам можливість купувати пістолети несмертельної дії. Вбити людину з такої зброї неможливо, адже всередині ствола напаяні спеціальні елементи, які не пропускають бойову кулю. Такий пістолет буде стріляти  пластиковою кулею з гумовою серцевиною з радіусом травматичної дії не більше 5-7 метрів. Зараз ці пістолети проходять експертизу в МВС. Якщо експерти дійдуть висновку, що це не смертельна зброя, вона надійде в реалізацію. Приміром, в Молдові дозволили вільно продавати вогнепальну зброю. Зроблено це було після опитування усіх злочинців, яких затримували за скоєння крадіжок, пограбунків і розбійних нападів. Так от, майже всі вони  зізналися, що під час скоєння злочину боялися не поліції чи сигналізації, а “нарватися” на зброю своїх жертв...

А яка ситуація зі зброєю в нашому краї? За інформацією старшого інспектора дозвільної системи ВГБ ГУМВС майора міліції Сергія Гавриша, на Закарпатті налічується понад 14 тисяч власників вогнепальної зброї: нарізної, мисливської, газової тощо. Тих, хто володіє спецзасобами, які  стріляють гумовими кулями, маємо в області  1420. Зрозуміло, що після обіцяної міністром легалізації “гумових” пістолетів, бажаючих   їх придбати  стане в кілька разів більше.  

Досі процедура одержання дозволів на спецзасоби була доволі складною, й виходжування відповідних документів займало не менше місяця. Починати слід з довідки про несудимість, яка видається в міліції. Колишнім “зекам”  і  тим, хто мав проблеми із законом, доступ до зброї закритий. Претендентові необхідно пройти повний медичний огляд, в тому числі й у психіатра та нарколога (з одержанням відповідних платних сертифікатів). Далі треба було отримати  письмову характеристику з місця роботи (для журналістів -- з редакції  на фірмовому бланку з печаткою). Обов’язково необхідно було пройти відповідні курси з навиків володіння зброєю у міліцейському товаристві “Динамо”. Далі слід придбати сейф або металічний ящик для зберігання «пушки».  З відповідними документами бажаючий придбати спецзасіб з’являється у дозвільну систему міліції й подає заяву на право придбання зброї, сплачуючи встановлену законом суму за послуги дозвільної системи. Подані документи проходять перевірку, а дільничний повинен побувати вдома у заявника й обстежити умови зберігання зброї. І лише після цього міліція видає дозвіл на її придбання,  з яким громадянин йде у  відповідний  магазин,  де купує  спецзасіб та набої.  Там же продаються сейфи, кобури для пістолетів тощо.

ХОЧЕШ ЗБРОЮ -- ДОВЕДЕТЬСЯ РОЗЩЕДРИТИСЯ

За повідомленням ЗМІ, в Україні загалом видано близько 200 ліцензій на торгівлю зброєю. Тільки в  Києві налічується близько двох десятків спеціальних  магазинів. На Закарпатті таких лише чотири: два в Ужгороді та по одному в Мукачеві  і  Хусті. Цікавимося цінами та попитом  в популярному ужгородському магазині зброї “Фазан”.

Зі спецзасобів калібру 9 мм  найдорожче коштують 12-зарядний “Форт” вінницького виробництва (3600 гривень) та пістолет Макарова для стрільби гумовими кулями (восьмизарядний ПМР). Револьвер “Скат-1” типу нагана коштує 2600 гривень. Як пояснює продавець, перелічені  “стволи”, хоч і найдорожчі, проте користуються найбільшим попитом. Зроблені вони з металу, а не зі сплаву, як інші, тому вважаються найбільш надійними й довговічними. Найдешевший зі спецзасобів 5-7 зарядний пістолет “ЕРМА” --1450 гривень. 5-7-зарядний “Шмайсер” та 7-зарядний “Гарант” коштують однаково -- по 1500 гривень. Знайомі ж розповідали, як купували 5-8 років тому такі ж “стволи” за 500-700 гривень. А знаменита “Сайга” (схожий на “Калашникова” карабін) коштувала в ті часи 3600 гривень. Тобто подорожчання зброї в Україні суттєве. Утім, продавець магазину зізнається, що спецзасоби невдовзі знову подорожчають. Для порівняння, бойовий карабін К0-44 можна придбати у “Фазані” за 1800 гривень, мисливські гладкоцівкові рушниці 12-го калібру ТОЗ--за 5000 гривень, а ІЖ-27 -- за 5500 грн. Популярна американська помпова рушниця “Ремінгтон” коштує 8000 гривень.

До зброї необхідні патрони, а це теж недешеве задоволення. Для порівняння,  один патрон до мисливської рушниці коштує від 3 грн., пачка набоїв калібру 7,62 мм  до карабіна -- 70 гривень, а маленький  “гумовий” патрон аж 7,50 грн.

Без спеціального дозволу (лише пред’явивши паспорт) можна придбати пневматичні пістолети калібру 4,5 мм, які стріляють мідними кульками й споряджені газовими балончиками СО2 . У “Фазані” пневматичний пістолет “Гроссман” тайванського виробництва коштує 1060 гривень плюс 5 гривень за балончик. Зрештою, пневматичні пістолети призначені більше для стрільби по мішенях, аніж для самозахисту, хоча зовні дуже схожі на бойові (видає хіба що газовий балончик замість обойми).

А от газову зброю в останні роки беруть неохоче. Воно й зрозуміло: документи треба виробляти, як на спецзасіб, а практичної користі з недешевого “газовика” небагато. Простіше придбати за 20-30 гривень газовий балончик, який дає майже аналогічний ефект при застосуванні.

Зрозуміло, що  люди озброюються не від доброго життя. Бояться ввечері ходити неосвітленими вулицями. До того ж, нахабніють вуличні грабіжники та квартирні злодії. З дня на день, після амністії,   вийдуть на волю  ще кілька тисяч злочинців. Як тут не згадати за винахід полковника Кольта...

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУМВС України в Закарпатській області
30 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
/ 1
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 7
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
09:12
У Тереблі Буштинської громади попрощаються з Анатолієм Несухом, що помер через поранення
» Всі новини