В Ужгороді відбулися урочисті збори з нагоди Дня Соборності України

Сьогодні, 22 грудня 2009 р. в Ужгороді, у сесійному залі Закарпатської обласної ради відбулося урочисте засідання, присвячене 90-літтю проголошення Акту Злуки – Соборності України та 63-ій річниці утворення Закарпатської області. У ньому взяли участь керівництво обласної ради, обласної державної адміністрації, депутати обласної ради, представники професійних спілок, політичних партій, громадських, ветеранських, молодіжних організацій, релігійних конфесій, національно-культурних товариств, обласних організацій творчих спілок України та інші.

В Ужгороді відбулися урочисті збори з нагоди Дня Соборності України

Звертаючись до учасників цього представницького форуму, заступник голови облдержадміністрації Омелян Мателешка підкреслив, що для закарпатців День Соборності – свято особливо знаменне. Адже воно співпадає із днем утворення Закарпатської області. А цьогоріч його окрашують і дві ювілейні дати – 90-річчя Гуцульської Республіки та 90-річчя Всенародного Конгресу українського населення Закарпаття, що відбувся в Хусті 21 січня 1919 року. Відтак він оголосив святкое зібрання, присвячене цим знаменним подіям, відкритим. Урочисто і піднесено у виконанні артистів Заслуженого Закарпатського Народного хору (керівник - Заслужений працівник культури України Наталія Петій-Потапчук) звучить Державний Гімн України.

    Відтак, головуючий на зібранні Омелян Мателешка, оголошує, що від імені учасників зборів корзини квітів покладаються до пам’ятників Тарасу Шевченку та Президенту Карпатської України Августину Волошину і запросив до слова з нагоди свята голову Закарпатської обласної ради Михайла Кічковського.

    Відзначивши історичне значення Акту Злуки 22 січня 1919 року, Михайло Кічковський підкреслив, що це був не епізод, а початок нового етапу поступу українського народу до здобуття і розбудови своєї державності.

    - Нині, сказав він, - осмислюючи державотворче значення Акту Злуки, його актуальність у контексті сьогодення, думками линемо в ту далеку епоху і проймаємось почуттями гордості, щирої поваги до краян – наших славних попередників, які зробили вагомий внесок у визвольні змагання за соборність і незалежність.

    Ми не забуваємо і вшановуємо своїх героїв. На минулій сесії обласної ради депутати підтримали звернення громади селища Ясіня Рахівського району про вшанування пам’яті Степана Клочурака урядовою відзнакою і вийшли з клопотанням перед Президентом України Віктором Ющенком про присвоєння йому високого звання «Героя України».

    Далі Михайло Кічковський наголосив: «Закарпатці, добре знають, якою ціною здобуто волю і незалежність теперішніх і грядущих поколінь. Пам’ятаємо, яким тернистим був їх шлях до здійснення багатовікової мрії, цілих поколінь у реалізації ідей соборності, що завершився возз’єднанням Закарпаття з матір’ю-Україною. За це заплачено кров’ю і життям кращих синів і дочок Срібної Землі, всього українського народу. Тому для нас святими були, є, і завжди будуть ідеали української державності, єдність, неподільність і недоторканість території України. Підтвердженням саме такої позиції є і наше урочисте зібрання з нагоди Дня Соборності, а також заходи, що у ці дні вже відбулися і ще відбудуться у містах і селах. Знаменно і те, що саме сьогодні, 22 січня, на історичному календарі України ще одна пам’ятна дата - 63 роки від створення Закарпатської області.

    Осмислюючи значення цих подій, знову і знову переконуємось, наскільки правильним і, воістину доленосним для України, був Акт Злуки.. Адже тільки у єдиній Українській Державі Закарпаття отримало всі необхідні для економічного і соціально-культурного розвитку умови. За роки возз’єднання з матір’ю-Україною, один з найвідсталіших куточків Європи став у ряд найбільш розвинутих регіонів України, краєм квітучих садів і виноградників».

    Зі стурбованістю і вболіванням говорив Михайло Кічковський про сьогоднішні економічні і соціальні проблеми області. Це зумовлено тим, що Україна, у тому числі й Закарпаття, переживають нині один з найважчих часів за роки незалежності. Кризи - фінансова, економічна, енергетична, накочуючись одна на одну, заподіяли великої шкоди. Та разом із цим, вони багато в чому стали суворим іспитом, як для влади – від центральної до місцевої, так і для всього народу. Ми вкотре переконалися, що не політичне протистояння, а тільки консолідація зусиль і можливостей забезпечить вихід із цього, вкрай тяжкого становища. Саме тому Глава держави Віктор Ющенко на зустрічі із представниками місцевої влади, що відбулась наприкінці минулого року, закликав, як центральну, так і місцеву владу, органи самоврядування виробити спільні практичні заходи на державному і регіональному рівнях, спрямовані на мінімізацію наслідків кризи.

    Однією з очевидних і невідкладних передумов для їх реалізації є здійснення давно вже назрілої адміністративно-територіальної реформи, яка б відкрила перед місцевим самоврядуванням реальні можливості для належного господарювання, використання бюджетних коштів на розвиток територіальних громад. Верховна Рада, Кабінет Міністрів України повинні знайти спільну мову щодо посилення соціального захисту населення, значна частина якого опинилася за межею бідності. Визначені у Конституції України соціальні гарантії мають бути надійно захищені.

    Сьогодні, наголосив далі голова облради, правда життя надто сувора. Але ми мусимо дивитися їй у очі і називати речі своїми іменами, аби з честю і гідністю вийти із вкрай тяжкого становища.

    Падіння промислового виробництва, ріст інфляції, знеціненні національної валюти… Такий стан не міг не позначитись на державному бюджеті 2009 року. Експерти в галузі економіки майже одностайно визнали його «бюджетом мінімального виживання».

    Призупинено фінансування цілого ряду державних цільових програм, в тому числі і тих, які мають для Закарпаття надзвичайно важливе значення. В першу чергу це - комплексна протипаводкова програма «Тиса». Область також позбавлена асигнувань на першочергові заходи щодо запобігання техногенної катастрофи на Солотвинському солеруднику. На жаль, подібних прикладів ігнорування, або недооцінки важливості проблем регіону можна навести і більше.

    Чому так сталося? - Сьогодні запитуємо себе. І відповідь дедалі стає чіткішою і зрозумілішою - це сталося внаслідок недолугого керівництва економікою урядом України на чолі з Юлією Тимошенко, який вперто продовжує видавати бажане за дійсне, приймати непрофесійні рішення, котрі і довели до стану, коли маємо те, що маємо. Хіба це нормально, що загадкою для людей по сьогодні є ціна на газ, умови підписання договору про постачання в Україну голубого палива. Тому не можна не погодитися з тими, хто резонно запитує: «Доки триватиме це?». Таке запитання сьогодні належало б поставити і перед багатьма іншими керівниками вищих ешелонів влади, у тому числі і перед міністрами, очільниками різних відомств і служб, комітетів Верховної Ради України.

    Але і за таких умов, продовжив Михайло Кічковський, ми повинні працювати цілеспрямовано, наполегливо, об’єднувати можливості на виконання найголовнішого – забезпечення умов для якнайшвидшого подолання наслідків кризи. Перші кроки у цьому напрямку зроблено. 14 січня на пленарному засіданні ХХІІ сесії обласної ради депутати затвердили «Заходи обласної державної адміністрації і обласної ради щодо стабілізації фінансово-економічної ситуації в Закарпатській області у зв’язку із світовою економічною кризою». Зрозуміло, що їх виконання - справа непроста.

    Необхідно провести серйозну інвентаризацію й критичний аналіз обласних програм. Потребує жорсткого посилення фінансово-бюджетна дисципліна. Реалії життя зобов’язують повернутись до розпочатих ще кілька років тому напрацювань щодо використання альтернативних джерел енергії, освоєння багатющих можливостей гідроресурсів краю. До речі, про все це йшла мова на минулій сесії обласної ради - у постійних комісіях та на пленарному засіданні.

    Вирішуючи вкрай гострі проблеми економіки, голова ради закликав пам’ятати про основне – ускладнені в умовах кризи людські долі. При цьому надто важливо не оминути увагою найбільш соціально-незахищених краян. Михайло Кічковський не оминув і актуальних моральних та духовних проблем сучасності. Він переконаний, що з Божою допомогою, при спільній праці, ми піднімемо нашу економіку, Україна подолає кризу. Але долати наслідки духовно моральної кризи значно важче, складніше. І наш обов’язок перед часом, перед народом не допустити до цього. Тільки так, живим людським ланцюгом, взявшись за руки, ми сягнемо нових висот. засвідчимо, що ми достойні спадкоємці великої слави і справи учасників Акту проголошення Соборності України, наступних поколінь борців за суверенну Українську Державу, возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною. На завершення свого виступу Михайло Кічковський навів рядки із послання Президента Карпатської України Августина Волошина у березні 1939 року до своїх сучасників. Тоді він сказав: «Це не пора на сум і нарікання. Усі – до нової великої праці!».

    Далі урочисте зібрання продовжилося змістовним аналітичним виступом завідуючого кафедри історії України Ужгородського національного університету, доктора історичних наук, професора Дмитра Данилюка. Він відтворив суспільно-історичну ситуацію 1919 року в Україні і на Закарпатті, значення Акту Злуки в контексті історії і сучасності.

    Делегат Першого З’їзду Народних Комітетів Закарпатської України Василь Беца у своєму виступі наголосив на винятково важливій ролі Акту Злуки у боротьбі наших краян за возз’єднання всіх українських земель у єдиній Українській державі, у якій маємо щастя жити, працювати, діяти в ім’я Соборності України, отчого краю.

    На завершення святкового зібрання відбулася урочиста церемонія вручення почесних нагород обласної ради і облдержадміністрації.
    Голова облради Михайло Кічковський за увіковічення пам’яті героїв національно-визвольних змагань вручив нагрудний знак обласної ради «За розвиток регіону» заслуженому художнику України, скульптору Михайлу Беленю.

    Почесну Грамоту від керівника обласної ради за активну участь у розбудові Соборної України отримали: директор Централізованої бібліотечної системи м. Мукачево (учасниця «живого ланцюга» соборності у 1990 році) Ольга Стадник, депутат обласної ради ІІІ скликання, колишній заступник голови обласної ради Іван Цурко, колишній голова Ужгородського міськвиконкому Еміл Попович, депутат обласної ради попередніх скликань Микола Руснак.

    Заступник голови облдержадміністрації Володимир Гоблик за вагомий внесок у справу єднання українського народу, розбудову незалежної, демократичної держави вручив Почесні грамоти ОДА делегатам Першого З’їзду Народних Комітетів Закарпатської України Василю Беці і Йолані Матлах, завідувачу кафедри історії України Ужгородського національного університету, доктору історичних наук, професору Дмитру Данилюку, керівнику науково-редакційної групи обласної книги «Реабілітовані історією», доктору історичних наук Омеляну Довганичу, заступнику голови Закарпатської крайової організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих Василю Неверклі.

    Завершилось урочисте зібрання величавими і дорогими словами: «Боже, великий, єдиний! Нам Україну храни!».

Анна Романенчук, Василь Чорногор, Надія Лазорик, Закарпатська обласна рада
22 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини