Закарпаття: “Ужинок”, що затьмарив новорічно-різдвяні свята

Талант людини бути майстром на всі руки зазвичай вітається. Ще б пак! Адже вміти зарадити собі в тій чи іншій складній ситуації – дорогого коштує. Проте є царина, у якій самодіяльність - синонім небезпеки. Це - про газ і все, що з ним пов’язано. А підтверджує таку точку зору гіркий досвід...

...Випадок, що стався напередодні Нового року в с. Клинова Гора на Виноградівщині, затьмарив свято не лише потерпілим та їхнім родинам,  власнику кафе-бару, а й  численній когорті співчуваючих земляків. І не тільки. Люди, почувши про трагедію, втратили спокій: здоров’я та життя сімох молодих жінок - під знаком запитання!

Хоча трагедії  зранку, 30 грудня, ніщо не віщувало. Мати двадцятирічного власника розважального закладу Василя Зекурича - Йолана Адальбертівна- зібрала приятельок з приємної нагоди: поприбирати та підготувати кафе-бар до зустрічі  Нового року. Оскільки заклад ще не був введений в експлуатацію, трудових угод з добровільними помічницями, ясна річ, ніхто не укладав. Під’їхавши на двох машинах  до кафе - бару на вул. Миру, 28, жінки  з  продуктами та  напоями подалися в приміщення. Дві з них за кілька хвилин повернулися до автомобіля за начинням для прибирання. Одна ж з тих, що знаходилися в приміщенні бару, де, до речі, вже горіло світло, вирішила запалити. Чиркнула запальничкою, і тут... пролунав вибух! Шаленої сили, адже на фото з місця події, будівля кафе-бару виглядає так, наче над нею познущався торнадо. Вибуховою хвилею власницю запальнички викинуло на вулицю, двох жінок, що поралися тут же, відкинуло від автомобіля, на них горів одяг,  в шоковому стані жінки його гасили. З приміщення  самотужки вибралися ще три  учасниці горе-події. Четверту виносили власник закладу з товаришем, що підоспіли. Потерпілих розсадили по машинах і відвезли У Виноградівську районну лікарню. П’ятеро з них опинилися в тамтешній реанімації, двоє - в травматології. Еріка Фончікі, що отримала найсерйозніші опіки, обличчя, тулуба, кінцівок та дихальних шляхів, померла    того ж вечора, залишивши напівсиротами неповнолітніх доньку і сина. Четверо жінок наразі отримують лікування в Угорщині. Такий ось сумний  “ужинок”. Хоча й за нього залишається подякувати Господу,  який не допустив втрат ще більш вагомих...

А тепер час спитати: як могло таке статися? хто відповість за  трагедію у Клиновій Горі, що нашкодила здоров’ю шістьох і вбила сьому жінку?
- Відповідь на ці запитання дала комісія з розслідування групового нещасного випадку зі смертельним наслідком, - розповідає її голова, начальник Територіального управління Держгірпромнагляду по Закарпатській області Михайло Саварин. -  Призвело до трагедії, перш за все, виконання будівельно - монтажних робіт системи газопостачання об’єкту в с. Клинова Гора по вул. Миру, 28 Виноградівського району без технічних умов, проектної документації, здійснення технічного нагляду за будівництвом з подальшим відновленням газопостачання без призначення особи відповідальної за безпечну експлуатацію газового господарства. Це саме та – заборонена! - самодіяльність, яка не могла не призвести до сумного фіналу. Негативно прислужився й залишений  напередодні у відкритому положенні кран перед гумовотканинним рукавом, що не був під’єднаний до газової плити і не був заглушений. Позаяк кількість витоків газу в будинках, квартирах та під’їздах в останній час різко зросла, не можна нехтувати абетковими правилами –  ретельно перевіряти надійність кранів на  газопроводах та приладах, провітрювати приміщення, не вмикати й не вимикати освітлення, не користуватися електродзвониками, не запалювати вогню та не курити, якщо з’явилась бодай найменша підозра витоку газу. І, нарешті, причиною нещасного випадку визнано недостатній контроль  спеціалістів-газовиків за повнотою проведення обходів підземних газопроводів згідно з маршрутними картами.

Звідси й персоналії винних: власник будівлі приватний підприємець Василь Зекурич стосовно перших двох порушень та головний інженер Виноградівської філії ВАТ “Закарпатгаз” Володимир Костак – щодо останнього. Оскільки потерпілі не уклали з власником будівлі, як того вимагає чинне законодавство, договори-контракти та фактично не були допущені до роботи в інтересах підприємця комісія не пов’язала нещасний випадок зі смертельним наслідком із виробництвом.

- Руки з “газового пульсу” в регіоні не знімаємо з часу трагедії у Дніпропетровську, - зізнається Михайло Саварин. –  Подія, забравши десятки людських життів та нанісши численні матеріальні збитки, змусила усвідомити: газ, що запроваджувався в наше життя як благо, при недбалому ставленні  та запущеності господарства обертається на серйозний ризик. Тож, сидячи на пороховій бочці, не можна втрачати пильності...

Тільки протягом 2008 року на 313 об’єктах здійснено 8 цільових, 4 комплексних та 335 оперативних перевірок. Виявлено 3359 порушень нормативно-правових актів охорони праці та промислової безпеки, з них усунуто 2596. Призупинено 210 робіт та одиниць технологічного обладнання й устаткування. За виявлені порушення накладено  208 адміністративних стягнень на суму майже 20 тис.грн. Комплексно перевірені чотири філії ВАТ “Закарпатгаз”: Іршавська, Свалявська, Міжгірська та Мукачівська.

За інформацією державних технічних інспекторів під час комплексних обстежень філій ВАТ “Закарпатгаз” виявлено характерне порушення, що полягає у відсутності розроблених та введених в дію “Положень-інструкцій з організації та проведення контролю за дотриманням безпеки експлуатації газового господарства”. Воно повинно передбачати періодичність і обсяг перевірок керівним складом; порядок виявлення і усунення порушень; визначення стану газопроводів, газового обладнання і приладів; аналіз причин допущених порушень; перевірку діяльності керівників  підрозділів і забезпечення ними умов дотримання на робочих місцях вимог “Правил безпеки систем газопостачання України” та інших нормативних актів охорони праці і промислової безпеки. На думку працеохоронців, існуюча  на підприємстві система контролю не відповідає вимогам безпечної експлуатації систем газопостачання.

- Образно характеризувати роботу ВАТ “Закарпатгаз” на ділянці безпеки й охорони праці, - резюмує Михайло Саварин, - можна , застосувавши фразеологізм “товчуть воду в ступі”. Такий підхід склався, перш за все через прорахунки, допущені керівництвом:  неналежне фінансування робіт з оснащення служб та філій засобами контролю, їх перевірки й ремонту та штатну укомплектованість спеціалістами газової галузі на 45-50%; допуск до робіт   підвищеної небезпеки працівників, що не пройшли спеціальне навчання. На зазначені недоліки вже неодноразово вказувалося, але усувати їх підприємство не поспішає, а значить залишає ризики, що можуть призвести до аварійних ситуацій.

Прес-служба Теруправління Держгірпромнагляду України по Закарпатській області
22 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Надзвичайні ситуації

11:30
У понеділок в Бобовищі на Мукачівщині вигорів гараж, а в Мукачеві – саманна "конюшня"
11:17
У Дюлі на Берегівщині горів будинок
11:49
За вихідні на Закарпатті ліквідували 7 загорань сухостою і сміття, в Нижніх Воротах врятували аптеку
10:53
У Богдані згорів будинок, у якому приймав ванну чоловік, що наглядав за власністю сусіда-заробітчанина
19:11
У Перечині вигорів цех готової продукції деревообробного підприємства
17:37
/ 1
У "наркоп'яному" зіткненні вантажівки та легковика в Заріччі одна людина загинула, ще двоє травмовані – офіційно
11:47
У Заріччі Хустського району зіткнулися легковик і вантажівка, є постраждалі
10:47
У Тересві на Тячівщині під час спалювання сміття отримали сильні опіки двоє працівників підприємства
10:39
У Липовці Хустської громади вигорів покинутий будинок біля лісу
16:53
Між Стеблівкою та Сокирницею на Хустщині Chery Amulet на швидкості врізався в дерево на узбіччі
16:41
На пожежі дачі в ужгородських Горянах отримав опіки рук 35-річний господар
16:27
/ 22
З'явилося відео з салону Audi Q5 безпосередньо перед смертельною ДТП на Слов'янській набережній в Ужгороді
14:52
У пожежі в житловому будинку в Берегові загинуло 19 котів, ще 40 врятували
11:58
У Білках горіла надвірна споруда, будинок поруч врятували
11:52
На Рахівщині відшукали заблукалого туриста, що заблукав на Говерлі. Пошуки його друга тривають
10:58
/ 4
В Ужгороді опівночі група молодиків на Audi на швидкості влетіла в дерева: двоє загинули на місці, ще троє – в реанімації
17:36
У Синевирі цілу ніч шукали 10-річного хлопчика, що втік після сварки з матір'ю
12:32
У Ясіні вогонь з надвірної споруди перекинувся на сусідську дровітню
11:43
/ 3
У Рахові жінка хотіла прийняти ванну, а загорівся будинок
22:28
У Лазах Тячівської громади через пожежу в мансарді прибудованого гаража вигорів також дах будинку
11:19
/ 2
Житель Нижніх Воріт втопився, долаючи Латорицю вбрід до свого будинку
14:02
У Мукачеві на пожежі загинув чоловік
11:00
В Ужгороді на об'їзній горів Mercedes
10:51
У Виноградівській громаді горіли "будка" в циганському таборі Підвиноградова та надвірна споруда у Виноградові
11:12
/ 1
У Сваляві 21-річний водій мікроавтобуса Ford, рухаючись задом, смертельно травмував 76-річну жінку
» Всі новини