Славний ювілей Соборності України відзначило і Закарпаття

У четвер, 22 січня, в облдержадміністрації за участі керівників краю, представників політичних партій, інтелігенції відбулося урочисте засідання, приурочене Дню Соборності України та 63-й річниці утворення Закарпатської області.

Славний ювілей Соборності України відзначило і Закарпаття

Передусім учасники зібрання згадали історичні події далекого 1919 року, коли 22 січня  у Києві  обнялися брати, що віками  жили в різних державах, аби  спільно  боротися  за досягнення  єдиної   мети – соборної  України. Відбувся  доленосний  Акт Злуки, що возз’єднав  мрії і помисли  багатьох поколінь українства на територіях Сходу і Заходу, які  перебували в ярмі  іноземного  поневолення. Це був  не епізод, а початок нового  етапу  поступу  нашого народу до створення і розбудови  своєї  державності.

«З плином літ  все більше і більше  підтверджується  глибинний зміст  тієї події,  - що сила і велич Соборності  України –  у нашій  єдності,  вірності нашим національним  устремлінням, – наголосив голова обласної ради Михайло Кічковський. – Пам’ятаємо, як у січні  1990 року  наші краяни разом  із   сотнями тисяч  співвітчизників  уперше відзначили великий День Соборності. Вийшовши  на   трасу, що веде до Києва,  вони взялися  за руки,  утворивши живий ланцюг українських  патріотів... Нині, осмислюючи  історичне значення  Акту Злуки, його актуальність у контексті  сьогодення, думками линемо  в ту  далеку  епоху  і проймаємось  почуттями  гордості, щирої поваги до краян – наших  славних попередників, які зробили  вагомий  внесок  у визвольні змагання  за соборну  незалежну Українську Державу».

Наголошувалося на ще одних подіях  надзвичайно важливих  в історії Закарпаття: 21 січня  1919 року  в Хусті  відбувся представницький  Всенародний  Конгрес  українського населення Закарпаття. Було згадано і про героїв   Карпатської України,   утворення Закарпатської області –  22 січня   1946 року. «Весь пошматований кордонами  український народ  прагнув єдиного –  Соборної  України. Ось чому Акт Злуки Української Народної Республіки та Західної Української Народної Республіки   тепер, коли українська держава є реальним  повноправним  членом  європейського і світового  співтовариства, залишається яскравим символом боротьби  за незалежну  Україну. І нарешті,  це той історичний   досвід, з якого мають  черпати  уроки  як сучасні  політики, так і   кожен з нас, – наголосив Михайло Кічковський. – аналізуючи  історичний   проміжок  часу в 90 непростих  літ,  драматичні події, що відбулися  протягом  них, кожен із нас  повинен  чітко  усвідомити:  подальше  щасливе  існування  України, її  поступ  у демократичне  цивілізоване майбутнє  можливі  лише за умови  її єдності».

Михайло Кічковський у своєму виступі не оминув увагою і нинішній стан речей, зокрема наслідки світової кризи. За його словами, Україна, у тому числі й Закарпаття, переживають нині один із найважчих часів за роки незалежності. Кризи - фінансова, економічна, енергетична, накочуючись одна на одну, заподіяли великої шкоди. Та разом із цим вони багато в чому стали  суворим іспитом, як для влади – від центральної до місцевої, так і для всього народу. «Ми вкотре переконалися, що тільки консолідація зусиль і можливостей забезпечить вихід із цього  вкрай тяжкого становища. Саме тому Глава держави Віктор Ющенко  на зустрічі із представниками місцевої влади, що відбулась наприкінці минулого року, закликав, як центральну, так і місцеву владу, органи самоврядування виробити спільні практичні заходи на  державному  і  регіональному рівнях, спрямовані на мінімізацію наслідків  кризи, – наголосив Михайло Кічковський. – Однією з очевидних і невідкладних передумов для їх реалізації є здійснення давно вже назрілої адміністративно-територіальної реформи, яка б відкрила перед місцевим самоврядуванням реальні можливості для належного господарювання, використання бюджетних коштів на розвиток територіальних громад. Верховна Рада, Кабінет Міністрів України повинні знайти спільну мову щодо посилення соціального захисту населення, значна частина якого опинилася за межею бідності. Визначені у Конституції  України соціальні гарантії мають бути надійно захищені».

Також промовець навів останні дані експертів ООН, за якими, в Україні найгірша економічна ситуація в світі. «Країна катастрофічно втрачає довір’я інвесторів і вийшла в світові лідери по падінню промислового виробництва, росту інфляції, знеціненні національної валюти. Такий стан не міг не позначитись на державному бюджеті 2009 року. Експерти в галузі економіки майже одностайно визнали його «бюджетом мінімального виживання. Призупинено фінансування цілого ряду державних цільових програм, в тому числі і тих, які мають для Закарпаття надзвичайно важливе значення. В першу чергу це - комплексна протипаводкова програма «Тиса». Область також позбавлена асигнувань на першочергові заходи щодо запобігання техногенної катастрофи на Солотвинському солеруднику. На жаль, подібних прикладів ігнорування, або недооцінки важливості проблем регіону можна навести і більше», – зауважив Михайло Михайлович.

– Але і за таких умов ми повинні  працювати цілеспрямовано, наполегливо, об’єднувати можливості на виконання найголовнішого – забезпечення умов для якнайшвидшого подолання наслідків кризи. Перші кроки у цьому напрямку зроблено... Вирішуючи вкрай гострі проблеми економіки, пам’ятаймо про основне – ускладнені в умовах кризи людські долі. При цьому надто важливо не оминути увагою  найбільш соціально-незахищених краян. Це вимагає від нас  бути серед людей,  знати реальний стан справ у кожному районі, кожній територіальній громаді. Адже економічна криза набуває характеру ланцюгової реакції, уражаючи соціальну та гуманітарну сфери, малозабезпечені верстви населення. У зв’язку з цим особливо важливо максимально зберегти діючі виробничі потужності, підтримати малого і середнього виробника, домогтися, аби жодна сім’я не залишалась напризволяще, без годувальника... Тільки так, живим людським ланцюгом, взявшись за руки, ми сягнемо нових висот, засвідчимо, що ми достойні спадкоємці великої слави і справи учасників Акту проголошення Соборності України, наступних поколінь борців за суверенну Українську Державу, возз’єднання Закарпаття з матір’ю-Україною».

На урочистому засіданні про уроки та велич подій 90-літньої давнини для сучасної –Соборної України – говорили також  доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри історії України Ужгородського національного університету Дмитро Данилюк, делегат Першого з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України Василь Беца.

Відтак в.о. голови облдержадміністрації Володимир Гоблик виконав почесну місію – нагородив Почесними грамотами обласної державної адміністрації делегатів Першого з’їзду Народних Комітетів Закарпатської України Василя Бецу, Йолану Матлах, завідувача кафедри історії України УжНУ,  доктора історичних наук, професора Дмитра Данилюка, керівника науково-редакційної групи обласної книги «Реабілітовані історією», доктора історичних наук Омеляна Довганича, заступника голови крайової організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів та репресованих Василя Неверклу.

В обласному центрі було покладено  квіти до підніжжя пам’ятників Тарасу Шевченку,   Герою України, Президенту Карпатської України Августину Волошину.

Урочистості, приурочені славним датам в історії України та краю, відбулися в усіх районах та містах області.

Управління інформації та зв’язків із громадськістю Закарпатської ОДА
22 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

11:03
/ 1
Підтверджено загибель Юрія Карпинця з Пастілок Дубриницько-Малоберезнянської громади, який майже рік вважався зниклим безвісти
04:22
Військовослужбовцеві з Хустщини, що п'яним забрав чуже авто, "апеляційно" присудили 5 років тюрми з конфіскацією
23:58
/ 5
ВАКС закрив справу проти "закарпатського" ексголови Рахункової палати Пацкана, визнавши його невинуватим
22:10
/ 9
Громада ПЦУ у селі Присліп на Міжгірщині після 5 років протидії МП увійшла до свого храму
11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
/ 2
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
» Всі новини