Закарпаття: Спортивні підсумки 2008 року

Завершувати рік і не підсумувати його кращі здобутки — погана прикмета. Утім, звичайно, не прикметами керувалися в управлінні молоді і спорту облдержадміністрації, коли влаштовували вечір для кращих тренерів, спортсменів, керівників товариств, клубів, організацій галузі, а бажанням ушанувати тих, хто 2008 року продемонстрував на престижних змаганнях високі результати та в цілому показав вагомі здобутки в роботі.

Премії, відзнаки, стипендії

Не так давно започатковано дві обласні премії в галузі спорту. Це хороша новація. Адже такі нагороди слугують стимулом до кращої праці, яка, на жаль, досі належним чином не оплачується. Крім того, в такий спосіб можна відзначити тих, хто справді цього заслужив.

Не менш важливо вшановувати і тренерів, і спортсменів, віддаючи належне, так би мовити, досвіду й молодості. У контексті сказаного особливо приємно, що не забули наших ветеранів О.Філіпа та О.Ромбая, як зрештою, й інших тріумфаторів. Зокрема лауреатами премії імені Василя Федака стали: старший тренер СДЮШОР (Ужгород) з футболу Олександр Філіп (за вагомий внесок у розвиток футболу в області, підготовку спортивного резерву та спортсменів високої кваліфікації), член президії обласної асоціації ветеранів фізичної культури і спорту, заслужений учитель Української РСР Оттокар Ромбай (за вагомий особистий внесок у розробку програм навчання дітей плавання та навчальних програм із фізичної культури, підготовку спортсменів високої кваліфікації та вчительських кадрів із фізичної культури), начальник відділу у справах молоді і спорту Мукачівського міськвиконкому Євген Овсянніков (за вагомий внесок у розвиток фізичної культури і спорту в області).

Серед спортсменів лауреатами премії імені Петра Крайняниці названо: студентку ЗакДУ Наталію Добринську (за перемогу в легкій атлетиці на Олімпіаді в Пекіні), мукачівця Василя Дячука (за перемогу на чемпіонаті світу із шахової композиції), ужгородця Романа Герія (за перемогу на чемпіонаті світу з волейболу серед спортсменів із вадами слуху й мови) та представника Рахівщини Івана Білосюка (за здобуття бронзової медалі на Кубку Європи з лижних гонок).

Крім того, відзнаками обласної ради нагороджені голова облради СТ “Спартак” Антон Яцина, тренер збірної команди області з лижних гонок Василь Коваль, тренер-викладач із шашок Анатолій Вайда (Іршава), радник голови облпрофради Сергій Баранчиков та ціла група управлінців. Серія ж перспективних спортсменів (25 чол.) ще й отримуватиме з нового року обласні стипендії. Хай і “дрібниця”, але приємна.

Огляди-конкурси спортивної майстерності серед шкіл

Спортивні школи в нас різні, тому й виок-ремлено їх за категоріями. Так, серед дитя-чо-юнацьких спортивних шкіл області трій-ку кращих склали ДЮСШ Мукачівської рай-ради ФСТ “Колос” (5750 очок), ДЮСШ № 1 Ужгородського міськвиконкому (5580) та ДЮСШ відділу освіти Тячівської РДА (5227).

В аналогічному конкурсі з-поміж ОДЮСШ нагороди приймали ОДЮСШ управління освіти і науки ОДА (8321 очко) та обласні спартаківські школи відповідно із зимових та літніх видів спорту (4439 і 2816 очок). Як бачимо, переможець настільки випередив призерів, що його можна вже розділяти на кілька “команд”. Добре попрацювали також інваспортівці, в активі котрих 1562 очки. А ось школам товариств “Динамо”, “Україна”, “Колос”, які очковий набуток мають у вигляді сотень, слід у наступному році пожвавити роботу. Особливо сказане стосується “українців”, в активі яких лише 302 очки. Утім представники цього товариства дещо реваншувалися серед спеціалізованих дитячо-юнацьких шкіл олімпійського резерву. В цій категорії перемогли СДЮШОР із гандболу та СДЮШОР із футболу управління у справах молоді і спорту ОДА (7807 і 5363 очки), а також СДЮШОР із гірськолижного спорту облради ФСТ “Колос” (2977). Особливо слід відзначити гандболістів, які в непростий час зуміли зберегти кращі традиції свого закладу.

На рівні клубів, товариств, управлінь

У когорті кращих спортивних клубів області за підсумками 2008 року виявилися мукачівський “Товариш” та ужгородські СК “Банзай РА” й “Імпульс”.

Що цікаво, всі вони спеціалізуються на спортивному орієнтуванні. Аж не віриться: всім утерли носа саме орієнтувальники, які в багатьох питаннях фінансового й матеріального забезпечення значно поступаються колегам з інших видів спорту.

Якщо ж брати товариства й управління, то серед них найплідніше попрацювали обласне управління з фізичного виховання і спорту МОН України (36851 очко), облради СТП “Спартак” (13261) та ФСТ “Колос” (10388). І знову ж: як тут не виділити лідера?! Хтось зі скептиків, можливо, скаже, що в названого управління більші можливості. Хай і так, але ж ними ще потрібно скористатися. І якщо роботу зроблено фахово — є результат.

В авангарді міст і районів

Мабуть, найважче визначати кращих серед міст і районів. Адже є гірські, є низинні місцевості. У кожної з них своя спортивна специфіка. Тому, мабуть, спроба поділити міста й райони на групи є виправданою. У кожній із них переможці таким чином визначалися окремо. Загалом кращі:

у першій групі Ужгород (19436 очок), Мукачево (17277) і Мукачівський район (6034);

у другій групі — Рахівський (11002 очки), Міжгірський (6644) і Воловецький райони (3731).

У першій групі лідерство ужгородців і мукачівців закономірне — там сконцентровано найкращий в області спортивний кадровий і матеріальний потенціал. Хоч знову ж таки його ще треба реалізувати. А в другій групі слід виокремити рахівців, які надпереконливо здобули лаври переможців.

За десяткою — десятка

Цікаво подивитися на списки кращих тренерів і спортсменів. Зокрема до десятки кращих спортсменів в олімпійських видах спорту увійшли (надалі перші три прізвища — за рейтингом, інші — в алфавітному порядку — авт.)

Фехтувальник Анатолій Герей (Ужгород), пляжні волейболісти Андрій Куцмус і Олексій Клямар (обидва Ужгород), лижний гонщик Іван Білосюк (Рахівський район), греко-римський борець Іван Волос (Мукачівський район), лижний гонщик Василь Коваль (Міжгірський район), фристайліст Станіслав Кравчук (Мукачево), сноубордист Йосип Пеняк-молодший (Ужгород), гірськолижниця Анастасія Скрябіна (Мукачево), сноубордистка Анна-Марія Чундак (Ужгород). Відзначимо також і те, що лише один із названих спортсменів показав результат рівня срібного призера чемпіонату України (але серед дорослих!), а інші або чемпіони країни, або призери чемпіонатів Європи і світу.

Що ж до першої десятки тренерів в олімпійських видах спорту, то картина приблизно та ж: автоматично більшість — ужгородці й представники зимових видів спорту (хіба що в першому випадку вирізняються чисельністю спартаківські представники, а в другому — спартаківські й динамівські порівну): Анатолій Герей (фехтування, Ужгород), Віктор Мартин (пляжний волейбол, Ужгород), Іван Кукушкін (греко-римська боротьба, Мукачівський район), Петро Білосюк (лижні гонки, Рахівський район), Василь Коваль (лижні гонки, Міжгір’я), Анатолій Мазур (фристайл Берегово), Йосип Пеняк-старший (сноубординг, Ужгород), Оксана Рапинець (фехтування, Ужгород), Ігор Скрябін (гірські лижі, Мукачево), Марина Чундак (сноубординг, Ужгород). Правда, у списку тренерів є неприємна ложка дьогтю, а саме: А.Мазур виїхав працювати в Росію, причому прихопив із собою групу перспективних фристайлістів із Берегова. Отож чиновникам треба б поламати голову: як зробити так, аби подібного більше не повторювалося. Надто вже прикрий випадок, тим паче коли згадати перипетії “приживання” А.Мазура в Україні та у вітчизняному фристайлі (одна історія з громадянством чого варта) й те, в який спосіб залишив державу названий заслужений тренер України.

Якщо ж поглянути на неолімпійські види, то в них визначено лише перші п’ятірки: спортсмени — пауерліфтер Олександр Лийвой (Мукачево), волейболіст Роман Герій (Ужгород), бодібілдингер Бейла Балог (Ужгород), гирьовик Василь Потокій (Виноградів), авіамоделіст Олександр Покорський (Мукачево); тренери — Микола Красилинець (пауерліфтинг, Мукачево), Олександр Марчук (гирьовий спорт, Виноградів), Віталій Покорський (авіамодельний спорт, Мукачево), Віктор Стегура (мотоспорт, Ужгород), Микола Зубашков (бодібілдинг, Ужгород). Ці п’ятірки сформували представники тільки трьох міст (Ужгорода, Мукачева й Виноградова), які домоглися результатів практично на рівні чемпіонатів Європи і світу. Причому О.Лийвой та О.Покорський стали чемпіонами світу! На влаштованому святі всі, хто відзначився у 2008 році, отримали різноманітні нагороди від влади.

Далі буде

Тим часом ходи набирає новий рік. Хочеться, щоб у ньому було якомога менше прикрощів 2008-го та, навпаки, побільше переможних миттєвостей. Проте дотягнутися до вже встановленої планки результатів буде непросто з огляду на політико-економічну ситуацію в країні та у зв’язку з цим поширення чуток щодо кардинального погіршення фінансування галузі. Утім поки є й промінчик надії. Принаймні вже на початку року з’явилися перші звістки про хороші результати з “європейських” етапів Кубка світу. Так, рапірист А.Герей здобув “золото” серед юніорів, а сноубордисти Й.Пеняк і А.Чундак в одній із дисциплін показали відповідно 8 і 24 місця. Потрапляння ж у першу тридцятку в названому зимовому виді в подальшому гарантує участь наших земляків в Олімпіаді 2010 року. Отож попри труднощі вірмо в краще завтра і працюймо заради нього.

Володимир Тарасюк, Ужгород
20 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Спорт

20:27
Кіберполіція заблокувала Telegram-канал, що лякав терактами в школах Мукачева
12:46
Закарпатці повернулися з нагородами з чемпіонату України з пауерліфтингу
20:42
В Ужгороді відбувся турнір пам'яті полеглого захисника Данила Богуславського
10:38
/ 6
Зимова першість Закарпаття з футболу: блокпостів біля стадіонів не буде, але й "ухилянтів" не прихищатимуть
10:28
/ 1
Стадіони у Минаї та Ужгороді допущені до УПЛ, хоча освітлення відсутнє
11:24
/ 3
5 організаторам підпільних гральних клубів на Закарпатті повідомили про підозру
20:53
/ 5
Закарпатська облрада просить УАФ дозволити й надалі проводити футбольні матчі на стадіонах "Авангард" та "Минай-Арена"
23:48
/ 4
Вартість встановлення освітлення на стадіоні "Минай Арена" сягне близько 16 млн грн
16:36
/ 1
На Закарпатті за допомогою квадрокоптера "вичислили" двох "ухилянтів"-"плавунців"
11:19
/ 9
УАФ заборонила матчі на "Минай-Арені" та "Авангарді" в Ужгороді до встановлення освітлення
23:41
Результатом благодійного забігу до Дня Святого Миколая в Ужгороді стали зібрані майже 40 тис.грн
12:41
/ 2
ФК "Минай" втратив ключових футболістів – Любеновіч
17:02
/ 1
Військовослужбовець із Закарпаття Андрій "Бродяга" Ткачук здобув "бронзу" Чемпіонату світу з бігу на 24 години
14:00
/ 3
За останні 2 дні "Минай" покинули вже 5 гравців
16:55
Закарпатський Воловець прийме Кубок України з армреслінгу
11:36
Закарпатські пауерліфтери повернулися з кубка України з медалями і навіть рекордом
15:20
Матч "Минаю" з "Динамо" в Ужгороді перенесено на весну через повітряну тривогу та відсутність освітлення на стадіоні
16:09
У Мукачеві відбулися змагання з художньої гімнастики "Мукачівська зірочка"
16:46
Мукачівці долучилися до забігу проти насильства
11:39
/ 1
Поліція розповіла про обставини зіткнення легковика, вантажівки, мікроавтобуса і велосипедиста у Вонігові на Тячівщині
10:40
/ 1
У Мукачеві сьогодні стартують чемпіонат Закарпаття та відкритий Кубок Мукачева зі змішаних єдиноборств (ММА)
21:07
Мукачівець вдало виступив на "Biegu Niepodległości" в Польщі
09:54
/ 1
9-річний хлопчик з Закарпаття встановив світовий рекорд у гирьовому спорті
17:49
/ 1
Перший благодійний Krayna Uzhhorod Half Marathon зібрав понад 316 тис. грн гривень на підтримку ЗСУ
16:52
Через півмарафон в Ужгороді в неділю перекриють ряд вулиць
» Всі новини