Закарпаття: Служба зайнятості - у центрі соціальних інтересів краян

Основна місія служби зайнятості – не тільки матеріально підтримувати безробітних, але й допомогти їм працевлаштуватися. Вона пропонує роботу як у рідній місцевості, так і за межами областей та України. Нові акценти вносить у цю ситуацію фінансово-економічна криза, яка призводить до розгулу безробіття.

Закарпаття: Служба зайнятості - у центрі соціальних інтересів краян

Ознаки економічної кризи особливо відчутними стали у грудні. Станом на 1 листопада минулого року Великоберезнянський районний центр зайнятості міг запропонувати безробітним 188 вакансій на підприємствах, організаціях та установах району, а 19 грудня цей показник складав уже всього 47. Отже, попит на робочу силу різко знизився.

Водночас зросла кількість жителів району, які звернулися до служби зайнятості у пошуках роботи чи отримання статусу безробітних. У порівнянні з позаминулим роком за 11 місяців цей показник збільшився на 4,54 відсотка. Рівень безробіття склав 5,85 відсотка, що також на 1,06% вище за відповідний період 2007 року. Що й казати, якщо лише упродовж листопада та до 22 грудня до нас звернулися 97 осіб, які втратили роботу. Найбільше звільняють ужгородські підприємства: ТОВ «Гроклін-Карпати», ЗАТ «Ужгородська швейна фабрика», а також агрофірма «Еліта», ТОВ «Березнянка», ДП «Великоберезнянський лісгосп» та приватні підприємства Я.Семйона та «Мундус».

І це лише початок процесу, який характеризує наслідки економічної кризи. Отже, до служби зайнятості будуть звертатися звільнені з постійного місця роботи працівники у пошуках соціального захисту чи отримання нової роботи.

Великоберезнянськийцентр зайнятості готовий до такої ситуації. Його фахівці можуть надати усі послуги, передбачені чинним законодавством України. Але все-таки основну увагу будемо звертати на  пропозиції щодо працевлаштування на усі наявні вакансії у районі, області і навіть в Україні. Добре, що це дозволяє нам Єдина інформаційно-аналітична система, запроваджена у всіх підрозділах служби зайнятості. Бажаючі можуть дізнатися про всі вільні робочі місця у межах держави, а також претендувати на них. Словом, ми готові допомогти кожному, хто має право на соціальну підтримку у випадку втрати постійної роботи.

Хоча програма зайнятості населення Великоберезнянського району складалася на два роки – 2008-2009, у ній не враховувалися обставини економічно-фінансової кризи. У зв’язку з цим у робочому порядку будемо вносити корективи, враховуючи зміни ситуації на ринку праці. Як і у попередні роки велику увагу будемо звертати на працевлаштування соціально незахищених верств населення людей на заброньовані робочі місця, оскільки йдеться про проголошені державою соціальні пріоритети.

Ще напруженіше будемо працювати над можливістю розширення обсягів громадських та сезонних робіт, адже це - суттєва підтримка людей, які залишилися без стабільних заробітків. У згаданому напрямку постараємося знайти нові напрямки співпраці з державними установами та підприємствами. Треба подбати про використання природних ресурсів краю, знайшовши відповідний попит на них. Хочеться сподіватися, що до цього великою мірою спонукатиме економічна криза.

Як завжди будемо підтримувати бажаючих започаткувати власну справу. Їм пропонуватимемо навчання, інформаційно-консультаційні послуги, у передбачених законодавством умовах - відповідну фінансову дотацію або одноразову виплату допомоги з безробіття.

І найважливіше - співпраця з роботодавцями, адже на них покладається велика відповідальність за успішне подолання кризової ситуації у державі та кожному її регіоні. Отже, державна служба зайнятості завжди намагається співпрацювати якомога тісно не лише з владними структурами (що цілком логічно), але й з усіма потенційними помічниками. Маю на увазі навчальні установи, різні організації, які формують ставлення людей до виробничої діяльності, приватного бізнесу, профорієнтаційні уподобання молоді тощо. Загальну економічну кризу, а саме вона спіткала нашу країну, не можна вирішити якимсь одним напрямком, навіть якщо він буде дуже ефективним. Багато залежить від позиції кожної окремої людини, від її здатності вижити у непростих умовах. Наприклад, у нашому районі важко очікувати найближчим часом відкриття нових потужних підприємств чи відродження повноцінної роботи. Адже для цього потрібен хоча б немалий час, не кажучи про інші економічні обставини. Куди гнучкіше і оперативніше можна розв’язати проблеми зайнятості завдяки роботі малих та середніх підприємств та збільшенню числа підприємців-фізичних осіб. Тому доцільно перенести акцент впливу на ці напрямки розв’язання економічних проблем. Наша ж служба має для цього засоби і можливості, які допоможуть прискорити і активізувати їх.

Служба зайнятості знову стає центром соціальних інтересів людей, викликаних зростанням безробіття. До районного центру зайнятості частіше звертаються не лише ті, хто втратив роботу, а й їхні родичі, молодь, бажаючі здобути престижну професію. Тому у центрі зайнятості постійно оновлюються наочні матеріали, які допомагають самостійно зорієнтуватися в існуючій ситуації. Йдеться про довідково-інформаційні буклети та брошури, послуги Єдиної інформаційно-аналітичної системи. Кожен, хто завітає до центру зайнятості, повинен повертатися звідти з певним поповненням інформації, яка стосується забезпечення найсуттєвішого конституційного права на працю та оплату за неї.

Сергій Бречко,
начальник відділу сприяння працевлаштуванню
Великоберезнянського районного центру зайнятості

17 січня 2009р.

Теги:

НОВИНИ: Соціо

15:29
/ 1
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
Приватний поїзд "Прага — Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 1
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
» Всі новини