Ужгород: Як вижити, коли встановлені Ратушняком тарифи «душать»?

Зростання цін на комунальні послуги в багатьох викликало зрозумілий відчай. Однак варто згадати вислів про те, що «відчай — смертельний гріх», та йти оформляти субсидію. За повідомленням відділу соціальних допомог, цього року ніяких змін при призначенні субсидії не відбудеться і порядок їх призначення залишився попереднім.

Ужгород: Як вижити, коли встановлені Ратушняком тарифи «душать»? Як і раніше, потрібно надати такі документи: довідку про склад сім’ї (де зазначена кількість зареєстрованих у даному приміщенні осіб); довідку про доходи всіх повнолітніх працездатних, зареєстрованих за зазначеною адресою членів сім’ї.. Причому, якщо є юридично зареєстрована сім’я, але члени родини зареєстровані окремо, то вважається, що в цієї родини два житлові приміщення і субсидія призначається тільки тоді, коли загальна площа двох квартир не перевищує норму (21 кв. м на одну людину). Якщо ж ця норма перевищена, то комісія має право призначити субсидію без урахування людини, де вона прописана. Слід також подати довідки про наявність комунальних послуг з постачання газу, води, електроенергії, тепломережі, ліфта і про вивіз сміття. Потрібно звернутися до однієї з п’яти організацій, які займаються вивезенням сміття, й укласти з нею договір. У такому випадку ви матимете можливість отримати субсидію і на цю послугу.

Як порахувати, чи маєте ви право на субсидію? До уваги береться сукупний дохід родини, з нього вираховується 20 % і це порівнюється з нарахованими реальними комунальними платежами. Як правило, влітку комунальні платежі сукупно не перевищують 70—80 грн. на середньостатистичну родину з трьох-чотирьох чоловік, у результаті чого людина не може отримати субсидію суто за арифметичними розрахунками. Зовсім інша річ — опалювальний сезон. Так, наприклад, цього року при збільшенні тарифів на опалення за комунальні послуги доведеться викласти з сімейного гаманця близько 170 грн. за однокімнатну квартиру, 270 грн. — за двокімнатну, 380 грн. — за трикімнатну та 550 грн. — за чотирикімнатну. Через це кількість отримувачів субсидій в Ужгороді може зрости на 35—40 %.

Щороку Ужгород отримує з державного бюджету в середньому 3—3,5 млн. грн. на житлові субсидії. Причому до 2003 року вони використовувалися практично повністю, а з підвищенням пенсій та соціальних виплат сума невикористаних коштів дедалі зростала. Так, минулого року з 3,5 млн. грн. було використано тільки 1,5 млн. грн. Решту довелося повертати.

«Це стається тому, що доходи населення нехай і не набагато, але зросли — пенсії, заробітна плата, мінімальна зарплата постійно підвищуються, безробітних стає дедалі менше, роботу в місті при бажанні знайти можна. Відповідно зменшується і субсидія. Наприклад, цього року до квітневого підвищення цін із приблизно 3,5 тис. пенсіонерів, які мали субсидію на опалювальний період, 60—70 % її вже не отримали. Ніби й пенсія невелика — 360 грн., але обов’язкові платежі — лише 75 грн.», — інформують у відділі субсидій.

Люди не звертаються за призначенням субсидій через такі обставини: у родині є безробітний або працюючий не отримує зарплату; велика заборгованість за комунальні платежі; в сім’ї два житлові приміщення, загальна площа яких перевищує норму; квартира видається в найм або в оренду; мешканець міста тимчасово виїхав на заробітки за кордон або відсутній з іншої причини. За таких обставин субсидія призначається рішенням комісії. Отримати консультації, звернутися за субсидією чи замовити номерок у час, зручний для відвідування міського відділу субсидій, можна за телефонами: 61-25-14, 3-22-00, 3-53-79. Відділ субсидій працює з 8.00 до 16.30. Перерва з 12.00 до 12.30. Відділ субсидій розташований за адресою: пл. Шандора Петефі, 26 (міськвійськкомат).

Начальник відділу субсидій Ілля Машкаринець розповів, що протягом жовтня за субсидіями звернулися 512 ужгородських родин, 356 субсидій призначено без врахування опалення. За прогнозами, на листопад тут готові прийняти близько трьох тисяч звернень. Порівняно з минулим роком користувачів субсидій на 60 % більше. Протягом поточного періоду надійшло 9 тисяч 150 звернень, а загалом планується отримати близько 16 тисяч звернень.
Людмила Миколаєва, "РІО"
28 жовтня 2006р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 8
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
11:12
В Ужгороді у середу проведуть в останню земну дорогу полеглого захисника Мілана Бабілу
» Всі новини