Закарпатський центр зайнятості: Конкурентоспроможний працівник - конкурентоспроможна держава

Державна служба зайнятості в Закарпатській області створена у січні 1991 року рішенням виконкому обласної ради народних депутатів відповідно до Постанови Ради Міністрів України від 21 грудня 1990 року „Про створення державної служби зайнятості в УРСР”. У квітні 2005 року наказом Міністерства праці та соціальної політики України Юрій Іванович Фущич призначений директором обласного центру зайнятості.

Закарпатський центр зайнятості: Конкурентоспроможний працівник - конкурентоспроможна держава

За час становлення та розвитку працівники обласної служби зайнятості  гідно пройшли свій шлях, сумлінно виконуючи професійні обов’язки. Вони зуміли не тільки приборкати масштабне безробіття у краї, а й виробити дієву систему захисту громадян, які втратили роботу, набути практичного досвіду.

Нині державна служба зайнятості єдина надає безкоштовно соціальні послуги людям, котрі з тих чи інших причин опинилися без роботи. Зайнятість населення та його соціальний захист здійснюється згідно з обласною програмою зайнятості на 2008-2009 роки. Формування та збереження трудового потенціалу краю, скорочення рівня безробіття, встановлення та розвиток цивілізованого ринку праці, утримання на ньому сталої та прогнозованої ситуації перебуває під постійним контролем обласної державної адміністрації та обласної ради. Саме ці питання були предметом ділової і предметної розмови на недавньому засіданні колегії облдержадміністрації та чергових сесіях обласної ради.

Центри зайнятості області працюють відповідно до запроваджених у службі зайнятості України Єдиної технології обслуговування незайнятого населення та Єдиної інформаційно-аналітичної системи, основними принципами яких є пріоритет інтересів та потреб клієнтів.

„На пульсі часу”
 
Упродовж останніх місяців майже жодна розмова не обходиться без обговорення  фінансової кризи, хвилі якої докотилися й до нас. Із загрозою безробіття у центрі підвищеної уваги опинилася служба зайнятості. Про неї активно заговорили не стільки у руслі відзначення Дня створення державної служби зайнятості України. Нині служба зайнятості займає одне з провідних місць у сфері соціального захисту, гарантує людині –найголовніше право – право на працю. Із запитання про те, як змінилися ситуація на ринку праці області у зв’язку з кризовою ситуацією у країні, які заходи впроваджуються для протидії її негативному впливу, розпочалася розмова з директором обласного центру зайнятості Юрієм Івановичем Фущичем.

 - Сьогодні багатьох читачів хвилює насамперед найголовніше: наскільки відчутні зміни на ринку праці області нинішньої осені?

- Звісно, що Закарпаття – не острів, і його не можуть обійти ті проблеми, що постають перед усіма. Воно було за всіх часів праценадлишковим регіоном.  Колись роботящі  люди краю, аби мати якийсь достаток,  виїжджали  в Канаду, Америку, Австралію, Бельгію... Згодом  вони  будували школи, будинки культури,  житло, ферми, заготовляли ліс, обробляли бурякові плантації тощо.

Природно, що в умовах кризи потерпілий хапається за службу зайнятості, як за рятівну соломинку. У свою чергу ситуація на ринку праці постійно аналізується задля того, щоб у разі її ускладнення, оперативно відреагувати.  Для того керівники обласного, районних та міських центрів зайнятості виїжджають  на місця, щоб ознайомитися з реальною ситуацією, — сказав у бесіді директор обласного центру зайнятості Юрій Фущич. — Дані базових центрів зайнятості на сьогодні не свідчать про різкі зміни на зареєстрованому ринку праці. Однак обсяги реєстрації незайнятих громадян у службі зайнятості області є більшими порівняно з попереднім роком, що пов’язано з сезонними коливаннями на ринку праці та негативним впливом світової фінансової кризи.

Уже традиційно в осінньо-зимовий період багато громадян повертається до рідних домівок із сезонних заробітків (збирання сіль господарської продукції, робота на цегельних заводах, на будівництві), що в певній мірі поповнює лави безробітних. Особливо це відчутно у Тячівському, Виноградівському, Іршавському, Хустському та Свалявському районах. А ще чимало заробітчан повертається додому через світову фінансову кризу в європейських країнах і навряд чи зможуть   повернутися туди на роботу.

- Відомо, Юрію Івановичу, що чисельність і структура населення краю змінюється за рахунок природного та міграційного рухів. Яким чином?

- Нині відчувається досить високий міграційний приріст населення. Значна частина заробітчан повертається із-за кордону через вплив світової кризи. Загалом на заробітках за межами краю перебуває майже 70 тисяч закарпатців, а це більше 10 відсотків працездатного населення області.  Однак динаміка попиту та пропозиції робочої сили знаходяться майже в межах тенденцій останніх двох років.

 Інформація з центрів зайнятості свідчить, що в листопаді поточного року  дещо активізувалася  реєстрація незайнятих громадян в службі зайнятості.  Якщо в середньому упродовж 9 місяців 2008 року реєструвалося щомісячно по 3,7 тисяч громадян, то в жовтні до центрів зайнятості звернулося 4,8 тисяч осіб (на 28,7 відсотка більше від обсягів звернення в жовтні 2007 року), а в листопаді – 5,3 тисяч осіб (на 24,5 відсотка більше, ніж у листопаді 2007 року). У цілому за 11 місяців поточного року обсяги звернень перевищили минулорічні на 9 відсотків і досягли рівня реєстрації 2006 року за такий же період.

 Станом на 1 грудня на обліку в службі зайнятості перебувало 20,7 тисяч незайнятих громадян, які шукають роботу. Ця чисельність зросла порівняно з 1 листопада на 2 тисячі осіб. Кількість вакансій склала 1,9 тисяч одиниць і зменшилася за листопад на 0,7 тисяч одиниць. Відповідно за місяць зросло співвідношення чисельності незайнятих громадян та кількості вільних робочих місць із 7  до 11 осіб.

Серед актуальних вакансій станом на 1 грудня поточного року продовжують переважати вільні робочі місця (дві третини від усіх), для службовців заявлене кожне п’яте, кожне десяте – вільне робоче місце, яке не потребує спеціальної підготовки.

У розрізі видів економічної діяльності, як і раніше, найбільша потреба у робочій силі на підприємствах переробної промисловості (797 осіб), по 200 осіб потребують підприємства транспорту і зв’язку торгівлі.

- А як криза впливає на роботу підприємств області?

- На сьогодні за інформацією, що надходять з місць, фактичні обсяги вивільнення поки що не перевищують річні обсяги вивільнення (1580 осіб), прогнозовані Програмою зайнятості населення Закарпатської області на 2008-2009 роки. За 11 місяців нинішнього року підприємства області вивільнили 1123 працівників, що є меншим від вивільнення аналогічного періоду минулого року  (1238 працівників). За листопад нинішнього року вивільнено понад 62 осіб.  Упродовж місяця у центрах зайнятості області зареєстровано 85 осіб, вивільнених у зв’язку із скороченням чисельності, ліквідацією підприємства,  що не перевищує тенденції поточного року.

На сьогодні підприємства не поспішають вивільняти працівників, а переходять на запровадження режиму неповної зайнятості на підприємствах

Серед зареєстрованих у центрах зайнятості області в жовтні-листопаді поточного року питома вага громадян, звільнених з попереднього місця роботи  (за згодою сторін),  склала 40 відсотків (у січні-жовтні 2007 року – 32 відсотки), тоді як за 9 місяців поточного року вона була 31 відсоток ( 9 місяців 2007 року – 28). Станом же на 1 грудня 2008р. в центри зайнятості надійшли списки про заплановане вивільнення у першому кварталі 2009 року 1,3 тисяч осіб.

Зокрема, на ринкоутворюючому підприємстві Воловецького району «ТОВ «ПОЛІМЕР-ТЕХНІКА» (середньоспискова чисельність 466 осіб)  працівники переведені на скорочений робочий день (7,5 годин).

 У Берегівському районі переведені на неповний робочий тиждень робітники СП  „АЙСБЕРГ” з 3 листопада 2008 р. всі 305, а в 2009 році планується вивільнення ще 30 осіб та  перехід підприємства на однозмінний робочий день. Не кращі часи переживають і на ТОВ „БЕРЕГ КАБЕЛЬ ГМБХ”, де з 27 жовтня 2008 року 320 осіб тимчасово переведені на чотириденний робочий тиждень, а на ЗАТ „БЕРЕГІВСЬКИЙ РАДІОЗАВОД” 300 осіб  з 13 жовтня по 13 грудня 2008р.  переведені на трьох денний робочий тиждень (простої  оплачуються 75 відсотків від окладу). Очікується, що у  2009 році відновлення роботи в звичайному режимі.

Переведено на 4-денний робочий тиждень працівники ДП «Свалявське лісове господарство» та ТОВ „Ядзакі Україна” (Ужгородський район). Вивільнення працівників не передбачається.

Ризики більш інтенсивного зростання клієнтів служби зайнятості у першому кварталі 2009 року прогнозуються у Воловецькому, Ужгородському, Виноградівському та Берегівському районах:

Максимально зберегти кваліфіковані кадри


- На ринок праці не з кращого боку впливає значний дисбаланс між попитом і пропозицією представників різних професій, насамперед, робітничих.

- Зазвичай ринок праці інерційний, його реакція завжди дещо запізнюється щодо динаміки економічних перетворень. Тому служба зайнятості тримає руку, так би мовити, на „пульсі”. Ми постійно аналізуємо ситуацію, яка може скластися на ринку праці області наприкінці цього року  та на початку наступного, щоб завчасно на неї відреагувати, - зауважив Юрій Іванович,

Успішна діяльність служби зайнятості залежить від ефективної співпраці з роботодавцями, з якими налагоджено ділові стосунки. На чільне місце ставиться інформаційно-роз’яснювальна робота та взаємодія із засобами масової інформації.

Нині політика працедавців одна –  максимально зберегти кваліфіковані кадри. Для цього й переходять тимчасово на меншу оплату праці, відправку людей у відпустки, запроваджують неповний робочий тиждень або день. Однак поки що існує невідповідність між попитом на робочу силу і її пропозицією. Найпроблематичніше віднайти вакансії у гірській сільській місцевості. Гострою тут є проблема молодіжного безробіття.         

Звісно, що село потребує підтримки, і фахівці служби зайнятості розуміють свою відповідальність за розв’язання цієї проблеми. Однак село виживе, якщо туди прийдуть інвестиції,  вчорашні безробітні відкриють власну справу. Але без знань, навичок, стартового капіталу та реальної підтримки місцевої влади селянину-одноосібнику це не під силу.

Нині служба зайнятості Закарпаття з свого боку готова підтримати працедавців і тих, хто втратив роботу. Безробітні зможуть одержати допомогу за весь рік одноразово для занять підприємницькою діяльністю, завдяки цьому  отримати стартовий капітал. Водночас одержати консультації щодо відкриття власної справи.  Можна навести чимало прикладів, коли безробітні успішно втілили свої мрії в життя.  Це наочне підтвердження того, що людина, котра втратила роботу, не повинна падати у відчай, а сама створити для себе робоче місце.

Мешканці села за її сприяння служби вчаться раціонально вести особисте селянське господарство, беруть участь у семінарах з орієнтації на підприємницьку діяльність, з розвитку сільського зеленого туризму, бажаючі відвідують короткотермінові курси з основ підприємництва.

Центри зайнятості тісно співпрацюють з роботодавцями щодо підготовки кадрів за їх замовленнями. Для задоволення їх потреб у кваліфікованій робочій силі, визначення перспективної потреби у працівниках у розрізі професій  та спеціальностей, центрами зайнятості області укладено угоди про співпрацю. На їх основі розроблено програми організації професійного навчання безробітних. Так, за сприяння центрів зайнятості впродовж року проходили професійне навчання 6 тисяч осіб.

Одним з пріоритетних засад роботи з клієнтами для служби зайнятості є адресний підхід у наданні соціальних послуг, виходячи із індивідуальних потреб, вимог та можливостей шукачів роботи і роботодавців. Більшість людей дивиться на працю як на найкращу можливість самоутвердитися, зберегти родину. Спеціалісти центрів зайнятості можуть допомогти кожному клієнту пройти профдіагностичне обстеження.

На сьогодні обласна служба зайнятості здійснює професійне навчання, перенавчання та підвищення кваліфікації безробітних більше ніж за 80 напрямами  в навчальних закладах і безпосередньо на виробництві. Завдання служби зайнятості – забезпечити якомога точнішу адаптацію системи професійного навчання до нової ситуації в економіці. Сьогодні людині необхідно володіти кількома професіями, щоб бути потрібною у сучасному суворому житті. Розгублена людина може втратити ряд корисних для себе можливостей. Слід спокійно і об’єктивно оцінити свої можливості та професійні „плюси” і знаходити того, кому вони потрібні. Для думаючої людини криза – це не трагедія, а урок, стимул до дії.

До слова, обласна служба зайнятості здійснює величезну профорієнтаційну роботу. Орієнтир взято на впровадження у школах профорієнтаційних терміналів, що дозволить сформувати у школярів та їхніх батьків ефективні стратегії на ринку праці, засновані на бажанні легально працювати в Україні.  Окрім цього робиться чимало, щоб молоді люди мали змогу на власні очі переконатися, що сумлінно працювати  - означає приносити користь людям та державі, мати повагу колег, друзів, реалізуватися як особистість та кваліфікований фахівець, отримувати задоволення від результатів своєї праці, мати достойну зарплату. Саме цій меті слугує профорієнтаційна робота з урахуванням новітніх інноваційних технологій, спрямованих на забезпечення інформативності, доступності, мобільності та привабливості профорієнтаційних послуг для молоді, котра повинна обирати професію усвідомлено, ту, яка потрібна на ринку праці.

Центри зайнятості області готові надати допомогу усім, хто опинився у скрутній ситуації пошуку роботи і хоче працювати, використовуючи для цього усі можливості сучасних новітніх технологій, забезпечуючи також і передбачені законодавством матеріальні виплати.    Лише упродовж поточного року забезпечено тимчасову зайнятість понад 8 тисяч  незайнятих громадян на оплачуваних громадських роботах. Світова практика свідчить, що саме громадські роботи у певній мірі сприяють виходу з кризи.

Незважаючи на всі виклики часу, слід не панікувати, а вживати дієві заходи щодо недопущення  відтоку висококваліфікованих робітників. В умовах кризи чітке дотримання законодавчих норм у сфері зайнятості, також дасть можливість пом’якшити наслідки безробіття для кожної окремої людини. Якщо ж усе таки працівник вирішив звільнитися, то порада їм така: робіть це за  статтею 36 пункт 1 Кодексу законів про працю (за згодою сторін). Це буде впливати на розмір допомоги з безробіття. Якщо звільнитися за власним бажанням, то це буде вигідно роботодавцю, бо у цьому випадку він не платитиме вихідну допомогу.

Передусім служба зайнятості допомагає підприємствам зберегти колективи завдяки дотаційним робочим місцям. гарантує впродовж року утримувати людей, що втратили роботу, на створених робочих місцях на підприємстві за рахунок Фонду соціального страхування України на випадок безробіття.  Але це можливо лише у тому випадку, коли підприємства реально доведуть, що здатні працювати. І якщо видно перспективу, то із задоволенням вони їм допоможуть.

Одним з пріоритетних напрямів у діяльності служби зайнятості є сприяння трудовій зайнятості громадянам, котрі не можуть конкурувати на ринку праці. На сьогодні чимало осіб з обмеженими фізичними можливостями користуються соціальними послугами обласної служби зайнятості. Порівняно з минулим роком їх кількість значно  зросла. З початку року за сприяння служби зайнятості працевлаштовано 148 осіб цих категорій, що на 28 осіб більше ніж торік. 

На завершення бесіди Юрій Іванович підкреслив, що центри зайнятості області готові надати допомогу усім, хто опинився у скрутній ситуації пошуку роботи і хоче працювати, використовуючи для цього усі можливості сучасних новітніх технологій, забезпечуючи також і передбачені законодавством матеріальні виплати.

Юрій Іванович зауважив, що Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття фінансово стійкий. Усі види соціальних послуг і виплата допомоги фінансуються у повному обсязі.

Василь Гутник
30 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 4
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини