У виноробів Закарпаття обов’язково знайдеться щось своє "фірменне" до святкового столу

На Закарпатті в низині виноград росте чи не в кожному дворі, і кожен справжній газда намагається восени запастися вином. Та найбільш виноробним районом нашої області вважається Берегівщина: тутешні винороби завжди у числі призерів винних фестивалів. Серед них і Шандор Надь із села Кідьош. Цього року чоловік заклав близько 15 тисяч літрів вина.

У виноробів Закарпаття обов’язково знайдеться щось своє "фірменне" до святкового столу

У ці дні Шандор Надь саме чаклує над вином, яке родина скуштувала на святвечір, 24 грудня, Різдво та поставить на стіл у новорічну ніч. Традиційний напій Ш. Надь виготовляє за старовинною технологією та дідівськими рецептами.

Господар веде до винного погребу, котрий нагадує справжній графський підвал. На підлозі стоять величезні дубові бочки, а на столику - кілька мензурок з червоним вином, на стінах - темно-сині грона свіжого винограду, що так чудово збереглися у холодному підвалі з осені.

У Шандора та Магдалини Надів під виноградниками - гектар землі: 18 рядків по 110 кущів кожний. Разом вони доглядають своє «дітище» вже 18 років, самі ж і пораються на землі, тільки коли настає час збирати врожай — допомагають діти.

«Цього року після кислотного дощу ягоди почали обсипатися,
— скаржиться господар. — Але вродили рясно. На гектарі маємо понад 200 сортів винограду, серед них і рідкісні французькі, що завезли у колгосп ще за радянських часів».

Серед сортів вина Шандора Надя — «Мускат Таїрова», «Перлина Саба», «Чауш», «Королева виноградників», «Троянда Закарпаття», «Трамінер», але справжня гордість винороба — французький «Совіньйон Бланш».

Для новорічного столу Шандор Надь готує винний купаж із різних сортів винограду. Зазвичай, їх змінює, але обов'язково в різдвяному купажі має бути сорт Ештер. Любить родина Надів споживати на святвечір і глінтвейн - гаряче вино зі спеціями. «У холодний напій додаю дрібку тертого мускату, меленої гвоздики та підігріваю до 70 градусів. Для аромату можна ще й помаранч або лайм», — розповідає винороб.

А що подають до різдвяного столу інші майстри приготування чудового напою Закарпаття? Наприклад, Карло Шош із Кідьоша до Різдва готує 500 літрів спеціального вина. У діжку наливає рівними частинами п'ять сортів: Отелло, Каберне, Цвейгельт, Голубок та Опорто. До всього додає 15 кілограмів меду та стільки ж чорносливу.

Винороб Іван Урста із села Великі Береги Берегівського району готує купаж із трьох сортів вина ще в серпні, щойно збере урожай. Змішує Сапераві, Голубок та Кейк Франкош, діжку розкорковує напередодні Різдва.

Олександр Якоб із Берегова вживає і пропонує до різдвяного столу три окремі сорти вина. Це сухий червоний «Цвейгельт», сухий білий «Мюлер Тургау» та «Мускат Оттонель».

А ось ужгородець Олександр Ковач подає до свята традиційно сухий сорт «Червоний букет». Це купаж із чотирьох сортів — Північний Сапераві, Каберне Совіньйон, Мерло і Голубок.

Сніжана Русин
29 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

03:47
У п'ятницю в ужгородському скансені відкриються дві виставки
22:03
/ 4
"Вітряні парки" "відповідально" відбудують міст, "безвідповідально" обвалений вантажівками з щебенем для дороги, якою вони планують возити "ненормативні великогабаритні вантажі"
13:11
Екоклуб у Ясіні запрошує на пізнавальну "Подорож на Драгобрат"
00:50
/ 2
Суд в Ужгороді покарав працівницю митниці за хабарництво штрафом
02:20
/ 3
Проти журналістки-розслідувачки із Закарпаття, яка пише про вітряки у горах, знову публікують замовні статті
23:30
/ 3
ДЕІ відмовляється надати акт перевірки законності будівництва на полонині Руна, – УПГ
13:53
/ 1
На Тячівщині сьогодні зустрічали полеглого Героя Юрія Бороді Фото новина
20:45
Учасники екоклубу в Ясінях мандрували Стежкою Довбуша у Карпатському національному парку Фото новина
14:06
/ 3
У Великих Лучках на Мукачівщині провели в останню дорогу захисника Андрія Закладного, що помер під час лікування Фото новина
13:48
/ 5
Учителька математики з Іршави розв'язала одну з найдавніших "нерозв'язних" математичних задач — трисекцію кута
13:18
Відкрито реєстрацію на липневі зміни дитячого екоосвітнього табору "Зелені скарби Карпат" в Ужгороді
22:35
/ 7
Подружжя волонтерки та військового зупиняють рух на транспортному мосту в Ужгороді на хвилину мовчання Відео новина
21:46
/ 8
Виноградівський фейкомет Староста придумав фейк про позов "краматорців" до "Закарпаття онлайн"
12:12
В Ужгороді завершилася перша зміна літнього табору "Зелені скарби Карпат" Фото новина
16:45
/ 1
"Щасливі діти" оголосили на Закарпатті конкурс "Карпатський сторітелінг"
16:42
/ 1
З російського полону повернули ще двох закарпатців
12:36
Четвертий день екотабору «Зелені скарби Карпат»: мандрівки, квести та екотворчість
21:23
/ 1
Внаслідок важких поранень у лікарні помер захисник Андрій Раняк з Хуста Фото новина
21:10
/ 1
Берегівська міськрада повідомила про смерть захисника Йожефа Паски Фото новина
16:23
19-25 червня на словацько-українському автомобільному прикордонному переході "Убля – Малий Березний" буде тимчасово обмежено рух
13:55
"Зелені скарби Карпат": третій день екотабору — пригоди, знання і натхнення
13:55
/ 2
У Іршаві попрощаються з Сергієм Копинцем, що рік вважався зниклим безвісти
21:29
На Закарпатті запрацює програма стентування для пільгових категорій з хронічними ураженнями серця Фото новина
21:11
Другий день екотабору "Зелені скарби Карпат: поїздка на озеро Синевир і до бурих ведмедів Фото новина
11:33
/ 2
Підтверджено загибель у серпні 2024-го Василя Тарканія з Мукачева Фото новина
» Всі новини