Закарпаття: Викрадений у Мукачеві дорогий джип "Ауді" злочинці спалили...

Кілька років тому Закарпаттям прокотилась хвиля викрадень автомобілів престижних моделей. Особливо потерпали від автокрадіїв міста Ужгород та Мукачево.

Закарпаття: Викрадений у Мукачеві дорогий джип "Ауді" злочинці спалили...

ВІД “МЕРСЕДЕСІВ” -- ДО “ЛЕНДКРУЗЕРІВ”

Найбільш популярними у злодіїв у ті роки були іномарки “Мерседес” “Е-серії та “Ауді” серії “100” та “А6”. Однієї доби в Ужгороді поцупили  відразу три такі іномарки. Ганялися злодії й за “Фольксвагенами-Пассатами”. Що цікаво, більшість викрадених тоді іномарок так і не була знайдена. Їх, скоріш за все, або перегнали в іншу  область і там якимось чином легалізували, або розібрали й продали на запчастини. Траплялися, правда, випадки,  коли викрадачі  повертали власникам їхні машини за тисячу-дві доларів “викупу”.  Однак цей вид злочинів на Закарпатті не набув такої масовості, як, скажімо, у сусідній Львівщині, де років 5-10 тому машини  цупили протягом року  з метою викупу сотнями.  “Апетити” злодіїв частково вгамувала та обставина,  що більшість нових автомобілів -- узяті в кредит, а, отже, застраховані на повну вартість. Тому викраденням і поверненням краденого авто більше переймається страхова фірма, ніж сам його власник. Відомі випадки, коли після крадіжок на Львівщині  кількох застрахованих дорогих джипів “БМВ” та “Лексус”, київські страхові компанії ініціювали розслідування, внаслідок якого за гратами опинилося понад десяток  автомобільних злодіїв, яким до цих пір  все чомусь сходило з рук...   

На Закарпатті з викраденням іномарок стало спокійніше, коли  міліція кілька років тому зуміла викрити та  “пересадити” окремі  групи професійних викрадачів автомобілів в Ужгороді та Мукачеві. Попадалися на цьому й “гастролери” із згаданої  Львівщини,  а також Тернопільщини та Івано-Франківщини. Кілька років усе було більш-менш спокійно, крива автомобільних угонів стрімко пішла донизу, й люди вже не бояться тримати вночі у дворах дорогі “колеса”. Але, схоже, заспокоюватися  їм ще  зарано.

Рік, що минає, видався доволі “урожайним” на крадіжки автомобілів. І хоча цуплять  на Закарпатті  в основному  недорогі  машини (“Лади”, “Деу” тощо), проте попадаються серед них  й престижні  іномарки. Так, цьогоріч  викрали модерний джип марки  “Тойота-Лендкрузер” (що цікаво, дорога іномарка належала студенту), і престижну “Шкоду-Суперб” (належала працівнику будівельної фірми).

ЛЬВІВ’ЯНИН ПОЗБУВСЯ В УЖГОРОДІ СВОГО “БМВ”

Не так давно в Мукачеві украли “Форд”, що належав  громадянину Чехії. Авто, правда,  швидко знайшли. Наприкінці листопада в Ужгороді поцупили  “БМВ”, яким їздив  29-річний приватний підприємець зі Львова. Незважаючи на введення оперативного плану “Перехват”, іномарку й досі не знайдено. Зате встановлено зловмисників,  які намагалися поцупити пізно ввечері 29 листопада з-під будинку в селі Чинадійово Мукачівського району іномарку “Фольксваген-Пассат”,  що належить 37-річному місцевому жителю. Три місцеві нероби,  віком 18, 20 та 30 років, уже проникли в салон,  проте завести авто й втекти не встигли -- господар зауважив  і повідомив у міліцію.

Вночі, 6 грудня, з гаража 58-річного приватного іршавського  підприємця, викрали вантажівку “Рено-Магнум”. Як з’ясували працівники міліції, каміон угнав 36-річний місцевий житель, котрий... працював у потерпілого водієм. Тієї ж ночі  зловмисника затримали хустські «даішники» біля села Рокосово. У стані алкогольного сп’яніння він мчав  на угнаному “Рено”.  Обставини справи з’ясовуються.      

Проте найрезонанснішою автокрадіжкою цього  року,  без сумніву, можна вважати мукачівську історію з викраденням модерного джипа “Ауді”. Їздити на такій “ляльці” вартістю понад сотню тисяч доларів вважається розкішшю навіть у багатій Європі!

В ІТАЛІЙЦЯ ВКРАЛИ ДЖИП

9  грудня із заявою в Мукачiвський МВ ГУМВС звернулася місцева 36-річна жителька,  приватний підприємець. Зі слів заявниці, близько 19-ї години вечора  на вул.Зрiнi бiля її  власного  будинку  дві  невiдомі  особи,  застосувавши фiзичне насилля, викрали новенький автомобіль "Аудi  Q-7" сірого кольору  з італійськими номерами і втекли. У салоні джипа знаходились  документи на нього.

Вдалося встановити:  автомобіль належить співмешканцеві заявниці --громадянину Італії, котрий має бізнес у Мукачеві. Крадії виявилися вельми кмітливими.  Спершу вони вивели з ладу апаратуру, що  автоматично відчиняє ворота у  будинку потерпілих. Італійцю  довелося вийти з салону, аби відчинити ворота вручну. Цим і скористалися крадії. Умить заскочивши в салон авто,   увімкнули ключ  запалювання двигуна.

Незважаючи на своєчасне введення плану перехоплення, викрадачів  так і не вдалося  затримати по гарячих слідах Зате сам автомобіль  знайшли, точніше те, що від нього залишилося...

Зранку, 21 грудня, в Мукачівський райвідділ міліції зателефонував невідомий чоловік і  сповістив:  поблизу селища Кольчино  знаходиться  обгоріла іномарка. Прибувши на місце пригоди, слідчо-оперативна група виявила в урочищі Соколи біля  Латориці обгорілий кузов джипа “Ауді Q-7”. Як з’ясувалося,  саме того,  що поцупили 9-го грудня в італійця у Мукачеві. Машина була розукомплектованою: без коліс, бампера тощо, що наштовхує на думку:  її вкрали заради запчастин, розібрали, а  кузова вирішили позбутися.

Це вже  друге в цьому році викрадення такого престижного автомобіля в нашому краї. Влітку на одній з вулиць Ужгорода поцупили аналогічне “Ауді Q-7”, яке належало місцевому підприємцю. Машину  та викрадачів   не вдалося знайти. Скоріш за все, діяли професіонали. Як, зрештою, і тепер у нещодавній   мукачівській історії.

КОМЕНТАР  ПРАЦІВНИКІВ МІЛІЦІЇ

-- З початку року в області трапилося 59 викрадень автомобілів,  36 уже розшукано, -- розповідає начальник управління карного розшуку ГУМВСУ в Закарпатській області полковник міліції Володимир Шелепець. -- Для порівняння, торік  у краї  було зареєстровано 82 викрадення автотранспорту. Спільно з працівниками Департаменту карного розшуку МВС нам вдалося знешкодити найсерйознішу за останні роки групу викрадачів престижних іномарок,  у яку входили 22 особи з  різних областей України, в тому числі й четверо закарпатців. На сьогодні їм доведено викрадення 24 дорогих автомобілів, скоєних в кількох областях нашої держави,  зокрема п’ять  в  Ужгороді. Лідером злочинної групи був раніше судимий  житель Тернопільської області, а серед її учасників виявився навіть один колишній працівник Державтоінспекції. Деталі цієї резонансної кримінальної справи повинно встановити слідство. 

Володимир Павлюх, ВЗГ ГУ МВС України в Закарпатській області
26 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

19:32
Апеляційний суд залишив без зміни "запобіжку" шахраєві, що видурив $10,5 тис. у дружини полоненого військового
17:45
/ 4
На Закарпатті викрили ОЗУ наркоторговців, що "заробляло" на метамфетаміні мільйони
16:08
Брата засудженого вбивці прикордонника Березенського затримали на спробі за $2300 переправити "ухилянта" до Румунії
11:58
/ 4
У закарпатки, що їхала до угорщини, на кордоні вилучили нагрудний знак, медальйон Австро-Угорської імперії та інші раритетні предмети
10:56
/ 8
Ужгородець вдома задушив 23-річну дівчину з Київщини, з якою познайомився в Інтернеті
21:07
Закарпатські переправники за $5000 проклали "ухилянтам" в онлайн-карті маршрут до Словаччини
13:49
На Мукачівщині обрали "запобіжки" двом чоловікам, у яких знайшли гранати, пістолет та набої
13:41
В Ужгороді зловмисник з Сюрте на проспекті вночі пограбував чоловіка з Худльова
13:11
/ 2
У Чопі чоловік з пістолетом вимагав у магазині безкоштовної випивки
12:59
Зрадника-прикордонника Сирового, який понад рік служив на Закарпатті та втік до росії, заочно судитимуть
10:59
/ 1
Закарпатця, що ухилився від мобілізації, покарали трьома роками тюрми
10:56
/ 2
Четверо поляків на квадроциклах "заблукали" через кордон з угорщини на Закарпаття
21:30
У Горінчові на Хустщині у зіткненні з вантажівкою загинув мотоцикліст, його пасажирку госпіталізували
17:00
/ 9
ВРП відкрила щодо голови Закапатського апеляційного суду Г.Фазикош справу про порушення вимог несумісності
22:34
У Нижньому Солотвині на Ужгородщині підприємцеві незаконно передали в оренду ділянку зі ставком
23:14
/ 11
У корупційній справі депутата від ОПЗЖ Маєрчика "недоброчесну" голову апеляційного суду Фазикош (само)відвели і призначили її "протеже" Бисагу
18:35
В Ужгороді грабіжниця штовхнула та відібрала в жінки сумку
18:04
/ 1
П'яти "ухилянтам", які намагалися виїхати в Румунію як "червонохрестівці", повідомили про підозру
11:01
/ 1
Справу про підрив гранат депутатом Батрином на сесії Керецьківської сільради передали до суду. Корумпованого голову Мушку досі не судять
21:42
/ 1
Детективи БЕБ вилучили в двох ужгородців 3000 контрафактних електронних сигарет на 2,5 млн грн
19:48
/ 3
Наркоторговцеві з Рахова присудили понад 7 років тюрми з конфіскацією майна
11:45
/ 6
Водій "смертельної" Audi Q5 у 2022 році був позбавлений прав через рух п'яним за кермом по зустрічній смузі руху
20:59
"Ухилянт", що прямував у Румунію, 6 днів бродив засніженими горами, зустрів рись, а по ночах чув вовків
11:22
/ 1
На Закарпатті передали до суду справу ОЗУ, що ввозило з-за кордону наркотики та торгувало ними в області
10:59
У Вонігові на Тячівщині житель Буштина під час пиятики штрикнув ножем у живіт приятеля по чарці
» Всі новини