Прокуратура Закарпатської області направила до суду 54 кримінальні справи про корупцію

22 грудня прокурор Закарпатської області Юрій БЕНЦА провів координаційну нараду щодо стану виявлення, розкриття і розслідування злочинів пов’язаних з корупцією, у тому числі вчинених організованими злочинними угрупуваннями та результати судового розгляду справ зазначеної категорії.

Прокуратура Закарпатської області направила до суду 54 кримінальні справи про корупцію

До участі в обговоренні цього питання запрошені: начальник УСБ України в області Богдан Тиводар, в.о.начальника ГУМВС України в області Сергій Авраменко, голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Шаповалова, начальника УДСБЕЗ Микола Клітка та інші керівники правоохонних та контролюючих органів.

Відкриваючи координаційну нараду прокурор області Юрій БЕНЦА зазначив, що проблема, яку сьогодні винесено на обговорення є надзвичайно актуальною. Адже про корупцію у нашому суспільстві нині не говорить тільки лінивий. І люди найперше вказують на „беззубість” у боротьбі із цим злом правоохоронних органів.

Ось чому активна протидія цьому небезпечному явищу повинна бути завданням № 1 у роботі правоохоронних органів.

„Не заглиблюючись у детальний аналіз нашої діяльності на цьому напрямі - звернувся прокурор області до присутніх, - „скажу лише, що при добрій координації наших дій – є відповідний результат. Маю на увазі арешт Березниківського сільського голови за одержання майже мільйонного хабара.”

Заступник прокурора області Іван ЗАРЕВА, виступаючи із доповіддю, підтвердив, що ситуація із цим питанням в області залишається напруженною.

Незважаючи на те, що органами внутрішніх справ певна робота у цьому напрямку проведена - за їх матеріалами нами були порушенні кримінальні справи про службові злочини стосовно судді Іршавського райсуду, начальника та службових осіб Перечинського відділу земельних ресурсів, службових осіб служби зайнятості Ужгородської РДА, райвідділу освіти Хустської РДА, ДЗК в Міжгірському районі.

За вчинення хабарництва - порушенні справи відносно начальника відділу РАГСу Берегівського райуправління юстиції, директора Тячівського БТІ, а також сільського голови с. Березники, який арештований, за хабар в сумі більше 900 тис. грн., а також стосовно начальника земельного відділу Рахівської РДА в сумі 10 тис. доларів США.

Із позитивних є іще і такий приклад: мова іде про ефективне здійснення оперативно-розшукової діяльності, в результаті якої викрито злочинну організацію з корумпованими зв”язками, яка займалася незаконним переправленням нелегальних мігрантів через державний кордон. І це знову ж таки – результат належної взаємодії силових відомств, узгодженої роботи та поінформованості колег. Цього нам надзвичайно бракує для ефективної роботи.

Однак в цілому ця робота погіршилася. Про це свідчить той факт, що працівниками всіх підрозділів служби боротьби з економічною злочинністю ГУ МВС України в Закарпатській області з початку року виявлено та поставлено на облік всього 32 злочини про хабарництво стосовно 32 осіб коли торік їх було 47 відносно 34 осіб.

За наслідками розслідування кримінальних справ про злочини цієї категорії, порушених за матеріалами органів БЕЗ, до кримінальної відповідальності у 2008 році притягнуто 20 осіб проти 32 у минулому році.

У структурі ГУМВС та УСБУ в області існують спеціальні підрозділи по боротьбі з організованою злочинністю та корупцією, пріоритетом у діяльності яких є виявлення саме такої категорії злочинів. Хотілося б аби вони не просто існували, а активно діяли, адже результати їхньої роботи цього року також невтішні – зазначив заступник прокурора області Іван Зарева.
Спецпідрозділом УСБ України в області по боротьбі з корупцією і організованою злочинністю, на жаль, викрито лише одне організоване злочинне угруповання, з корумпованими зв”язками.

Загалом спецпідрозділом ГУМВС України в області за вказаний період виявлено 6 організованих злочинних групп. А безпосередньо працівниками УБОЗ та ГВБКОЗ за 11 місяців 2008 року виявлено лише по одному злочинному угрупованню, учасниками якого були депутат сільської ради та працівник органів внутрішніх справ. В умовах сьогодення цього є недостатньо.

Також Іван Зарева зауважив, що не може нас задовольняти робота підрозділу відділу боротьби з корупцією в органах державної податкової служби ДПА у Закарпатській області. Про яку боротьбу можна говорити, коли у поточному році зареєстровано лише 6 заяв і повідомлень про вчинення злочинів цієї категорії службовими особами податкових органів області проти 12 у минулому році. Тобто можна робити висновок, що вони практично бездіють.

Що стосується слідчих органів прокуратури, то протягом 11 місяців 2008 року ними закінчено розслідуванням та направлено до суду з обвинувальним висновком 54 кримінальні справи даної категорії, стосовно 55 осіб. Ця кількість справ ідентична показнику 2007 року. Тобто активізації роботи у цьому напрямку також не помітно.

Пріоритетними та актуальними для Закарпатської області є і залишаються вчинення злочинів з ознаками корупції у лісовій галузі, у банківській сфері, зовнішньо – економічній діяльності та інших.
В основному суб’єктами цих злочинів були секретарі та голови сільських рад, працівники міських і районних відділів земельних ресурсів, відділів культури та державні виконавці.

Активізовано роботу оперативних підрозділів і як наслідок закінчено більше кримінальних справ у сфері хабарництва – 8 проти 5 у минулому році, за фактами розкрадання майна – 6 проти 4.

Із загальної кількості кримінальних справ з ознаками корупції було порушено та направлено до суду справи по 48 державних службовцях, 42-х працівників органів влади і управління (з них 13 службових осіб органів міськрайдержадміністрацій, в тому числі 1 голова РДА та 1 міський голова; 29 – органів місцевого самоврядування), 4-х працівників контролюючих органів, по 3-х працівників МВС та службовців інших державних установ, а також 2-х депутатів усіх рівнів.

А це є підтвердженням того, що безумовним пріоритетом роботи правоохоронців було, є і буде притягнення корумпованих чиновників до кримінальної відповідальності. за 11 місяців 2008 року судами Закарпатської області розглянуто лише 24 кримінальні справи про злочини, пов’язані з корупцією, щодо 24 осіб проти 34 кримінальних справ, щодо 35 осіб за аналогічний період 2007 року.

Феміда цього року виявилася досить лояльна до людей, які обвинувачувалися у вчиненні корупційних діянь - до реального позбавлення волі у 2008 році не притягнуто жодної особи.

За направленими до суду кримінальними справами щодо державних службовців майже кожна шоста стосувалась хабарництва, а кожна п’ята особа обвинувачувалася виключно у службовому підробленні.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області
24 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Кримінал

17:25
За службову недбалість під час ремонту лікарні в Перечині інженеру з технагляду повідомили про підозру
16:55
Ужгородець, який до смерті побив співмешканця матері, з яким пиячив, перебуватиме під вартою без права на заставу
19:01
/ 1
За сприяння поліції Закарпаття вилучено ввезеного з ЄС кокаїну на $250 тисяч
22:07
На Тячівщині затримали прикордонника за сприяння контрабанді сигарет
11:25
/ 2
"Схеми" детально розповіли про апартаменти родини очільника Антимонопольного комітету Кириленка в преміальному ЖК Residents Park в Ужгороді
22:31
Біля Мукачева "безправний" і п'яний водій тікав від патрульних та наїхав на поліцейське авто
18:11
У горах на Рахівщині виявили трьох виснажених втікачів до Румунії з Житомирщини
12:55
/ 1
У Міжгір'ї "на гарячому" затримали двох наркоторговців
12:47
/ 1
Свалявчанка на Lexus-і смертельно травмувала пенсіонера, що переходив вулицю
16:20
/ 2
У Виноградові посеред дня 33-річний раніше судимий чоловік поранив з "травмата" 28-річного містянина
10:46
/ 1
На Закарпатті по відео свідка водійку "Тесли" оштрафували за порушення на "зебрі"
21:54
/ 2
У Мукачеві 19-річна донька вбила ножем у шию свого 52-річного батька
21:13
На Закарпатті біля кордону з Румунією затримали двох псевдоволонтерів-"ухилянтів" та їх провідника
18:31
/ 2
Мукачівцеві, який готував до збуту 250 доз наркотиків, суд призначив домашній арешт
20:39
"Мерседес Спрінтер" неподалік села Карпати на Мукачівщині "перекинув" п'яний водій попутної "Шкоди Октавія"
20:19
/ 1
У Горонді на Мукачівщині 20-річний молодик сокирою вбив свого 24-річного односельця
18:19
/ 1
Підприємство з Дніпропетровщини через суд змусили відшкодувати 560 тис. грн завищеної ціни газу для опалення закладів освіти Мукачівщини
11:36
/ 3
Справу депутатів з Хуста і підрядника, які вкрали на ремонті опалення шкіл в Ужгороді 6,4 млн грн, передано до суду
10:55
В Ужгороді затримали організатора переправлення "ухилянтів" через кордон
17:20
У Мукачеві затримали жінку, яка намагалась вкрасти техніку в магазині
13:55
На Закарпатті судитимуть власника мережі магазинів за незаконний обіг електронних сигарет
22:49
/ 2
В Іршаві чоловіка затримали на продажі гранат
21:45
У Мукачеві рекордно п'яного "безправного" водія, що наїхав на клумбу, оштрафували на 50 тис. грн
19:42
/ 1
Закарпатець відмовився від мобілізації через рідню в росії та "неправильний висновок ВЛК"
14:57
/ 9
На кордоні затримали ексзакарпатця з угорщини, який продавав українок до країн Азії у сексуальне рабство
» Всі новини