Закарпаття: На Ужгородщині роботу знайде кожен, хто її шукає

18-річчя Служби зайнятості колектив Ужгородського районного центру зайнятості зустрічає вагомими трудовими здобутками. Центр добре відомий у районі і його послугами скористалися сотні людей.

Закарпаття: На Ужгородщині роботу знайде кожен, хто її шукає

Успішно на Ужгородщині діють Програми сприяння зайнятості населення району на 2008-2009 роки, «Стратегії подолання бідності», «Регіональна угода між Ужгородською РДА, організацією роботодавців та організацією профспілок району» та «План заходів щодо розвитку соціального діалогу». Напередодні професійного свята наш кореспондент зустрівся з директором Ужгородського районного центру зайнятості населення Романом Бурцьом і задав йому декілька запитань.

- Романе Петровичу, яка нині ситуація на ринку праці?

- Станом на початок грудня на обліку в районному центрі зайнятості перебуває 515 безробітних, 406 з них отримували допомогу по безробіттю. У цьому році у центр зайнятості за допомогою звернулося 1575 осіб.

- Яка взаємодія з соціальними партнерами?

- Спеціалісти центру беруть участь в засіданнях комісії з питань неплатоспроможності, фінансового оздоровлення економіки району і погашення заборгованості з виплати заробітної плати. Ведеться постійний електронний обмін інформацією між центром зайнятості і державним реєстратором, різними фондами державного страхування.
З метою контролю за достовірністю даних щодо доходів, які впливають на розмір допомоги по безробіттю, запроваджено на державному рівні автоматизований обмін даними з податковою інспекцією.

Відбулися робочі зустрічі керівництва районного центру зайнятості з керівництвом компанії «Ядзакі Україна», «Джейбіл Сьоркіт Юкрейн ЛТД», «Росс Україна», ДП «Термал Стар», СФГ «Коник», ТОВ «Континент», ДП «Голден Фудс», ПАПФ «Квітка», ЗАТ ВКФ «Варто» (птахофабрика) з проблем комплектування кадрами, з керівниками Фондів соціального страхування та податкової інспекції з питань взаємодії та обміну даними.

Позитивний результат дали проведені наради з головами сільських та Середнянської селищної рад по співпраці з центром з питань зайнятості, створення робочих місць, організації та проведення оплачуваних громадських робіт.

Проведена певна робота по укладанню договорів на організацію та проведення оплачуваних громадських робіт, в т.ч. в соціальній сфері, для безробітних, які перебувають на обліку в центрі зайнятості, в тому числі з Товариством Червоного Хреста на організацію та проведення оплачуваних громадських робіт по допомозі інвалідам та особам похилого віку. Дуже важливою, на мою думку, була тристороння нарада керівництва РДА, управління освіти та у справах національностей, управління праці та соціального захисту і центру зайнятості. Були на цю нараду запрошені представники ринкоутворюючих підприємств району - ЗАТ «Єврокар», ТОВ «Ядзакі Україна», профспілкові діячі. Йшлося про подолання дисбалансу на ринку праці шляхом залучення шкіл району до професійної підготовки учнівської молоді.

- Будь ласка, конкретніше розкажіть про працевлаштування безробітних.

- Перш за все, актуалізована та постійно поповнюється база вакантних посад по Закарпатській області та й по всій Україні. Отже, з допомогою спеціаліста центру зайнятості особи, які зареєстровані у нашому центрі, можуть при бажанні знайти роботу і в інших регіонах України. У цьому році за сприяння центру зайнятості роботу отримали 1074 громадяни, або 101,3 відсотка до завдання уряду. У жовтні, наприклад, працевлаштовано 102 особи. З початку року роботу знайшли 55 відсотків всіх осіб, які перебували у нас на обліку. Це є одним з найвищих показників по Закарпатській області. Великою проблемою залишається працевлаштування безробітних передпенсійного віку.

- Кажуть, що на деяких підприємствах масово звільняють робітників...

- Небезпечні прогнози щодо того, що інвестори почнуть згортати свою роботу -справдилися. Першою ластівкою стало одне з найбільших підприємств області - «Єврокар». Прес-служба компанії розповсюдила інформацію про те, що завод має намір скоротити виробництво в середньому на 50 відсотків. Через скорочення виробництва на підприємстві вже відправлені у вимушені відпустки 1000 працівників із 1160. Крім того, робочий тиждень скорочений на 2 дні. Перестало існувати таке прекрасне підприємство як Фабрика жіночого одягу «Ле-Го Україна». На 4-денний робочий тиждень переведено і ТОВ «Ядзакі Україна». Взагалі підприємства не поспішають звільняти працівників, а скоріше запроваджують режим неповної зайнятості.

- І все ж Програма створення нових робочих місць діє і далі?

- Звичайно. Фактичний приріст робочих місць - 2210. Укладено 83 договори про надання роботодавцям дотацій на створення нових робочих місць. З початку року зареєстровано 685 трудових договорів, надано 4343 послуги роботодавцям по всьому спектру роботи центру зайнятості.

- А як з організацією оплачуваних громадських робіт?

- Громадські оплачувані роботи є одним з найбільш ефективних засобів для повернення громадян до трудової діяльності та підвищення рівня їх соціального захисту. У цьому році укладено 14 договорів з роботодавцями, відпрацювало 196 осіб. Тісно в цьому плані з нами співпрацюють Дубрівська, Есеньська, Со-ловківська та Часлівська сільради, де на громадських роботах відпрацювали відповідно 36, 32, 15 та 22'особи. З допомогою Товариства Червоного Хреста було працевлаштовано на громадських роботах 23 осіб. Ці люди обслуговували одиноких, стареньких, безпомічних мешканців сіл району. Роботи проводилися за кошти фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття. Цілий ряд робіт було проведено і за кошти окремих підприємств: ТОВ «Добротекс», АПФ «Леанка», ЗАТ «Фабрика Середнянка», ПАПФ «Квітка» тощо.

- Надаєте одноразову допомогу по безробіттю?

- Одноразова допомога по безробіттю на розвиток власної справи надана 33 безробітним. Навчання за програмою «Основи підприємницької' діяльності» пройшли 34 особи. З наданням дотації роботодавцю працевлаштовано 83 безробітних, з яких 35 віднесено до осіб соціально слабо захищеної категорії, 6 - сімейного безробіття.

- Чи контролюється дотримання законодавства про працю та зайнятість?

- Звичайно. Спеціалістами районного центру зайнятості було проведено 102 перевірки підприємств, установ і організацій з питань дотримання законодавства про соціальне страхування на випадок безробіття, про що складено 102 акти.

Ми розробили інформаційно-довідковий куток для всіх селищної та сільських рад, які встановлені у них, а також в управлінні праці та соціального захисту населення. Надається практична допомога місцевим радам щодо визначення розміру розрахункового місячного доходу на одного члена особистого селянського господарства та щодо методики визначення обсягів трудової міграції та її напрямків. 16 профінформаційних стендів для учнів встановлені у загальноосвітніх школах І-ІІІ ступенів району.

- І останнє запитання, Романе Петровичу, як в районі все-таки відчувається вплив кризи?

- Зрозуміло, що не може не відчуватися. Це і зменшення кількості поданих вакансій вдвічі, це і зростання чисельності безробітних, порівняно з минулим роком з 376 до 515 осіб, тобто в 1,37 раза. І все ж, для паніки нема підстави. Районний центр зайнятості населення завжди прийде всім на допомогу.

22 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

23:51
30 родин із прифронтової Харківщини оздоровилися та відпочили на Закарпатті за час дії програми "Турбота"
23:19
/ 1
Словаччина хоче відновити пасажирське залізничне сполучення із Ужгородом, яке припинилося 80 років тому
18:22
"Укрзалізниця" ще цьогоріч планує запустити потяг "Київ – Кошиці"
15:29
/ 7
Як "танець з бубном" за вітряки на Руні гудуть сільрада, лісівники та закарпатська влада
14:15
/ 1
Приватний поїзд "Прага – Чоп" сьогодні здійснив свій перший рейс
11:22
/ 3
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 5
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 23
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 30
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
» Всі новини