Правда, щодалі цей продукт птахівництва відчутно дорожчає.
На ринках Ужгорода середня вартість фабричних яєць коливається у межах 75-85 копійок за штуку (добряче пошукавши, можна знайти і по 60, проте далеко не найкращої якості), а ціни на домашні курячі яйця вже дотягують до 2 гривень і більше за одне яйце.
Самі закарпатські продавці таке значне зростання вартості свєї продукції пов'язують із загальним ростом цін та подорожчанням кормів зокрема. Певним чинником єтакож сезонний фактор. Господарі кажуть, що взимку кури гірше несуться, та й на період зими поголів'я свійської птиці значно скорочується, а попит на їх продукцію не зменшується.
Проте споживачі від такої цінової політики не в захваті. Пенсіонерка Марія Олександрівна каже, що подорожчання курячих яєць відчутно вдарить по її споживчих витратах. «Якщо ріктом у за десять яєць я віддавала близько 5 грн„ то зараз у 3-4 рази більше. Тепер мені слід обирати: купити півкіло ковбаси чи десяток яєць».
Тим часом, слід очікувати на подальше здорожчання продуктів птахівництва. 4 грудня представники птахофабрик звернулися до Уряду з проханням переглянути умови декларування оптово-відпускних цін на курячі яйця. Вони хочуть, щоби яйця були виключені з переліку продовольчих товарів, зміна ціни на які підлягає декларуванню. Виробники скаржаться на низьку рентабельність виробництва (у зв'язку із чим уже зараз закрилося кілька птахофабрик), і тому хочуть найближчим часом підвищити ціни на цю продукцію птахівництва.
За словами директора Асоціації птахівничих підприємств «Птахопром України» Володимира Фролова, відпускна ціна підприємств у середньому по Україні складає 6 гривень за десяток яєць, а у роздріб вартість зростає до 9-13 гривень. Таким чином основну провину за надмірне завищення цін виробники перекладають на посередників.
Аліна ГРІЦУ
ДО РЕЧІ
Біологічна цінність курячих харчових яєць по відношенню до м'яса птиці та яловичини становить як 1кг м'яса до 18 штук яєць.