Ужгородська міжрайонна прокуратура подала 9 позовних заяв про позбавлення батьківських справ

Неповнолітні є особливо соціально вразливою категорією громадян, а тому захист їх прав та законних інтересів є одним із пріоритетних у роботі прокуратури.

Так, Ужгородською міжрайонною прокуратурою у лютому 2008 року проведено міжвідомчу нараду керівників різних органів та служб району, на які законом покладено здійснення повноважень щодо захисту прав неповнолітніх, попередження бездоглядності та безпритульності серед них. На нараді обговорювалося питання попередження росту злочинності та правопорушень серед неповнолітніх, здійснення впливу на їхніх батьків адміністративно-правового характеру для забезпечення дотримання прав їхніх дітей на належне утримання, виховання, тощо.
Зокрема, прокуратурою відносно трьох батьків трьох неповнолітніх, які неналежно виконували свої батьківські обов'язки щодо дітей, наслідком чого стало вчинення ними двічі тяжких злочинів та засуджено до реальної міри покарання, порушено три кримінальні справи за ст. 166 КК України, тобто «Злісне невиконання обов'язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування» та направлені до суду.

Так, Ш., який є батьком неповнолітнього, впродовж 2006-2007 року злісно не виконував покладених на нього, відповідно до вимог ст. ст. 150, 151 Сімейного кодексу України, батьківських обов'язків, згідно яких «батьки зобов'язані виховувати дитину в дусі поваги до прав та свобод інших людей, любові до своєї сім'ї та родини, свого народу, своєї Батьківщини, піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток», внаслідок чого його неповнолітній син вчинив два злочини.

Він, перебуваючи в стані алкогольного сп'яніння викрав гроші та золоті вироби на загальну суму 1492,50 гривень. Вироком Ужгородського міськрайонного суду неповнолітній Ш. був визнаний винним у вчиненні злочину, передбаченого ст. 185 ч. 2 КК України та засуджений до двох років позбавлення волі з іспитовим строком на 2 роки. Крім того, вказаним вироком на законного представника неповнолітнього - його батька - покладено обов'язок здійснювати нагляд за засудженим та проводити з ним виховну роботу.
Однак, в порушення вимог ч. 4 ст. 104 КК України та ст.ст. 150, 151 Сімейного кодексу України Ш., усвідомлюючи, що його неповнолітній син знаходиться на випробувальному терміні згідно з вказаним вище вироком суду, свої батьківські обов'язки щодо свого неповнолітнього сина не виконував, внаслідок чого його неповнолітній син таємно проник в приміщення  магазину-кафе  «Склеп», с.Оноківці, звідки викрав товарно-матеріальні цінності на загальну суму 1581 грн.

Кримінальна справа скерована до суду, винного покарано.

За результатами наглядової діяльності, зокрема проведених перевірок, спрямованих на оздоровлення та відпочинок дітей, перевірку додержання вимог Закону України «Про попередження насильства в сім'ї», перевірку додержання місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування вимог законів, спрямованих на захист прав дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які виховуються в опікунів (піклувальників), в інтернатних закладах, дитячих будинках та будинках дитини, у прийомних сім'ях та дитячих будинках сімейного типу, дітей-інвалідів, а також з інших питань Ужгородською міжрайонною прокуратурою щодо захисту прав і свобод неповнолітніх, впродовж 2008 року задоволено 15 протестів, 9 подань і приписів. 12 службових осіб притягнуто до дисциплінарної та адміністративної відповідальності.

Захищено майнові права неповнолітніх, шляхом внесення приписів до управління праці та соцзахисту населення про нарахування тимчасової державної допомоги дітям, батьки яких не сплачують аліменти на загальну суму 6 тис. гривень, а також вжито заходи цивільно-правового характеру шляхом звернення до суду з позовами про позбавлення батьківських прав батьків, які протягом тривалого часу участі у житті дитини не беруть, матеріально не утримують та не виховують. Таких позовних заяв Ужгородською міжрайонною прокуратурою внесено 9.
Так, неповнолітні є дійсно особливо вразливою категорією громадян. Чужих дітей не буває.

І  ми, дорослі, відповідальні за них. Тут треба об'єднати зусилля всіх, щоб попередити злочини неповнолітніх, не дати їм ступити на злочинну стежку/

Іван ШТЕФАНЮК,Ужгородський міжрайонний прокурор
11 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:40
27 квітня в центрі Ужгорода можна буде безкоштовно тестувати інфекційні хвороби, вакцинуватися та виміряти тиск
11:21
Мукачево виділило 12,4 млн на безпілотники для двох бригад ЗСУ
10:53
В Ужгороді заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергій Деркач поспілкувався із міжнародними перевізниками
18:05
Учителі Закарпаття проходять сертифікацію: експерти з усієї України оцінюють їхню майстерність
15:19
Мешканці Чабанівки на Ужгородщині можуть залишитися без води через глиняний кар'єр "Голден тайлу" харківського депутата
11:22
/ 1
Підтверджено загибель Михайла Бадиди з Демечів на Ужгородщині, який понад рік вважався зниклим безвісти
22:39
/ 2
На Запоріжжі поліг Петро Ганич з Кам'яниці Оноківської громади
22:00
/ 4
Командир "Граду" з позивним "Ісус"
17:33
/ 6
У Лютій Костринської громади згоріли будинок і трактор
11:12
/ 2
Чехія допоможе звести реабілітаційний центр в Ужгороді
22:04
Протягом минулого тижня в Ужгороді народилося 53 малюків, у Мукачеві – 34
12:40
/ 1
У 9 закладах Закарпаття можна отримати безкоштовну медичну допомогу при інсульті
11:25
/ 19
В Ужгороді сквер міської лікарні реконструюють і облаштують за 40 млн грантових гривень
17:48
На Закарпатті у березні 2024 року порівняно з груднем 2023 року ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
17:12
Цьогоріч у березні на Закарпатті ціни зросли на 0,7%
11:09
В Ужгороді "комунальні" повідомлення про порушення ПДР залишатимуть на авто у червоних зіп-пакетах
10:51
22-річного Івана Бориса з Заріччя, якого з серпня 2022 року вважали зниклим безвісти, зустрінуть і поховають у понеділок
22:15
/ 2
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
» Всі новини