В Ужгороді працює школа любові та надії

Дітям завжди потрібна опіка, любов і підтримка, а малечі з обмеженими можливостями все це необхідно в кільканадцять разів більше. Жити у беззвучному світі не так просто: відсутність звуків не дозволяє легко пристосуватися до оточуючого світу та відчути всю його красу.

В Ужгороді працює школа любові та надії

Сьогодні на Закарпатті однією з тих, хто допомагає нечуючим дітям призвичаїтися до життя та стати повноцінними членами суспільства, є Ужгородська спеціальна школа-інтернат І-III ст. для глухих дітей. Заснована вона була ще в 1904 році, а тридцять чотири роки тому було побудоване сучасне приміщення закладу за кошти Українського товариства глухих. Нині в закладі навчається 89 учнів віком від 3 до 18 років. Малеча дошкільної групи та 1 - 4 класів учиться за спеціальною програмою, а учні 5-12 класів — вже за програмою загальноосвітніх шкіл. Випускники отримують середню освіту, після чого можуть продовжувати навчання у виші. Для того, щоб молодь визначилася із своєю майбутньою професією, у стінах школи вона проходить профтехорієнтацію.

А ще навчальний заклад нині переходить на кабінетну систему навчання. Уже діє математичний та біологічний кабінети, а з часом дирекція планує створити ще й історичний, фізичний та кабінет української мови і літератури. Навчання усному мовленню проходить у спеціалізованих класах: ритміки та слухомов-ному кабінеті, який очолює сурдопедагог Наталя Фетько. У ньому діти займаються на комп'ютерних слухових тренажерах: видимій мові та живому звукові. Є в кабінеті аудіометр, який дозволяє встановлювати межу втрати слуху в дітей. Не кожен подібний навчальний заклад може дозволити собі таке задоволення, адже коштує воно близько сорока тисяч гривень. Школа оснащена сучасною технікою: комп'ютерами (у навчальному закладі є два комп'ютерні
класи), інтерактивною дошкою та переносним мультимедійним проектором. Це дає змогу наочно ілюструвати навчальний матеріал, цікаво проводити уроки, що сприяє кращому сприйняттю та засвоєнню учнями інформації. Марта Ігнат навчає вихованців технічній та математичній грамоті. Під її керівництвом створюються та проводяться мультимедійні уроки.

Мистецтво лікує, тому велика увага приділяється урокам малювання, гуртковій роботі. Немало обдарованих дітей продовжують навчання в коледжі мистецтв ім. А. Ерделі. У школі постійно діє виставка їхніх художніх робіт. Вихованці займаються також художньою вишивкою, а нещодавно тут запрацював ще й факультатив кераміки, який веде Андрея Прислупська. У школі є му-сільна піч, тому учні можуть спостерігати та брати участь у процесі творення глиняних виробів. Силами педагогічного та учнівського колективів створено своєрідний музей — «Світлиця», в якій зібрано експонати, що зображають побут закарпатського села початку XX століття. Тут зберігаються і найкращі учнівські твори: вишивки, аплікації, малюнки, керамічні витвори тощо. Проходять у школі й уроки хореографії, які веде Аг-неса Угрин. її учні — учасники обласних та республіканських танцювальних конкурсів, які проводяться серед спецшкіл і майже завжди здобувають призові місця.
У пошані тут і спорт. Гордістю школи є її випускник Роман Герей, який у 2005 році отримав золоту медаль на параолімпійських іграх в Австралії,  та учениця 12 класу Марія Стан. Вона виборола дві золоті медалі з легкої атлетики на всеукраїнських змаганнях, а також посіла у 2006 році 4 місце на європейській першості у Португалії. До речі, Роман Герей зі своєю дружиною нині тренує учнів рідної школи. Хороша спортивна база закладу дає можливістьу майбутньому реалізувати бажання керівництва: зміцнити та створити школу зі спортивним нахилом.

Багато випускників Ужгородської спеціальної школи-інтернату для дітей з вадами слуху продовжують навчання у вишах. Обирають собі професії, які пов'язані з мистецтвом, стоматологією тощо. Цього року вперше випускниця закладу, який є у статусі середньої школи, вступила до університету. Навчається дівчина в УжНУ на відділенні «Соціальна робота».

Діти проживають у школі постійно. У житловому корпусі розміщені кімнати для хлопчиків та дівчаток, у яких проведено ремонт та закуплено нові меблі. Вихованці навчального закладу проводять вільний час
у спортзалі, ігрових кімнатах та кімнатах відпочинку, в них — телевізори. Хороші умови і в дошкільній групі. В ігровій кімнаті є сухий басейн та предмети, які допомагають краще сприймати навколишній світ і засвоювати мовний матеріал. Учні школи харчуються п'ять разів на день: нещодавно ввели другу вечерю. Крім повноцінної їжі, діти отримують ще й фрукти та солодощі, які конче необхідні для розвитку юного організму.
Велика територія школи дозволяє учням чудово відпочивати. Хороше футбольне та волейбольне поле з біговими доріжками — всі умови для різноманітних змагань. Для любителів природи та спокійного відпочинку є великий сад фруктових та декоративних дерев: яблуні, сакури та магнолії. На території закладу розміщені оранжерея, город та виноградник, за якими учні, під керівництвом вчителів, самостійно доглядають. У саду розташована дванадцяти міс-на альтанка в якій теплої пори року проходить навчання — зі . своїми наставниками Софією Брусо та Анною Сабадош в оранжереї учні вирощують квіти. Окрасою теплиці є рожеві гербери-ромашки.

Школа тісно співпрацює з обласним відділенням Українського товариства глухих, яке очолює Наталя Булеца, з організацією «Інваспорт», якою керує Андрій Чегіль. Завдяки їм діти мають можливість займатися в різних спортивних секціях. Школа-інтернат обласного підпорядкування і фінансується обласним управлінням освіти. Цього року тут зробили ремонт даху та актового залу, санітарну побілку класів та коридорів, замінили вікна та двері. Технічно оновлено навчальні кімнати, придбано недешевий аудіометр, забезпечено всіх учнів слуховими апаратами та шкільною формою, обладнано спортивний зал. За що дирекція, педко-лектив та учні навчального закладу щиро дякують своїм «опікунам».

Директор школи Наталія Бушко змогла перетворити ін-тернатузатишний дім, у якому панує любов, щедрість та милосердя. Діти тут не самотні: крім батьківської любові, вони отримують родинне тепло вчителів та друзів. І все це разом узяте допомагає оптимістичніше дивитися у майбутнє.

Вікторія Попович, м.Ужгород
03 грудня 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

11:22
Запис мого діда і сепаратне святкування Паски
11:11
/ 1
У Ракоші Вишківської громади попрощалися з полеглим Героєм Святославом Корнійчуком
20:19
/ 4
В Ужгороді на об'їзній депутати-"слуги" планують "роздерибанити" понад 1 га землі із заниженням вартості в 10 разів
21:59
/ 20
На Закарпатті було зроблено спробу дестабілізації шляхом перекриття доріг "через мобілізацію". Поліція звільнила проїзд
18:44
/ 36
Головою Ужгородського міськрайонного суду переобрано Віктора Данка
18:38
На війні поліг Віталій Петах зі Страбичова Мукачівської громади
02:00
/ 29
Комбат Руслан Каганець: "Без людей виграти цю війну неможливо. Ми не зробимо мільйон роботів із штучним інтелектом, які за нас воюватимуть"
00:32
/ 1
Відсьогодні на Закарпатті розпочалася нерестова заборона
21:48
Біля Солотвинського солерудника виявлено смітники, пластикові пляшки в карстових проваллях і забруднення потоку Глод
16:44
/ 3
В Ужгороді пойдуть чемпіонат України з велоспорту-МТБ та чемпіонат області
11:26
/ 4
На війні з росією поліг Ігор Сакало з Горінчова Хустського району
10:53
У лютому споживчі ціни на Закарпатті в цілому не зросли – статистика
11:15
"Щасливі діти" запускають новий цикл відновлювальних ретритів для мам із дітьми "Сила Карпат"
10:56
/ 6
В Усть-Чорній на Тячівщині попрощалися з полеглим Героєм Октавіаном Коненком
22:53
/ 3
У понеділок в Сваляві проведуть в останню дорогу полеглого 21-річного Героя Василя Томащука
22:20
/ 2
У Великій Копані попрощалися з Віталієм Чонкою, що загинув на Запоріжжі ще торік у червні
15:31
У лютому в порівнянні з торішнім груднем ціни на продукти харчування та безалкогольні напої зросли на 1,4%
14:57
Торік на Закарпатті прийняли в експлуатацію житла на 17,8% більше, ніж у 2022-му
14:10
/ 1
Кабмін перерозподілив освітню субвенцію на 2024 рік: місцеві бюджети Закарпаття втратили 2,4 млн грн
23:00
/ 3
На війні поліг ровесник Конституції України Василь Цьока з Крайникова Хустської громади
18:40
/ 1
Загинув Герой з Вишківської громади Святослав Корнійчук
11:17
/ 1
У Берегові діти принесли додому з річки стару протитанкову міну
10:45
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Михайлом Козаком
10:35
/ 3
Сьогодні, в четвер, у Буштині попрощаються з Героєм Іваном Рущаком
11:29
/ 7
Державний "Ощадбанк" долучиться до приватного нищення унікального високогір'я Карпат вітряками
» Всі новини