Майструк мешкає у приватному будинку в мікрорайоні Горяни. Має 5 соток землі. Вирощує ще й фруктові дерева, виноград, малину, баклажани й капусту.
Стебла помідорів чоловік підв’язав до високих кілків. У середині листопада на вершечку кожного стебла червоніли спілі томати, звисали рясні грона зелених недозрілих плодів. Деякі рослини ще цвіли.
— Навіть ще й суцвіття зав’язувалися, — каже Михайло Майструк. — Квіти позривав, бо все одно дозріти не встигли б.
Перші стебла високорослих томатів Майструк купив на базарі кілька років тому. Відтоді сам вирощує розсаду й роздає знайомим.
— Але ніхто з них не зумів виростити такого високого помідора, як я, — хвалиться. — Маю свій секрет.
Майструк ніколи не застосовує для вирощування томатів хімічних добрив:
— Підживлюю лише органічними. Щоби помідори виросли високі — до 3,5–4 метрів — потрібно поливати їх добривом регулярно, кожні два тижні. Використовую курячий послід: 150 грамів розчиняю у 10 літрах води. Стебла рослин увесь час треба зрошувати. Якщо надворі стоїть спека, це слід робити щодня, у похмурі дні — через день.
Стебла помідорів Майструк час від часу очищає від пасинків — додаткових стебел. Каже, вони заважають рости основному стеблу.
Від сірчаних дощів господар захищає рослини хімікатами.
— Цього літа сірчаний дощ двічі пройшовся над Закарпаттям, — розказує. — Тому поливав стебла розчинами для знищення фітофтори. Вони продаються у спеціалізованих магазинах. Часто готую розчини сам. Використовую вапно, воду й ”синій” камінь. Але розчин має бути не більше 3–5 процентів. Інакше рослинам можна зашкодити. Якщо дотримуватися всіх умов, помідори обов’язково досягнуть висоти 4 метри й дадуть по 30–40 кілограмів урожаю зі стебла.
Плодоносять томати до кінця жовтня-листопада.
— Щойно вдарять заморозки, зриваю всі зелені плоди й викладаю на ковдрі під диваном. За три-чотири тижні помідори стають червоними. Щороку на новорічному столі маю свіжі томати.