За рік в ДПА у Закарпатській області розглянули чотири сотні звернень громадян

Питання про стан роботи з розгляду звернень громадян органами ДПС Закарпатської області за січень-жовтень 2008 року було винесено на засідання Колегії облДПА, яке відбулося 21 листопада.

За рік в ДПА у Закарпатській області розглянули чотири сотні звернень громадян

Як зазначила начальник відділу масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян Єва Мойшевич, за 10 місяців ц.р. до ОДПС Закарпатської області надійшло 399 письмових звернень громадян (з них 310 заяв, 15 скарг, 58 пропозицій, 16 інформаційних запитів), що на 130 звернень (або на 48%) більше, ніж за відповідний період 2007 року (269).

Збільшення кількості письмових звернень відбулося за рахунок звернень про відмову від ідентифікаційного номера за невстановленою формою та звернень-пропозицій до проекту Податкового кодексу в частині, що стосується заміни ідентифікаційного номера фізичної особи на номер картки платника податку, а також збільшення кількості звернень, в яких повідомляється про можливе порушення податкового законодавства іншими особами.

Проведений аналіз тематики письмових звернень свідчить про те, що як і в минулому році лідерами серед порушених питань є контрольно-перевірочна робота – 123 (ріст з 18% у січні-жовтні минулого року до 31% у січні-жовтні цього року); ідентифікаційні номери - 83 (їх питома вага зросла з 8% до 21%); пропозиції до проекту Податкового кодексу в частині, що стосується заміни ідентифікаційного номера на номер картки платника податку – 58 (їх питома вага складає 14,5%, за відповідний період минулого року таких звернень не було); оподаткування доходів фізичних осіб – 37 (їх частка зменшилася з 14% до 9%). У результаті проведених усіма податковими органами області масово-роз’яснювальних заходів з питань встановленого порядку відмови від ідентифікаційного номера протягом третього кварталу 2008 року кількість звернень щодо відмови від ідентифікаційного номера за невстановленою формою значно зменшилася.

Так, якщо у І кварталі ц.р. надійшло 24 такі звернення, у ІІ кварталі - 51, то у ІІІ кварталі- лише 5, а в жовтні ц.р. таких звернень не було. Позитивною є тенденція зменшення абсолютної кількості скарг в порівнянні з відповідним періодом минулого року. Протягом січня-жовтня 2008 року до податкових органів області надійшло 15 скарг, тоді як у січні-жовтні минулого року надійшло 20 скарг. При цьому й питома вага скарг у загальній кількості звернень також зменшилася з 7,4% у січні-жовтні 2007 року до 3,7% у січні-жовтні 2008 року.

Значна увага приділяється і організації особистого прийому громадян посадовими особами ОДПС. Протягом січня-жовтня 2008 року посадовими особами ОДПС Закарпатської області проведено 705 особистих прийомів 712 громадян, в т.ч. 658 особистих прийомів посадовими особами ДПІ та 47 – посадовими особами облДПА. У той же час майже вдвічі збільшилася кількість звернень громадян на особистий прийом до посадових осіб ДПА у Закарпатській області – з 26 прийомів за січень-жовтень 2007 року до 47 прийомів за січень-жовтень 2008 року.

Систематично проводяться виїзні особисті прийоми громадян посадовими особами облДПА, за січень-жовтень ц.р. проведено 114 виїзних особистих прийомів громадян, в т.ч. 14 – посадовими особами облДПА, з них 11 провела особисто голова ДПА у Закарпатській області Тетяна Михайлівна Шаповалова, та 100 – посадовими особами ДПІ (з яких 36 - начальниками ДПІ).

З метою належного інформування громадян з питань застосування податкового законодавства, а відтак і зменшення письмових звернень громадян, проводиться масово-роз’яснювальна робота із застосуванням різноманітних методів. Зокрема, за січень-жовтень 2008 року податковими органами області надано 6,4тис. усних та 6,3тис. телефонних консультацій, в т.ч. інформаційно-довідковою службою облДПА надано 1,8тис. консультацій, проведено для платників податків 468 семінарів (практикумів). При цьому кількість наданих консультацій постійно зростає, кількість наданих консультацій інформаційно-довідковою службою ДПА у Закарпатській області в порівнянні з відповідним періодом минулого року зросла більш ніж на 30%. За результатами опитування платників податків, проведеного у ІІІ кварталі ц.р., 57,2% опитаних відповіли, що послуги з роз’яснення податкового законодавства надаються завжди своєчасно та на високому рівні, 30,3% опитаних послуги з роз’яснення скоріше задовольняють, ніж ні, 12,5% такими послугами не користувалися.

На запитання «Як Ви оцінююте рівень розгляду звернень громадян органами ДПС» 67,8% опитаних респондентів відповіли, що запити розглядаються своєчасно і якісно, 29,4% опитаних не зверталися до органів ДПС, однак 2,3% - вважають, що запити розглядаються задовільно, але в окремих випадках несвоєчасно або не повністю, 0,4% респондентів вважають, що відповіді носять формальних характер. За результатами розгляду стану організації роботи зі зверненнями громадян Колегією ДПА у Закарпатській області прийнято відповідні рішення, направлені на покращення роботи з платниками податків.

Відділ масово-роз’яснювальної роботи та звернень громадян ДПА у Закарпатській області
24 листопада 2008р.

Теги:

Коментарі

НОВИНИ: Соціо

22:15
Стало відомо про загибель в лютому під Авдіївкою Віталія Старости з Великої Копані Виноградівської громади
11:36
У Тересві попрощаються з полеглим Героєм Михайлом Руснаком, що більше року вважався зниклим безвісти
22:27
В Ужгороді попрощалися із полеглим Героєм Олексієм Кобцем
15:44
На Закарпатті в теплицях почали збирати ранню картоплю
15:34
/ 1
Юрій Лущай з Краматорська, що поліг на Донеччині і похований у Великих Лучках, був істориком і відомим вікіпедистом
11:33
/ 1
На Сумщині поліг Василь Цинканич з Бегендяцької Пастілі Великоберезнянської громади
10:56
На війні з росією поліг Олексій Кобець з Ужгорода
19:16
/ 1
На Закарпатті військовий уник реального покарання за переправлення "ухилянта" через кордон
15:47
/ 9
У Буківцьові на колишній Великоберезнянщині створили новий монастир УПЦ Московського патріархату
11:17
/ 1
Дубівська громада сьогодні попрощається з Василем Скрипником з Красної, що загинув ще в травні 2022-го
22:28
/ 1
На Запоріжжі поліг Іван Гецко з Кушниці Керецьківської громади
18:31
На Сумщині загинув Михайло Мегеш з Великих Ком’ят Виноградівської громади
10:46
/ 4
У Закарпатському апеляційному суді скінчилися марки. Тому він припиняє листуватися
10:22
/ 1
Стало відомо про загибель понад рік тому під Бахмутом Павла Головка з Виноградова
19:54
За підсумками 2023 року Закарпаття посіло 4 місце по Україні за показником захворюваності на туберкульоз
15:00
На Запоріжжі поліг Михайло Будул з Керецьківської громади
11:22
/ 1
На війні з росією поліг Віталій Лях з Чумальова Буштинської громади
09:25
У Боздоському парку Ужгорода можна побачити "живих" казкових велетнів
20:07
/ 9
Прем'єр Шмигаль в Ужгороді "запустив" будівництво євроколії до Чопа
21:26
/ 1
У Великих Лучках на Мукачівщині попрощалися з Юрієм Лущаєм, що переїхав з сім'єю з Краматорська і поліг на рідній Донеччині
15:56
В Ужгороді попрощалися з полеглим Героєм Міланом Бабілою
15:34
В Ужгороді відкрили скульптурку режисеру "Тіней забутих предків" Параджанову
11:23
/ 1
Нижньоворітська громада провела у останню земну дорогу Героя Віктора Петриканина
23:00
/ 12
Ексміністр внутрішніх справ Аваков офіційно став власником 900 га плантацій фундука на Закарпатті
11:40
Зарічанську громаду сколихнула звістка про смерть Героя з Вільхівки Михайла Матіки
» Всі новини